Koneiden ja laitteiden korotetut poistot verovuosina 2020-2025
Avainsanat:
- Antopäivä
- 31.1.2023
- Diaarinumero
- VH/475/00.01.00/2023
- Voimassaolo
- 31.1.2023 - Toistaiseksi
- Valtuutussäännös
- Laki Verohallinnosta (503/2010) 2 § 2 momentti
- Korvaa ohjeen
- VH/1962/00.01.00/2021, 19.4.2021
Ohje liittyy kokonaisuuteen: Liikkeen- tai ammatinharjoittajan verotus, Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö
Ohjeessa käsitellään koneiden, kaluston ja muun niihin verrattavan irtaimen käyttöomaisuuden korotetuista poistoista verovuosina 2020-2025 annetun lain soveltamista.
Korotettujen poistojen ilmoittamista tuloveroilmoituksella käsitellään lomakkeen 62 täyttöohjeessa.
Ohjetta on päivitetty 23.8.2023 siten, että lukuun 2.1 on lisätty esimerkki leasingyhtiön verotuksesta. Lisäksi lukua 3 on täsmennetty hyödykkeiden luovutus- ja menetystilanteiden osalta. Päivityksen yhteydessä osa luvun 3 tekstistä on erotettu uuteen lukuun 4.
Ohjetta on päivitetty 31.1.2023 koneiden, kaluston ja muun niihin verrattavan irtaimen käyttöomaisuuden korotetuista poistoista verovuosina 2020–2023 annetun lain (1572/2019) muutoksen (laki 1314/2022) vuoksi. Muutoksella lain soveltamisaikaa jatkettiin siten, että lakia sovelletaan verovuosien 2020–2023 lisäksi myös verovuosien 2024 ja 2025 verotuksessa. Lain nimike on muutoksen jälkeen laki koneiden, kaluston ja muun niihin verrattavan irtaimen käyttöomaisuuden poistoista verovuosina 2020–2025.
1 Johdanto
Elinkeinotulon verottamisesta annetun lain (EVL, elinkeinoverolaki) 30 §:n mukaan koneiden, kaluston ja muun niihin verrattavan irtaimen käyttöomaisuuden verovuoden poiston suuruus saa olla enintään 25 prosenttia menojäännöksestä. Vastaavasti maatilatalouden tuloverolain (MVL) 8 §:n mukaan koneiden, kaluston ja laitteiden verovuoden poiston suuruus saa olla enintään 25 prosenttia menojäännöksestä.
Korotettujen poistojen tekemisestä säädetään koneiden, kaluston ja muun niihin verrattavan irtaimen käyttöomaisuuden korotetuista poistoista verovuosina 2020-2025 annetussa laissa (1572/2019, jäljempänä tässä ohjeessa laki). Lain perusteella verovelvollinen saa tehdä lain soveltamisedellytysten täyttyessä EVL 30 §:n ja MVL 8 §:n soveltamisalaan kuuluvien koneiden, kaluston ja muun niihin verrattavan irtaimen käyttöomaisuuden (jäljempänä myös koneet ja laitteet) hankintamenoista säännönmukaiseen poistoon verrattuna enintään kaksinkertaisen poiston. Laki on tullut voimaan 1.1.2020. Lakia sovellettiin alun perin verovuosilta 2020-2023 toimitettavassa verotuksessa, mutta lain voimassaoloaikaa jatkettiin lailla 1314/2022 siten, että lakia sovelletaan nykymuodossaan verovuosilta 2020-2025 toimitettavissa verotuksissa.
Korotettuja poistoja koskevia veronhuojennuslakeja on ollut voimassa myös aiemmin. Verovuosia 2020-2025 koskevan lain soveltamisala poikkeaa kuitenkin aiempien veronhuojennuslakien soveltamisalasta siten, että oikeus korotettujen poistojen tekemiseen koskee vain koneita ja laitteita. Korotettuja poistoja ei siten voi verovuosina 2020-2025 tehdä rakennuksista. Verovuosia 2020-2025 koskevan lain soveltamisala ei rajoitu aiempien veronhuojennuslakien tapaan pelkästään tuotannollisessa toiminnassa käytettävään käyttöomaisuuteen, vaan korotetut poistot voi tehdä myös esimerkiksi palveluiden tuottamista varten hankitusta koneesta tai laitteesta. Lisäksi korotetut poistot voi tehdä enintään kuutena verovuonna aiempien veronhuojennuslakien kahden vuoden sijaan.
