Den andra fasen av registret framskrider – gränssnittsbeskrivningarna för kreditgivarna har publicerats

19.8.2024

Innehållet i det positiva kreditupplysningsregistret utvidgas. I fortsättningen kommer registret att även innehålla alla krediter som hänför sig till näringsverksamheten för privatpersoner.

I den första fasen har konsumentkrediter och därmed jämställda krediter anmälts till registret. I den andra fasen börjar kreditgivare från och med den 1 december 2025 även anmäla krediter som beviljats till andra privatpersoner än konsumenter, såsom till exempel krediter som beviljats till enskilda näringsidkare.

Gränssnittsbeskrivningarna för kreditgivare som gäller den andra fasen av registret har nu publicerats på vår webbplats. Med hjälp av gränssnittsbeskrivningarna kan intressentgrupperna implementera de behövliga ändringarna i sina system. Det är viktigt att kreditgivarna noggrant bekantar sig med gränssnittsbeskrivningarna.

Bekanta dig med den tekniska dokumentationen

Vi kommer senare att publicera mer dokumentation och anvisningar för den andra fasen av registret. Du får information om nya dokument och anvisningar både på vår webbplats och i vårt nyhetsbrev. Prenumerera på det positiva kreditupplysningsregistrets nyhetsbrev.

Vi ordnar i september 2024 ett evenemang för intressentgrupper där vi går igenom både gränssnittsbeskrivningarna och andra aktuella frågor som gäller den andra fasen. Under evenemanget kan intressentgrupperna också ställa frågor om den andra fasen av registret till våra sakkunniga.

Evenemanget för intressentgrupper i september hålls vid följande tidpunkter:

  • på finska tisdagen den 10 september 2024 kl. 14–16 (Teams)
  • på engelska torsdagen den 12 september 2024 kl. 14–16 (Teams)

Anslutningslänkarna i Teams till evenemangen i september skickas automatiskt till de intressentgrupper som deltar i registrets intressentgruppsarbete. Anmäl de aktuella kontaktuppgifterna för organisationen du företräder på anmälningsblanketten för intressentgruppsarbetet i den andra fasen. På så sätt säkerställer du att du får länkarna i Teams till alla kommande evenemang för intressentgrupper.

Sidan har senast uppdaterats 19.8.2024