Felet som lett till felaktiga förmånsuppgifter på utdragen ur kreditupplysningsregistret har korrigerats

21.10.2024

Det upptäcktes ett problem i det positiva kreditupplysningsregistret, vilket orsakade felaktiga förmånsuppgifter på utdragen ur kreditupplysningsregistret. Felet har korrigerats. Vi beklagar eventuella besvär som detta orsakat.

Felet gjorde att en del kunder hade för stora förmånsuppgifter

Felet ledde till för stora nettoförmånsinkomster på utdragen ur kreditupplysningsregistret för en del privatpersoner. I vissa fall var även bruttoförmånsinkomsterna för stora. Förmånsinkomsterna har alltså för dessa personer sett större ut än de varit i verkligheten. Utdragen innehåller personernas inkomster och förmåner för de 12 föregående månaderna. Utdrag beställs både i samband med beviljandet av nya krediter och bland annat när ett kreditavtal ändras.

- Hittills har det beställts över 3,5 miljoner utdrag ur kreditupplysningsregistret. Ofta beställs det flera utdrag ur kreditupplysningsregistret om samma person till exempel i samband med att personen låter flera aktörer konkurrera om en kredit. Inget tyder på att det finns fel i uppgifterna som gäller krediter eller löneinkomster, utan felet har endast gällt beräkningen av förmånsinkomster. Som personuppgiftsansvarig har vi inte information om vilken inverkan förmånsuppgifterna kan ha haft på kreditgivarens beslutsprocess, konstaterar Marjaana Ohralahti, som är operativt ansvarig för det positiva kreditupplysningsregistret.

Felet gällde bland annat förmånstagare vars inkomst betalades till en ställföreträdande mottagare. Det kan till exempel handla om förmåner under föräldraledigheter eller sjukdomstider, vilka betalas till arbetsgivaren.

En intern observation ledde till att felet upptäcktes

Dataöverföringsproblemet som orsakat de felaktiga uppgifterna hittades som en följd av en intern observation. Felet kunde lokaliseras och korrigeringen av felet inleddes några dagar efter den första observationen. Korrigeringen förutsatte ny behandling av omfattande datamängder och därför tog den slutliga korrigeringen lite längre tid.

Genast efter att felet upptäcktes handledde vi kreditgivarna att noggrannare överväga kreditgivningen i situationer då det finns förmånsuppgifter på utdraget ur kreditupplysningsregistret. Felet har nu korrigerats. I fortsättningen beräknas förmånsuppgifterna för alla personer rätt på utdragen ur kreditupplysningsregistret.

Läs mer

Felaktig förmånsinformation på utdragen ur kreditupplysningsregistret

 

Sidan har senast uppdaterats 21.10.2024