Korotetun poiston voivat tehdä lain soveltamisalaan kuuluvasta koneesta tai laitteesta kaikki elinkeinotoimintaa tai maataloutta harjoittavat verovelvolliset, kuten liikkeen- ja ammatinharjoittajat, avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt ja yhteisöt.
2 Korotetun poiston kohdetta koskevat edellytykset
Korotetun poiston tekeminen edellyttää, että korotetun poiston kohteena oleva kone tai laite on verovelvollisen itse harjoittaman elinkeinotoiminnan tai maatalouden käytössä, ja kuuluu EVL 30 §:n tai MVL 8 §:n soveltamisalaan. Lisäksi koneen tai laitteen pitää olla verovelvollisen uutena hankkima ja lain voimassaoloaikana käyttöönotettu.
2.1 Koneen tai laitteen käyttäminen verovelvollisen elinkeinotoiminnassa tai maataloudessa
Lain 1 §:n mukaan korotetun poiston voi tehdä EVL 1 §:n 1 momentissa tarkoitetun elinkeinotoiminnan tai MVL 2 §:n 1 momentissa tarkoitetun maatalouden käytössä olevasta koneesta tai laitteesta. Lain 2 §:n perusteella elinkeinotoiminnan tulolähteessä koneen tai laitteen pitää kuulua EVL 30 §:n perusteella poistettavaan irtaimeen käyttöomaisuuteen, ja maatalouden tulolähteessä MVL 8 §:n mukaiseen käyttöomaisuuteen.
EVL 12 §:n perusteella elinkeinotoiminnassa pysyvään käyttöön tarkoitetut koneet ja laitteet kuuluvat käyttöomaisuuteen. Koneiden, kaluston ja muuhun niihin verrattavan irtaimen käyttöomaisuuden hankintamenot vähennetään EVL 30 §:ssä säädetyllä tavalla. EVL 31 §:n perusteella myös rakennuksen ainesosiin luettavien koneiden ja laitteiden sekä voimajohtojen hankintamenojen vähentämiseen sovelletaan EVL 30 §:ää. Rakennuksen aineosiin luettavia koneita ja laitteita ovat esimerkiksi hissit, lämpökeskuksen koneet ja laitteet, liedet, jää- ja pakastekaapit, ilmanvaihto- ja ilmastointilaitteet sekä keskusantennit.
Korotetun poiston saa siten tehdä kaikesta EVL 30, 31 §:ssä tai MVL 8 §:ssä tarkoitetusta omaisuudesta. Myös ammattimaisessa liikenteessä käytettävistä autoista voi tehdä korotetun poiston, jos verovelvollinen valitsee autojen poistamisen EVL 33 §:n 3 momentin sijaan EVL 30 §:n mukaisesti.
Esimerkki 1:
A Oy harjoittaa internet-sivujen suunnittelua. A Oy:n toimintaa pidetään elinkeinotoimintana. A Oy hankkii 1.6.2020 suunnittelutoiminnassa käytettävän uuden tietokoneen sekä sähköpöydän ja toimistotuolin. Hankintojen katsotaan kuuluvan EVL 30 §:n mukaisesti poistettavaan irtaimeen käyttöomaisuuteen. Siten A Oy saa tehdä tietokoneesta, sähköpöydästä ja toimistotuolista korotetut poistot.
Esimerkki 2:
A Oy harjoittaa myynninedistämistoimintaa. A Oy:n toimintaa pidetään elinkeinotoimintana. A Oy hankkii 30.11.2020 myyntityötä tekeville työntekijöilleen uudet työsuhdeautot. Autojen katsotaan kuuluvan EVL 30 §:n mukaisesti poistettavaan irtaimeen käyttöomaisuuteen. Siten A Oy saa tehdä autoista korotetut poistot.
Esimerkki 3:
A Oy on leasingyhtiö, joka antaa vuokralle leasingautoja. A Oy:n toimintaa pidetään elinkeinotoimintana. A Oy:n tarjoamat leasingsopimukset ovat vuokranluonteisia. Leasingautot kuuluvat A Oy:n verotuksessa EVL 30 §:n mukaisesti poistettavaan irtaimeen käyttöomaisuuteen. Siten A Oy saa tehdä autoista korotetut poistot.
