Vi utvecklar det positiva kreditupplysningsregistret tillsammans

Våra strategiska mål som styr utvecklingen av det positiva kreditupplysningsregistret

  • Positiv kundupplevelse
  • Registerlösningar som grundar sig på kundförståelse
  • Säkerställande av utnyttjandet av information

Vi utvecklar det positiva kreditupplysningsregistret i samarbete med våra kunder. Vi behandlar respons, begäran om ändring och rekommendationer för att utveckla det positiva kreditupplysningsregistret.

Vi lyssnar på våra kunder

Vi lyssnar på våra kunder på många olika sätt. På så sätt försöker vi inkludera synpunkter både från små och stora aktörer.

För att utveckla det positiva kreditupplysningsregistret har Inkomstregisterenheten i samarbete med sina kunder utsett en referensgrupp vars uppgift är att fungera som stöd för vidareutvecklingen av det positiva kreditupplysningsregistret och verksamheten. I gruppen kan man också diskutera alternativ i anslutning till det tekniska och funktionella genomförandet av genomförandet och utvecklingen av registret inom de gränser som lagstiftningen möjliggör.

Vi samarbetar också aktivt med våra intressentgrupper för att utveckla registret. Dessutom utnyttjar vi kanalerna för kontinuerlig respons samt kundupplevelseenkäter som stöd för utvecklingen.

Från utvecklingsidé till genomförande

Vi frågar våra intressentgrupper om utvecklingsidéer bland annat genom kundenkäter. Ändringsbegäran och utvecklingsförslag kan också skickas till oss på våra respons- eller kontaktblanketter.

Om kundens utvecklingsförslag är litet och det är möjligt att genomföra det inom ramen för den gällande lagstiftningen, hänvisar vi begäran till registerändringshanteringen för bedömning. I ändringshanteringen behandlar vi:

  • begäran om ändring från kunder
  • utvecklingsobjekt som vi själva identifierat
  • nödvändiga ändringar i kreditupplysningsregistrets verksamhet som följer av lagstiftningen.

I utvärderingen fäster vi uppmärksamhet vid förslagens genomförbarhet, deras konsekvenser och lagenlighet. Vid behov ber vi våra intressentgrupper om mer information eller ställningstaganden till de ämnen som behandlas. Därefter väljer vi de ändringar som ska genomföras och börjar genomföra dem. Vi informerar de kunder som påverkas av förändringen. Vi informerar om ändringar som påverkar gränssnitten 6 månader innan de tas i produktion.

De som anmäler kredituppgifter och de som utnyttjar uppgifterna kan också testa nya egenskaper i testmiljön för det positiva kreditupplysningsregistret innan vi för dem till produktionen.

Ministeriet bereder större utvecklingslinjer

Inkomstregisterenheten ansvarar för att föra och utveckla ett positivt kreditupplysningsregister med stöd av gällande lagstiftning och med tillgängliga anslag.
De större riktlinjerna för vidareutvecklingen av registret förutsätter att arbetet projektifieras, finansieras och lagstiftningsarbete utförs. Justitieministeriet och finansministeriet ansvarar för sådana ärenden. Ministeriet bereder eventuella ändringar och utvecklingsobjekt i enlighet med regeringsprogrammet.

Inkomstregisterenheten beslutar alltså inte självständigt om genomförandet av sådana utvecklingsidéer. Genomförandet av utvecklingsidéerna förutsätter alltid ett positivt finansieringsbeslut för att vår normala verksamhet inte ska äventyras. Utvecklingsarbetet kan öka finansierings- eller personalbehoven i vår permanenta verksamhet, som också måste tryggas. För att beredningen ska kunna inledas måste det också finnas en politisk vilja att inleda det lagstiftningsarbete som behövs.

En referensgrupp bestående av våra viktigaste intressentgrupper fungerar som stöd för det intima kreditupplysningsregistrets verksamhet.

Referensgruppen stöder både den fortsatta utvecklingen av registret och produktionens verksamhet och det fortsatta utvecklingsarbetet. Referensgruppen förmedlar information mellan våra viktigaste intressentgrupper och oss i praktiska frågor som gäller genomförandet, utvecklingen och produktionen av registret.

