Felaktig förmånsinformation på utdragen ur kreditupplysningsregistret

15.10.2024

Fel i förmånsuppgifter har upptäckts i det positiva kreditupplysningsregistret. I vissa situationer anmäls avdrag för förmånsuppgifter till inkomstregistret, men dessa har inte beaktats vid beräkningen av inkomster i det positiva kreditupplysningsregistret på grund av ett fel som upptäckts i dataöverföringen. Detta har lätt till att en privatpersons nettoinkomster från förmåner, och i vissa fall även bruttoinkomster, har sett för höga ut sedan registret togs i bruk. Vi beklagar detta.

Vi utreder omfattningen av felet

Vi har lokaliserat problemet med dataöverföringen som orsakade att felaktig information hamnade på kreditupplysningsregisterutdrag och påbörjat nödvändiga åtgärder för att rätta till felet. För närvarande utreder vi fortfarande hur många kunder som fått felaktiga uppgifter på sina kreditupplysningsregisterutdrag. Vi kommer att ge mer detaljerad information när uppgifterna klarnar.

Att beakta för kreditgivare

Beräkningsformeln för inkomstuppgifter har publicerats på vår webbplats i Excel-filen för beräkning av inkomstuppgifter. Det upptäckta felet gäller fliken "beräkning av förmånsinkomster" i tabellen och punkten "C - Avdrag som görs vid beräkning av nettoinkomst". Avdragen från punkt C har inte beaktats i de uppgifter som visas i det positiva kreditupplysningsregisterutdraget. Felet gäller bland annat förmånstagare vars inkomst har gått till en ställföreträdande mottagare.

Kreditgivare bör vara extra försiktiga vid kreditgivning om förmånsuppgifter visas i kreditupplysningsregisterutdraget, tills felet är helt åtgärdat. Vi har informerat kreditgivares innehållsmässiga kontaktpersoner för användning av uppgifter mer detaljerat om detta. Vi beklagar den felaktiga informationen och eventuella olägenheter det kan ha orsakat.

Inga åtgärder krävs från privatpersoner

Felaktiga förmånsuppgifter visas endast i kreditupplysningsregisterutdrag. Du kan kontrollera dina kreditupplysningsregisterutdrag och de inkomst- och förmånsuppgifter som visas på dem i vår e-tjänst. Kreditupplysningsutdrag som innehåller felaktig information kommer att finnas kvar i tjänsten i fem år, som lagen kräver. Inga åtgärder krävs från privatpersoner, informationen kommer att korrigeras för framtida utdrag så snart de tekniska korrigeringarna har gjorts.

Sidan har senast uppdaterats 15.10.2024