Verovelvollinen voi harjoittaa myös muuta toimintaa kuin EVL 1 §:n 1 momentissa tarkoitettua elinkeinotoimintaa tai MVL 2 §:n 1 momentissa tarkoitettua maataloutta. Muussa kuin elinkeinotoiminnassa tai maataloudessa käytettävistä koneista ja laitteista ei voi tehdä korotettuja poistoja, vaikka niiden hankintamenot jaksotettaisiin EVL 42 a §:n 1 momentin tai TVL 114 §:n 1 momentin viittaussäännöksen perusteella EVL 30 §:ssä säädetyllä tavalla.
Esimerkki 4:
A Oy harjoittaa huoltoasematoimintaa, jota pidetään elinkeinotoimintana. Lisäksi A Oy vuokraa omistamaansa huoneistoa yksityishenkilöille. Vuokraustoiminta ei täytä elinkeinotoiminnan tunnusmerkkejä, joten se ei ole elinkeinotoimintaa. Vuokraustoiminta ei ole myöskään maataloutta. Sekä huoltoasematoiminnan että vuokraustoiminnan tulos lasketaan A Oy:n verotuksessa EVL 1 §:n 2 momentin perusteella elinkeinoverolain mukaan, ja ne muodostavat A Oy:lle elinkeinotoiminnan tulolähteen.
Huoltoasematoiminnassa käytettävät koneet ja laitteet kuuluvat EVL 30 §:n mukaisesti poistettavaan irtaimeen käyttöomaisuuteen, ja vuokraustoimintaan liittyvät koneet ja laitteet EVL 12 a §:ssä tarkoitettuun muun omaisuuden omaisuuslajiin.
A Oy ostaa 30.6.2020 huoltoasematoiminnassa käytettävän henkilöauton sekä jääkaapin vuokraamaansa huoneistoon. Koska henkilöauto kuuluu A Oy:n irtaimeen käyttöomaisuuteen, A Oy saa tehdä autosta korotetun poiston. Sen sijaan jääkaappi ei oikeuta korotetun poiston tekemiseen, vaikka jääkaapin hankintameno poistetaan EVL 42 a §:n 1 momentin mukaan EVL 30 §:ssä säädetyllä tavalla. Tämä johtuu siitä, että jääkaappia ei käytetä A Oy:n elinkeinotoiminnassa.
Esimerkki 5:
A Ky harjoittaa ulkopuolisiin suuntautuvaa kiinteistön vuokraustoimintaa, joka ei täytä elinkeinotoiminnan tunnusmerkkejä eikä sitä ole pidettävä myöskään maataloutena. Siten vuokraustoimintaa verotetaan tuloverolain mukaan, ja se muodostaa A Ky:lle henkilökohtaisen tulolähteen.
A Ky ostaa vuokraustoiminnassa käytettävän tietokoneen 15.1.2020. Vaikka tietokoneen hankintameno poistetaan TVL 114 §:n 1 momentin perusteella EVL 30 §:ssä säädetyllä tavalla, tietokoneesta ei voi tehdä korotettua poistoa, koska se ei ole elinkeinotoiminnan tai maatalouden käytössä.
Esimerkki 6:
Asunto-osakeyhtiö hankkii poistoilmalämpöpumpun 1.8.2020. Vaikka poistoilmalämpöpumpun hankintamenon poistamiseen sovelletaan TVL 114 §:n 1 momentin perusteella EVL 31 §:ää, poistoilmalämpöpumpusta ei voi tehdä korotettua poistoa, koska se ei ole elinkeinotoiminnan tai maatalouden käytössä.
Koneen tai laitteen osittainen käyttäminen muussa kuin elinkeinotoiminnassa tai maataloudessa ei estä korotetun poiston tekemistä, jos kone tai laite on kuitenkin pääasiallisesti elinkeinotoiminnan tai maatalouden käytössä, ja kuuluu siten elinkeinotoiminnan tulolähteen irtaimeen käyttöomaisuuteen tai maatalouden tulolähteen käyttöomaisuuteen.
Esimerkki 7:
A Ay harjoittaa ravintolatoimintaa, jota pidetään elinkeinotoimintana. Siten toiminta muodostaa A Ay:lle elinkeinotoiminnan tulolähteen. Ravintolatoiminnassa käytettävät koneet ja laitteet kuuluvat EVL 30 §:n mukaisesti poistettavaan irtaimeen käyttöomaisuuteen.
