Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Saamenkielinen asiointi Verohallinnossa saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella

Antopäivä
6.8.2024
Diaarinumero
VH/2951/00.01.00/2024
Voimassaolo
6.8.2024 - Toistaiseksi
Valtuutussäännös
Laki Verohallinnosta (503/2010) 2 § 2 momentti
Korvaa ohjeen
A40/00 01 00/2015, 30.7.2015

Tässä ohjeessa kerrotulla tavalla menetellään, kun saamelainen käyttää Verohallinnossa asioidessaan omaa verotusta koskevassa asiassaan saamen kieltä muualla kuin saamen kielilain tarkoittamalla kotiseutualueella. Menettelytapa koskee kaikkia Verohallinnon yksiköitä ja toimipisteitä.

Ohjetta on täsmennetty saamen kielilain (1083/2003) 3 §:ään tehdyn muutoksen johdosta.

1 Yleistä

Saamen kielilain 2 §:n 1 momentin 7-kohdan mukaan viranomaisena, johon saamen kielilakia sovelletaan, pidetään myös Verohallintoa.

Saamen kielellä tarkoitetaan saamen kielilain 3 §:n 1 momentin mukaan inarinsaamen, koltansaamen tai pohjoissaamen kieltä.

Saamelaisella on saamen kielilain 4 ja 12 §:n mukaan oikeus käyttää omaa verotustaan koskevassa asiassa tai asiassa, jossa häntä kuullaan, Verohallinnossa joko suomen tai saamen kieltä. Verohallinto tarjoaa saamenkielistä palvelua tai tulkkausta kaikille saamelaisille, jotka ilmaisevat haluavansa käyttää Verohallinnossa asioidessaan saamen kieltä. Henkilöllä on oikeus käyttää asioidessaan saamen kieltä, vaikka hänen äidinkielensä väestötietojärjestelmän mukaan on suomi, koska kaksi- tai monikieliselle henkilölle on mahdollista merkitä väestötietojärjestelmään vain yksi äidinkieli.

Oikeushenkilöillä, joiden pöytäkirjakieli on saame, on saamen kielilain 5 §:n mukaan vastaava oikeus viranomaisissa asioidessaan käyttää pöytäkirjakieltään noudattaen soveltuvin osin, mitä 4 §:ssä säädetään saamelaisten oikeudesta käyttää saamen kieltä.

2 Oikeus tulkkaukseen saamelaisen asioidessa Verohallinnossa

Jos saamelainen käyttää asioidessaan saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella sijaitsevassa Verohallinnon toimipisteessä (esimerkiksi verokorttiasiassaan tai verojen perintään liittyvässä asiassaan) saamen kieltä, on hänellä saamen kielen taitoisen henkilön puuttuessa saamen kielilain 19 §:n mukaan oikeus tulkkaukseen saamen kielelle.

Verohallinto järjestää asian käsittelyä varten suullisen puhelimitse tapahtuvan tulkkauksen. Tarvittaessa asian käsittelyä siirretään ja paikalle voidaan tilata saamen kielen tulkki. Verohallinto maksaa tulkkauskustannukset.

Pohjoissaamen kieltä koskevissa tulkkausasioissa otetaan ensisijaisesti yhteyttä Pohjois-Suomen verotoimistoon. Verohallinto on tehnyt toimeksiantosopimuksen saamen kielen tulkkien kanssa edellä tarkoitettujen palveluiden tuottamisesta. Kysymyksessä olevat tulkit ovat sopimuksella antaneet salassapitositoumuksen.

3 Saamenkielisten verotusasiakirjojen käsittely ja asiakirjojen kääntäminen

Jos saamelainen asianosainen muualla kuin saamelaisten kotiseutualueella pyytää saamen kielilain 20 §:n mukaisesti saada veroasian käsittelyyn liittyvät asiakirjat saamenkielisinä tai saamen kielilain 4 §:n mukaisesti jättää omaa veroasiaansa koskevat asiakirjat saamenkielisinä, asian avustava valmistelu voidaan siirtää Pohjois-Suomen verotoimiston tehtäväksi.

Saamelaisen asianosaisen veroasiaa koskevan asian käsittely voi edellyttää saamen kielilain 20 §:ssä säädettyä suomenkielisen asiakirjan kääntämistä saamen kielelle tai tarvittaessa käännöstä saamen kielestä suomeksi. Pohjois-Suomen verotoimisto huolehtii asiakirjojen kääntämisestä käyttäen tarvittaessa apuna saamen kielen kielitoimiston kielenkääntäjiä. Verohallinto maksaa kääntämisestä aiheutuneet kulut.

4 Saamenkieliset palvelut

Pohjois-Suomen verotoimisto toimii koko maan saamenkielisen palvelun tukiyksikkönä. Tietoa saamenkielisistä palveluista löytyy osoitteesta vero.fi/samegillii.

johtava veroasiantuntija Sami Varonen

johtava veroasiantuntija Raili Knuutinen

Sivu on viimeksi päivitetty 12.8.2024