Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

KVL:2024/18

Antopäivä
28.5.2024
Diaarinumero
VH/2924/02.05.04/2024
Henkilökohtaisen tulon verotus, Laskutuspalvelu, Matkustamiskustannusten korvaus

Hakemusasiakirjojen mukaan hakija myi asiakkailleen rakentamispalveluja, jotka laskutettiin B Oy:n laskutuspalvelua käyttäen. Hakija veloitti asiakkailtaan tuntiperusteisen hinnan ilman kulurakennettaan koskevia erittelyitä, eikä hakija siten veloittanut asiakkailtaan erikseen matkakustannuksia. Hakija pyysi keskusverolautakunnalta ennakkoratkaisua helmikuussa vuonna 2024 suorittamaansa vesivahingon korjausurakkaan liittyvien matkakustannusten korvausten verokohtelusta tilanteessa, jossa sanonut korvaukset maksoi laskutuspalveluyritys B Oy.

B Oy:n palveluun rekisteröityessä hakijan ja B Oy:n välille oli muodostunut sopimussuhde, jonka perusteella hakijan työsuorituksista maksettiin korvaukset palkkana. Hakija vastasi itse oman työnsä myynnistä ja markkinoinnista sekä sopi toimeksiannosta ja sen ehdoista suoraan asiakkaansa kanssa. B Oy laskutti työsuorituksesta sovitun hinnan hakijan asiakkaalta arvonlisäverollisena omissa nimissään. Asiakas maksoi laskun B Oy:n pankkitilille, ja maksettu summa oli B Oy:n tuloa ja omaisuutta. Asiakkaan ja hakijan välille ei muodostunut työsuhdetta. B Oy suoritti saamansa maksun edelleen hakijalle sen jälkeen, kun siitä oli pidätetty B Oy:lle kuuluva arvonlisäverottomasta vastikkeesta laskettu palkkio sekä työnantajan sairausvakuutusmaksu.

Asiassa oli ratkaistavana, oliko B Oy:n hakijalle tuloverolain 72 §:n 1 momentissa tarkoitetulle erityiselle työntekemispaikalle tekemistä matkoista maksama matkakustannusten korvaus hakijan verotuksessa tuloverolain 71 §:n 1 momentin nojalla verovapaata tuloa.

Keskusverolautakunta totesi, että hakemusasiakirjojen mukaan hakija oli tehnyt yhteensä 10 työmatkaa omalla autollaan erityiselle työntekemispaikalle. Keskusverolautakunta katsoi, että hakemuksessa kuvatuissa olosuhteissa B Oy:n hakijalle Verohallinnon verovapaista matkakustannusten korvauksista vuoden 2024 osalta antaman 16.11.2023 päivätyn päätöksen mukaisesti maksama matkakustannusten korvaus oli tuloverolain 71 §:n 1 momentin nojalla verovapaata tuloa hakijan verotuksessa. Sillä, että hakija ja työsuorituksen tilannut Asunto Oy C eivät hakemusasiakirjojen mukaan olleet sopineet matkakustannusten korvaamisesta, ei ollut merkitystä asiassa. Ennakkoratkaisu verovuodelle 2024.

Tuloverolaki 71 § 1 mom., 72 § 1 mom., 72 a § 1 mom. ja 73 §

Äänestys 7-1

(Ei lainvoim.)

Valitettu

Sivu on viimeksi päivitetty 26.6.2024