A Ay ostaa ravintolatoiminnan käyttöön 1.1.2020 henkilöauton, jota A Ay:n yhtiömies käyttää myös yksityisajoihinsa. Esitetyn selvityksen perusteella auton käytöstä alle puolet on muodostunut yksityiskäytöstä ja yli puolet elinkeinotoiminnan käytöstä. Koska henkilöauto kuuluu siten A Ay:n elinkeinotoiminnan tulolähteen irtaimeen käyttöomaisuuteen, A Ay saa tehdä autosta korotetun poiston. Yksityiskäyttöä vastaava osuus poistosta ei kuitenkaan ole A Ay:n vähennyskelpoista menoa ja se tuloutetaan A Ay:n veroilmoituksella.
Koneen tai laitteen tulolähteen määräytymistä liikkeen- ja ammatinharjoittajan, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön verotuksessa käsitellään tarkemmin Verohallinnon ohjeessa Tulolähdesiirrot, yksityiskäyttöönotot ja yksityissijoitukset luonnollisten henkilöiden ja henkilöyhtiöiden verotuksessa.
2.2 Uusi kone tai laite
Lain 2 §:n mukaan korotetun poiston tekeminen edellyttää, että kone tai laite on verovelvollisen uutena käyttöön ottama. Korotettua poistoa ei siten voi tehdä käytettynä hankitun koneen tai laitteen hankintamenosta. Esimerkiksi niin sanottuna esittelyautona käytettyä autoa ei lähtökohtaisesti voida pitää lain tarkoittamalla tavalla uutena.
Uudesta koneesta tai laitteesta voidaan tehdä korotetun poiston myös silloin, kun uusi kone tai laite liittyy ennen lain voimaantuloa käyttöönotetun koneen, laitteen, näiden muodostaman kokonaisuuden tai tuotantoprosessin osan uusimiseen. Oikeus korotetun poiston tekemiseen ei kuitenkaan koske koneen, laitteen, näiden muodostaman kokonaisuuden tai tuotantoprosessin ennen lain voimaantuloa käyttöönotettuja osia.
Esimerkki 8:
A Oy harjoittaa paperin valmistusta paperikoneella, joka on otettu kokonaisuudessaan käyttöön ennen 1.1.2020. A Oy hankkii 30.6.2020 paperikoneeseen uuden perälaatikon. Koska kysymyksessä oleva investointi liittyy tuotantoprosessin osan uusimiseen ja se on lain tarkoittama kone tai laite, A Oy saa tehdä perälaatikosta korotetun poiston. Oikeus korotetun poiston tekemiseen ei koske paperikoneen muita osia.
2.3 Koneen tai laitteen käyttöönotto
Oikeus korotetun poiston tekemiseen koskee vain koneita ja laitteita, jotka otetaan käyttöön lain voimassaoloaikana. Laki on tullut voimaan 1.1.2020 ja sitä sovelletaan verovuosina 2020-2025. Siten koneesta tai laitteesta voi tehdä korotetun poiston, jos sen käyttöönotto on tapahtunut aikaisintaan 1.1.2020 tai sen jälkeen viimeistään verovelvollisen verovuonna 2025.
Jos koneen tai laitteen käyttöönotto on tapahtunut ennen 1.1.2020, koneesta tai laitteesta ei voi tehdä korotettua poistoa
Esimerkki 9:
A Oy:n tilikausi on 1.5.2019–30.4.2020. A Oy on ottanut 1.12.2019 elinkeinotoiminnassaan käyttöön irtaimeen käyttöomaisuuteensa kuuluvan uuden koneen. A Oy ei voi tehdä koneesta korotettua poistoa, koska kone on otettu käyttöön ennen lain voimaantuloa. Jos kone olisi otettu käyttöön 1.1.2020, A Oy voisi tehdä koneesta korotetun poiston verovuonna 2020 ja sen jälkeen lain soveltamisaikana.
Koneen tai laitteen tilaaminen tai toimittaminen ennen 1.1.2020 ei estä korotetun poiston tekemistä, jos koneen tai laitteen tosiasiallinen käyttö elinkeinotoiminnassa tai maataloudessa alkaa vasta 1.1.2020 tai sen jälkeen.
