Anmälan av yrkesklass och uppgifter om anställningsförhållande

Ange yrkesklass och uppgifter om anställningsförhållande i samma anmälan om löneuppgifter med vilken du anmäler utbetald lön.

Ange alltid yrkesklassen när din arbetstagare är arbetsolycksfallsförsäkrad.

Ange uppgifter om anställningsförhållande endast för de av dina arbetstagare som har ett anställningsförhållande.

Anställningsuppgifter är i allmänhet uppgifter som ska anmälas frivilligt, men det lönar sig att anmäla dem så att de som använder uppgifterna får uppgifter om anställningsförhållande direkt från inkomstregistret och inte ber om dem separat. I vissa situationer är det obligatoriskt att anmäla uppgifter om anställningsförhållande. Läs mer om dessa situationer nedan.

Med anställningsförhållande avses arbete som utförts i arbets- och tjänsteförhållande. Som anställningsförhållande anmäls till inkomstregistret också en sådan otypisk och kortvarig anställning som nödvändigtvis inte är föremål för ett skriftligt arbetsavtal, till exempel om ett hushåll anställer en barnskötare eller renoverare.

Ange alltid yrkesklassen när arbetstagaren är olycksfallsförsäkrad

Ange inkomsttagarens yrkesklass med en femsiffrig kod enligt inkomstregistrets egen yrkesklassificering.

Bekanta dig med inkomstregistrets yrkesklassificering på Statistikcentralens webbplats

Hur väljer jag yrkesklass för en arbetsolycksfallsförsäkrad?

Inkomstregistrets egen yrkesklassificering heter "Inkomstregistrets yrkesklassificering (TK10)", men i inkomstregistrets system används fortfarande det gamla namnet "Statistikcentralens yrkesklassificering (TK10)".

Om en arbetstagare utför arbete i flera olika yrkeskategorier, anger du yrkesklassen för det arbete som arbetstagaren utför tidsmässigt mest. Du kan precisera arbetstagarens yrke genom att ange en fritt formulerad yrkesbeteckning.

Vi rekommenderar att du alltid anmäler yrkesklassen i anmälan om löneuppgifter när du anmäler utbetalda prestationer för en arbetstagare med ett anställningsförhållande. Ange yrkesklass även om arbetstagaren inte är försäkrad.

När det gäller ett anställningsförhållande som är försäkrat enligt pensionslagen för den offentliga sektorn (OffPL) eller lagen om sjömanspensioner (SjPL), eller ett anställningsförhållande hos Finlands Bank, följ anvisningarna nedan:

Använd Kevas, Trafis och Finlands Banks beteckningar i anmälan om yrkesklass i följande fall:

  • Om anställningsförhållande är försäkrat enligt pensionslagen för den offentliga sektorn (OffPL), ange alltid yrkesbeteckningen enligt Kevas pensionsskyddsspecifika beteckningar.
  • Om ett anställningsförhållande är försäkrat enligt lagen om sjömanspensioner (SjPL), ange alltid en yrkesbeteckning enligt Trafis beteckningar.
  • Om det handlar om ett anställningsförhållande hos Finlands Bank, ange alltid en yrkesbeteckning enligt Finlands Banks beteckningar.

Ange yrkesbeteckningen genom att välja den aktuella beteckningen som typ av yrkesklass. Ange dessutom yrkesklassens kod. Uppgifterna används för pensionsförsäkringens behov.

Om inkomsttagaren är arbetsolycksfallsförsäkrad, ange alltid också yrkesklassen enligt inkomstregistrets egen yrkesklassificering.

I dessa fall kan du anmäla flera yrkesklasser för samma arbetstagare i en och samma anmälan om löneuppgifter. Du kan dock välja endast ett värde från varje yrkesklassificering eller beteckning.

Ange alltid anställningsuppgifterna när arbetstagaren går i ålderspension eller gör en ersättningsansökan till FPA

Anställningsuppgifter är i allmänhet uppgifter som ska anmälas frivilligt, men i vissa situationer blir de obligatoriska om inkomsttagaren har ett anställningsförhållande med betalaren.

Vi rekommenderar att anställningsuppgifterna anmäls så heltäckande som möjligt, så att de som använder uppgifterna får de uppgifter de behöver direkt från inkomstregistret. Anställningsuppgifter används till exempel för att avgöra inkomsttagarens rätt till en viss förmån.

Grundläggande uppgifter om anställningsförhållande som ska anmälas

  • Anställningsförhållande till betalaren
    • Är en inkomsttagare i anställningsförhållande hos betalaren (ja/nej/inget val).
  • Typ av anställningsförhållande
    • Är anställningen på heltid eller deltid.
      • Om du anger typ av anställningsförhållande som deltid ska du också samtidigt ange procentuell deltid. Ange den procentandel av deltidsarbetstiden som anges i arbetsavtalet eller utnämningsbrevet, till exempel 50 %.
      • Du kan också ange den ordinarie arbetstiden per vecka i timmar.
  • Anställningsförhållandets längd
    • Gäller anställningen tills vidare eller för viss tid.

