Vissa kreditupplysningsregisterutdrag har haft bristfälliga löneuppgifter mellan 1.10.-6.11.2024. Felet gäller endast en del av kreditupplysningsregisterutdrag som beställts under den tidsperioden. De saknande löneuppgifterna har överförts till registret den 7.11.2024. Löneuppgifterna visas nu korrekt i utdragen. Vi beklagar eventuella besvär som detta kan ha orsakat. Läs mer i vår nyhet.

Falska meddelanden cirkulerar om det positiva kreditupplysningsregistret

19.2.2024

I och med att ibruktagandet av det positiva kreditupplysningsregistret närmar sig har det börjat skickas falska meddelanden i registrets namn. Det positiva kreditupplysningsregistret öppnas för privatpersoner den 1 april 2024.

Ibruktagandet av det positiva kreditupplysningsregistret närmar sig och de första falska meddelandena har skickats i kreditupplysningsregistrets namn. Målet med det falska meddelandet är att få mottagaren att klicka på länken som leder till en falsk webbplats. Registret skickar inte sms till privatpersoner och begär inte information eller bekräftelse om riktigheten i uppgifter av privatpersoner, berättar det positiva kreditupplysningsregistrets projektdirektör Aino Sarakorpi. Meddelanden som skickas i registrets namn är alltid falska.

– Vi får uppgifterna till registret direkt från kreditgivarna och begär dem inte av privatpersoner. Man ska aldrig klicka på en länk som kommit per sms och vi skickar aldrig sådana till någon, påminner projektdirektör Aino Sarakorpi.

Privatpersoner kan endast kontrollera uppgifterna som finns i registret i registrets egen e-tjänst.

– E-tjänsten för privatpersoner öppnas dock först den 1 april 2024 så före det är det inte ens möjligt, påpekar Sarakorpi.

Falskt meddelande i det positiva kreditupplysningsregistrets namn om lagändring som har trätt i kraft och bekräftande av uppgifter.

I fortsättningen kommer man till tjänsten via det positiva kreditupplysningsregistrets webbplats www.positivakreditupplyningsregistret.fi. Det lönar sig att skriva webbadressen i webbläsaren och undvika att använda sökmaskiner för att inte stöta på falska webbplatser.

För närvarande kommer dock till största delen de falska meddelandena som sms.

Vad är det positiva kreditupplysningsregistret?

Det huvudsakliga syftet med det positiva kreditupplysningsregistret är att förebygga hushållens överskuldsättning. Privatpersoner får aktuell information om sina egna krediter från registret och kan vid behov gratis anmäla ett frivilligt kreditförbud för sig själva. Också kreditgivare kan bättre bedöma sökandens betalningsförmåga när det finns aktuella uppgifter om personernas krediter och inkomster i registret.

Kreditgivarna började anmäla uppgifter till registret i början av februari 2024 och börjar använda uppgifterna vid bedömningen av kreditvärdigheten från och med den 1 april. För privatpersoner öppnas registret och dess e-tjänst den 1 april 2024.

– Syftet med registret är att ge kreditgivarna mer aktuell information som stöd för kreditbeslutet och på så sätt förhindra överskuldsättning, berättar Sarakorpi.

Typiskt för falska meddelanden

Det cirkulerar olika typer av falska meddelanden, men de har några gemensamma nämnare. Ofta hänvisas det i meddelandet till brådska så att personen agerar snabbt. I meddelandet kan man till exempel berätta om en oväntad ändring som hänför sig till dina uppgifter. I falska meddelanden som gäller det positiva kreditupplysningsregistret nämns åtminstone till exempel en lagändring som trätt i kraft och utifrån vilken personen uppmanas att granska sina uppgifter.

Dessutom finns det i ett falskt meddelande alltid en länk som bedragarna försöker få personen att klicka på för att ge bank- eller personuppgifter till bedragarna.

Gör så här om du har fått ett falskt meddelande

  • Öppna inte länkar i meddelandet och mata inte in dina nätbankskoder i sidorna som öppnas via länken. Radera meddelandet omedelbart.
  • Om du misstänker att du matat in dina bankuppgifter på en falsk webbplats, kontakta snabbt din banks spärrtjänst för nätbankskoder och be banken att spärra dina bankkoder och ditt bankkort.
  • Gör också genast en polisanmälan.
  • Om du upptäcker falska meddelanden kan du också anmäla dem till Cybersäkerhetscentret hos Trafik- och kommunikationsverket Traficom.

Bekanta dig också me

Sidan har senast uppdaterats 19.2.2024