Pelkästään koneen tai laitteen asentamista tai koekäyttöä ei pidetä käyttöönottona (ks. KHO 1961 II 151 ja KHO 1985 taltio 1252). Sen sijaan esimerkiksi varakoneet katsotaan otetuksi käyttöön, kun ne on hankittu.
Lain 3 §:n mukaan verovelvollisen on esitettävä verotuksen toimittamista varten luotettava selvitys omaisuuden käyttöönottamisen ajankohdasta.
3 Poiston määrä ja vähentäminen
Lain 2 §:n 1 momentin mukaan koneesta tai laitteesta tehtävät poistot saavat olla verovuonna enintään 50 prosenttia koneen tai laitteen poistamatta olevasta hankintamenosta.
Lain 3 §:n mukaan edellytyksenä korotetun poiston vähentämiselle elinkeinotoiminnan verotuksessa on, että poisto on vähennetty kuluna myös verovelvollisen kirjanpidossa. Lisäksi irtaimen käyttöomaisuuden hankintamenot on verovelvollisen kirjanpidossa eriteltävä siten, että ne ovat helposti erotettavissa muista menoista. Myös verotuksessa korotettujen poistojen kohteena oleva kone tai laite muodostaa erillisen poistokohteensa.
Verovelvollisella voi olla irtaimen käyttöomaisuuden hyllypoistoja, jotka ovat muodostuneet aiempina verovuosina, kun kirjanpidossa tehty irtaimeen käyttöomaisuuteen kohdistuva poisto tai osa siitä on jätetty vähentämättä verotuksessa. Hyllypoiston käyttäminen korotetun poiston tekemiseen ei lähtökohtaisesti täytä lain 3 §:n edellytystä, vaan korotetun poiston tekeminen edellyttää, että kirjanpidossa vähennettävä poisto kohdistuu korotetun poiston kohteena olevaan koneeseen tai laitteeseen. Siten korotettua poistoa ei yleensä ole mahdollista tehdä aiempien verovuosien hyllypoistojen perusteella. Jos hyllypoisto kuitenkin kohdistuu samaan koneeseen tai laitteeseen, josta tehtävään korotettuun poistoon hyllypoistoa on tarkoitus käyttää, hyllypoiston käyttäminen korotetun poiston tekemiseen on poikkeuksellisesti mahdollista. Koneesta tai laitteesta tehtävän poiston määrä saa hyllypoistoja käytettäessäkin olla kunakin verovuonna enintään 50 prosenttia koneen tai laitteen poistamatta olevasta hankintamenosta.
Maatalouden verotuksessa korotetun poiston tekeminen ei edellytä poiston vähentämistä kuluna verovelvollisen kirjanpidossa. Tämä johtuu siitä, että kaikki maatalouden harjoittajat eivät ole kirjanpitovelvollisia, minkä lisäksi maatalouden verotus on maksuperusteista.
Koska kone tai laite, johon korotettua poistoa sovelletaan, muodostaa erillisen poistokohteen, koneen tai laitteen luovutus- tai menetystilanteissa tällaisen koneen tai laitteen luovutushintaa tai vakuutuskorvausta käsitellään erillään menojäännöksestä lain soveltamisvuosien ajan. Luovutushintaa tai vakuutuskorvausta ei siten vähennetä EVL 30 §:n tai MVL 8 §:n mukaisesta menojäännöksestä. Vastaavasti jos verovelvollinen saa muusta irtaimesta käyttöomaisuudesta luovutushinnan tai vakuutuskorvauksen, jonka määrä ylittää jäljellä olevan menojäännöksen, EVL 30 §:n 4 momentin perusteella tuloutuvaa luovutusvoittoa ei vähennetä korotetun poiston kohteena olevan koneen tai laitteen poistamattomasta hankintamenosta.
Siten jos korotetun poiston kohteena oleva kone tai laite luovutetaan tai menetetään, koneen tai laitteen jäljellä olevan hankintamenon ylittävä osa luovutushinnasta tai vakuutuskorvauksesta luetaan osaksi elinkeinotoiminnan tai maatalouden tuloa. Jos koneen tai laitteen jäljellä oleva hankintameno ylittää luovutushinnan tai vakuutuskorvauksen, syntyy luovutustappio, joka on luovutus- tai menetysvuonna suoraan vähennyskelpoinen elinkeinotoiminnan tai maatalouden tuloksesta.