Övriga uppgifter som ska anmälas

  • Avlöningsform
    • Om det är fråga om månadslön, timlön eller ackordslön.
      • Ange provisionslön eller annan prestationsbaserad lön som ackordslön.
  • Anställningsförhållandets giltighet
    • Startdatum: det datum då det oavbrutna anställningsförhållandet inleddes.
      • Startdatum för anställningsförhållandet ändras inte till exempel då en visstidsanställning förlängs. Ett anställningsförhållande anses vara oavbrutet då det pågår utan en enda dags avbrott. 
      • Ett anställningsförhållande anses vara oavbrutet om ett nytt tidsbegränsat anställningsförhållande börjar omedelbart dagen efter att det tidigare avslutats.
      • Om ett anställningsförhållande fortsätter utan avbrott, anmäls samma startdatum för anställningsförhållandet i alla anmälningar om inkomsttagarens löneuppgifter.
    • Slutdatum: det datum då det oavbrutna anställningsförhållandet upphör.
      • Ange datum om det är känt.
      • Ange alltid slutdatum om du anmäler orsak till avslutande av anställningsförhållandet. 
    • Om arbetstagaren övergår till arbete i ett annat företag inom samma koncern, till exempel från ett moderbolag till ett dotterbolag, anmäls inte anställningsförhållandet som oavbrutet. Om arbetstagarens arbetsplats bara ändras fysiskt, till exempel till ett annat verksamhetsställe, men arbetsgivarföretaget förblir samma, anmäls också anställningsförhållandet som oavbrutet.
  • Orsak till avslutande av anställningsförhållande
    • Ange orsakskod om anställningsförhållandet har avslutats eller är på väg att avslutas och orsaken är känd.
      • Om arbetstagaren går i ålderspension, ange alltid orsaken till anställningsförhållandets avslut. Välj kod "6 Pensionering” från inkomstregistrets kodlista.
    • I våra anvisningar finns information om vilka alternativ du kan välja som orsak: Kapitel 10.2 Orsak till avslutande av anställningsförhållande
  • Grund för registrering av anställningsförhållande
    • Informationen är avsedd för Kevas kunder och Finlands Bank. Anmäl grunden för registrering endast då det är fråga om ett anställningsförhållande enligt pensionslagen för den offentliga sektorn (OffPL) eller ett anställningsförhållande hos Finlands Bank.

Alltid frivilliga uppgifter

  • Kollektivavtal
    • Vilket kollektivavtal som tillämpas i anställningsförhållandet.
  • Verksamhetsställe
    • Vad är inkomsttagarens huvudsakliga arbetsplats, det vill säga den plats där arbetstagaren i regel arbetar.
      • Om det finns flera arbetsplatser, anmäl det verksamhetsställe där arbetstagaren arbetar mest tid.
      • Som inkomsttagarens verksamhetsställe anmäls det företag som betalar lönen. När det gäller till exempel en arbetstagare hos ett personaluthyrningsföretag så anmäls personaluthyrningsföretagets verksamhetsställe som arbetstagarens verksamhetsställe, om samma företag även betalar arbetstagarens lön.

I våra anvisningar finns närmare uppgifter om anmälan av obligatoriska uppgifter i olika situationer:

Hur du anmäler när du ansöker om sjukdagpenning eller föräldraledighetsersättning från FPA för avlönad frånvaro

Hur du anmäler när en arbetstagare går i ålderspension

När det gäller ett anställningsförhållande som är försäkrat enligt pensionslagen för den offentliga sektorn (OffPL) eller ett anställningsförhållande hos Finlands Bank, följ anvisningarna nedan:

Följande uppgifter om anställningsförhållande är obligatoriska när du anmäler utbetalda prestationer för en arbetstagare som är försäkrad enligt pensionslagen för den offentliga sektorn (OffPL) eller som arbetar vid Finlands Bank:

  • yrkesklass och andra uppgifter om yrket
  • anställningsförhållandets giltighet
  • orsak till avslutande av anställningsförhållande
  • grund för registrering.

Se anvisningar för anmälan om yrkesklass ovan under ”Anmälan om yrkesklass med Kevas, Trafis eller Finlands Banks beteckningar".

Anställningsförhållandets giltighet

Ange som anställningsförhållandets startdatum startdatumet för ett anställningsförhållande utan avbrott. Startdatum ändras inte om till exempel arbetstagarens visstidsanställning fortsätter direkt med ett nytt visstidsavtal.

Ange anställningsförhållandets slutdatum om anställningsförhållandet är tidsbundet eller om anställningsförhållandets utgångsdag annars är känt till exempel på grund av att arbetstagaren har sagt upp sig. Anmäl uppgiften till inkomstregistret genast när slutdatum är känt.

Orsak till avslutande av anställningsförhållande

Ange orsaken till avslut enligt inkomstregistrets, Kevas eller Finlands Banks kodsystem. Ange förutom det valda kodsystemet även orsakskoden för anställningens avslut.

Om du anmäler orsaken till avslut med Kevas eller Finlands Banks kodsystem, är det också rekommenderat att anmäla orsaken enligt inkomstregistrets kodsystem, till exempel kod 7 ”Avslutande av tidsbundet anställningsförhållande".

Grund för registrering

Anmäl registreringsgrunden utifrån den valda koduppsättningen:

  1. Kevas registreringsgrund
  2. Finlands Banks registreringsgrund

Om en inkomsttagare har flera parallella anställningsförhållanden med olika giltighetstider, kan de anmälas med samma anmälan om löneuppgifter endast om deras registreringsgrund är densamma.

Om registreringsgrunden inte är densamma, ska uppgifterna anmälas som separata anmälningar om löneuppgifter. Registreringsgrunden påverkar beräkningen av pensionen.

Korrigering av uppgifter

Korrigera felaktiga uppgifter om yrkesklass och anställningsförhållande med en ersättande anmälan så fort som möjligt efter att felet upptäckts.

Hur rättar jag uppgifterna?

Detaljerade anvisningar och exempel

Bekanta dig med exemplen och läs mer om anmälan och korrigering av uppgifter om yrkesklass och anställningsförhållande i olika situationer:

Anmälan av information till inkomstregistret: uppgifter om ett anställningsförhållande

Sidan har senast uppdaterats 1.10.2024