Referensgruppen stöder både den fortsatta utvecklingen av registret och produktionens verksamhet och det fortsatta utvecklingsarbetet. I referensgruppen behandlas också bland annat registrets framtida utvecklingsriktningar och verksamhetslinjer. I gruppen kan man också diskutera alternativ i anslutning till det tekniska och funktionella genomförandet av genomförandet och utvecklingen av registret inom de gränser som lagstiftningen möjliggör. Dessutom kan vi be gruppen om åsikter om verksamhetssätten och tidtabellerna för vårt samarbete med intressentgrupper.

Våra intressentgrupper är bland annat kreditgivare, indrivningsbyråer, kreditupplysningsbolag samt myndigheter som utnyttjar uppgifterna i registret. Vi samarbetar med intressentgrupper dagligen.

Vi ordnar regelbundna möten varannan månad. Under mötena behandlar vi bland annat produktionssituationen, gemensamma verksamhetssätt, utvecklingsutsikter och kundrespons. Dessutom ordnar vi vid behov möten med enskilda intressentgrupper i en sammansättning som avtalas separat.

Du kan anmäla dig till evenemang för intressentgrupper och till vår nyhetsrapportering på vår webbplats.

Vi samlar kontinuerligt in respons om registrets funktion. Vi samlar in respons via telefontjänsten och i samband med olika lösningar för servicebegäran. Dessutom kan man ge respons med responsblanketten på vår webbplats.

Vi behandlar respons regelbundet och genomförbara förslag för bedömning överförs till registrets ändringshantering, som utreder möjligheterna att genomföra dem.

Vi samlar också in information om erfarenheterna av att använda registret genom en kundupplevelseenkät. Vi skickar enkäten en gång per år. Genom att besvara enkäten kan kunderna bedöma bland annat registrets användarvänlighet, tillförlitlighet och vår kundservice.

De största utvecklingshelheterna under ramperioden 2025–2028

Krediter som hänför sig till privat näringsverksamhet

Innehållet i det positiva kreditupplysningsregistret utvidgas och alla krediter i anslutning till privat näringsverksamhet kommer i fortsättningen att inkluderas i registret.
I det första skedet har konsumentkrediter och därmed jämförbara krediter anmälts till registret. I det andra skedet anmäler kreditgivarna också krediter som beviljats andra privatpersoner än konsumenter till registret, till exempel krediter som beviljats privata näringsidkare. Dessa krediter anmäls till registret från och med den 1 december 2025.

Uppgifter om husbolagslån per delägare

Det har ansetts vara av största vikt att uppgifterna om husbolagslån inkluderas i det positiva kreditupplysningsregistret, eftersom husbolagslån är en väsentlig del av hushållens skuldsättning. Informationen om dessa krediter är således viktig för att förhindra överskuldsättning. Uppgifterna är också väsentliga för analysen och övervakningen av den finansiella stabiliteten och kreditmarknaden.

I praktiken framskrider utvidgningen så att de uppgifter om delägarspecifika skuldandelar för husbolagslån som sparats i bostadsdatasystemet överförs till ett positivt kreditupplysningsregister. Vid Lantmäteriverket pågår ett projekt i anslutning till detta. Vårt mål är att skapa en beredskap att ta emot uppgifter om husbolagslån i ett positivt kreditupplysningsregister samt att spara uppgifterna i registrets databas. Dessutom berikar vi den information som lämnas till kreditgivarna så att den också innehåller uppgifter om husbolagslån.

Uppgifterna om husbolagslån läggs också till som en del av myndighetsdistributionen och i e-tjänsten för privatpersoner.

Tidtabellen för ibruktagandet fastställs i samband med den pågående lagberedningen.

Förmedling av uppgifter om betalningsdröjsmål till konsumenten

EU:s direktiv om konsumentkreditavtal träder i kraft i slutet av 2026 och medför också ändringar i den nationella lagstiftningen. Dessa ändringar kommer också att beaktas i det positiva kreditupplysningsregistret. Målet är att i registret införa en funktion med vilken den personuppgiftsansvarige meddelar konsumenten om uppgifter om betalningsdröjsmål som gäller honom eller henne och som anmälts till registret.

Direktivet träder i kraft i slutet av 2026.

Sidan har senast uppdaterats 18.12.2024