Esimerkki 10:
A Oy on ottanut 1.1.2020 elinkeinotoiminnassaan käyttöön uuden koneen, josta A Oy on tehnyt korotetut poistot verovuosina 2020 ja 2021.
Verovuonna 2022 A Oy myy koneen 30 000 eurolla. Koneen jäljellä oleva poistamaton hankintameno on 20 000 euroa, joten luovutuksesta syntyy 10 000 euroa luovutusvoittoa. A Oy:llä on myös muuta irtainta käyttöomaisuutta, jonka menojäännös verovuoden alussa on 15 000 euroa. A Oy:n elinkeinotoiminnan tulos ennen luovutuksen huomioon ottamista on 5 000 euroa.
Koska kone muodostaa erillisen poistokohteen, luovutusvoitto luetaan verovuonna 2022 osaksi A Oy:n elinkeinotoiminnan tulolähteen tuloa. Luovutusvoittoa ei siis vähennetä muun irtaimen käyttöomaisuuden menojäännöksestä. A Oy:n verovuoden 2022 elinkeinotoiminnan tulokseksi muodostuu siten 15 000 euroa (5 000 euroa + 10 000 euroa).
Esimerkki 11:
A Oy:n irtaimen käyttöomaisuuden menojäännös verovuoden 2021 alussa on 50 000 euroa. A Oy myy verovuonna 2021 irtaimeen käyttöomaisuuteensa kuuluvia koneita 70 000 eurolla. Samana verovuonna A Oy hankkii uuden koneen 100 000 eurolla. A Oy aikoo tehdä uudesta koneesta korotetut poistot.
Koska korotettujen poistojen kohteena oleva kone on erillinen poistokohteensa, koneen hankintamenoa ei lisätä muun irtaimen käyttöomaisuuden menojäännökseen. Muun irtaimen käyttöomaisuuden luovutusvoittoa 20 000 euroa (70 000 euroa - 50 000 euroa) ei myöskään vähennetä uuden koneen hankintamenosta ennen korotettujen poistojen tekemistä.
Siten uuden koneen hankintameno A Oy:n verotuksessa on 100 000 euroa. A Oy voi tehdä uuden koneen hankintamenosta enintään 50 prosentin eli 50 000 euron (0,5 x 100 000 euroa) poiston. Muun irtaimen käyttömaisuuden luovutusvoitto 20 000 euroa on A Oy:lle verovuonna 2021 EVL 30 §:n 4 momentin perusteella veronalaista tuloa.
Jos korotetun poiston kohteena oleva kone tai laite tuhoutuu tai vahingoittuu tulipalon tai muun vahinkotapahtuman johdosta, verovelvollinen voi tehdä kuluvan käyttöomaisuuden jälleenhankintavarauksen, josta säädetään EVL 43 §:n 1 momentissa. Jälleenhankintavarauksesta kerrotaan tarkemmin Verohallinnon ohjeessa Poistot elinkeinoverotuksessa (luku 5.3).
MVL 10 a §:n mukaista tasausvarausta saadaan käyttää esimerkiksi MVL 8 §:n 2 momentissa tarkoitettujen koneiden ja laitteiden hankintamenojen kattamiseen. Siten tasausvarausta voidaan käyttää myös korotettujen poistojen kohteena olevien koneiden ja laitteiden hankintamenojen kattamiseen. Jos verovelvollinen hankkii verovuoden aikana myös sellaisia koneita ja laitteita, joista ei ole tarkoitus tehdä korotettuja poistoja, verovelvollinen voi itse päättää, miten tasausvarauksen käyttäminen kohdistetaan verovuonna hankittujen koneiden ja laitteiden kesken.
Se osa korotetun poiston kohteena olleen koneen tai laitteen hankintamenosta, jota ei ole poistettu verohuojennuslain perusteella, siirtyy lain voimassaolon päätyttyä vähennettäväksi EVL 30 §:ssä tai MVL 8 §:ssä säädetyllä tavalla osana EVL 30 §:n 2 momentissa tai MVL 8 §:n 3 momentissa tarkoitettua menojäännöstä.
Esimerkki 12:
A Oy on ottanut 1.1.2022 elinkeinotoiminnassaan käyttöön uuden koneen, josta A Oy on tehnyt korotetut poistot verovuosina 2022-2025. A Oy ei voi enää verovuonna 2026 tehdä koneesta korotettua poistoa. Siten koneen jäljellä oleva poistamaton hankintameno luetaan verovuoden 2026 alusta lähtien osaksi A Oy:n irtaimen käyttöomaisuuden menojäännöstä.
A Oy myy koneen verovuoden 2026 aikana 15 000 eurolla. Koska kone kuuluu osaksi irtaimen käyttöomaisuuden menojäännöstä, luovutus tuloutetaan EVL 30 §:ssä säädetyllä tavalla vähentämällä koneen luovutushinta A Oy:n irtaimen käyttöomaisuuden menojäännöksestä. Irtaimen käyttöomaisuuden menojäännös verovuoden alussa on 25 000 euroa. Siten koneen luovutushinnan ja hankintamenon erotus ei tuloudu verovuonna A Oy:n verotuksessa suoraan, vaan se tuloutuu epäsuorasti pienempien poistojen kautta.
4 Korotettujen poistojen aloitusajankohta
Koneesta tai laitteesta saa tehdä korotetun poiston ensimmäisen kerran sinä verovuonna, jona kone tai laite otetaan käyttöön, ja sitä seuraavina verovuosina lain voimassaoloaikana. Esimerkiksi verovuonna 2020 käyttöönotetusta koneesta tai laitteesta saa tehdä korotetun poiston verovuosina 2020-2025, ja verovuonna 2025 käyttöönotetusta laitteesta tai laitteesta saa tehdä korotetun poiston ainoastaan verovuonna 2025. Tämä tarkoittaa sitä, että kone tai laite voi olla korotetun poiston piirissä enintään kuuden verovuoden ajan. Kalenterivuodesta poikkeava tilikausi voi vaikuttaa verovelvollisen mahdollisuuteen tehdä korotetut poistot tietyltä verovuodelta.
Esimerkki 13:
A Oy:n tilikausi on 1.2.-31.1. Siten A Oy:n verovuosi 2020 muodostuu tilikaudesta 1.2.2019-31.1.2020. A Oy ottaa elinkeinotoiminnassaan käyttöön uuden koneen 15.1.2020. A Oy saa tehdä koneesta korotetut poistot verovuosina 2020-2025.
Jos A Oy olisi ottanut koneen käyttöön vasta 1.2.2020 eli verovuoden 2021 aikana, A Oy saisi tehdä koneesta korotetut poistot vain verovuosina 2021-2025.
Korotettujen poistojen tekemistä ei tarvitse aloittaa koneen tai laitteen hankintavuonna. Siten esimerkiksi verovuonna 2020 hankitusta uudesta, lain edellytykset täyttävästä koneesta tai laitteesta voi halutessaan tehdä korotetun poiston ensimmäisen kerran vasta verovuonna 2021 tai myöhemmin. Jos koneesta tai laitteesta on tarkoitus tehdä yhtenä tai useampana verovuonna korotetut poistot, koneen tai laitteen katsotaan kuuluvan lain soveltamisalaan sen hankintahetkestä lähtien, vaikka korotettua poistoa ei hankintavuonna tehtäisi. Tämä tarkoittaa sitä, että kone tai laite muodostaa hankintahetkestä lähtien oman erillisen poistokohteensa ja siihen sovelletaan luvussa 3 esitettyjä periaatteita. Vaikka korotettujen poistojen tekeminen aloitettaisiin vasta koneen tai laitteen hankintavuoden jälkeen, lain soveltamisaika ei tämän johdosta muutu, joten korotetut poistot voi tehdä viimeisen kerran verovuonna 2025.
Lakia ei sovelleta verovuonna 2026. Korotettua poistoa ei siten voi tehdä enää verovuodelta 2026 toimitettavassa verotuksessa, vaikka kone tai laite olisi otettu käyttöön kalenterivuoden 2025 aikana tai aiemmin.
Esimerkki 14:
A Oy:n verovuosi 2026 muodostuu tilikaudesta 1.7.2025–30.6.2026. A Oy on ottanut 15.10.2025 elinkeinotoiminnassaan käyttöön irtaimeen käyttöomaisuuteensa kuuluvan uuden koneen. A Oy ei voi tehdä koneesta korotettua poistoa, koska lakia ei voida soveltaa verovuoden 2026 verotukseen.
johtava veroasiantuntija Lauri Savander
johtava veroasiantuntija Hannu Luukela