Rekisteriä laajennetaan – osallistu syyskuun sidosryhmätilaisuuteen ja tutustu ohjeistukseen

17.6.2024

Positiivisen luottotietorekisterin sisältöä laajennetaan, ja rekisteriin tullaan jatkossa sisällyttämään myös kaikki yksityiseen elinkeinotoimintaan liittyvät luotot. Ensimmäisessä vaiheessa rekisteriin on ilmoitettu kuluttajaluottoja ja niihin rinnastuvia luottoja. Toisessa vaiheessa 1.12.2025 luotonantajat alkavat ilmoittaa muille yksityishenkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja. Työ rekisterin toisen vaiheen laajentumiselle on alkanut, ja järjestämme aiheeseen liittyen sidosryhmätilaisuuden syyskuun alkupuolella. Julkaisemme tarvittavan teknisen dokumentaation sekä ohjeistuksen elokuun aikana.

Mihin varautua?

Luotonantajien kannattaa varautua hyvissä ajoin rekisterin tulevaan laajentumiseen. Positiiviseen luottotietorekisteriin ryhdytään ilmoittamaan rekisterin toisessa vaiheessa yksityishenkilöille myönnettyjä muita kuin kuluttajaluottoja. Tällaisia luottoja ovat esimerkiksi yksityisten elinkeinonharjoittajien elinkeinotoimintaan otetut luotot. Rekisteriin ei ilmoiteta oikeushenkilöille myönnettyjä luottoja. Ilmoittaminen alkaa 1.12.2025. Näitä tietoja voi alkaa hyödyntää, kun asiakas hakee uutta elinkeinotoiminnan luottoa 1.4.2026 alkaen.

Huolehtikaa, että käytössänne on kattavat tekniset resurssit sekä riittävästi henkilöstöä suunnittelu- ja kehitystyöhön, joka on mahdollista aloittaa heti elokuussa. Varatkaa aikaa tekniseen dokumentaatioon ja ohjeistukseen tutustumiselle sekä omalle suunnittelulle ja testaukseen valmistautumiselle.

Viestimme sidosryhmätilaisuuksista verkkosivuilla ja uutiskirjeissä

Kehitämme verkkosivujamme ja olemme lisänneet etusivulle ajankohtaiset-osion, jossa viestimme jatkossa myös esimerkiksi sidosryhmätilaisuuksista. Kesäkuussa järjestimme sidosryhmätilaisuuksia, joissa kerroimme havaintoja rekisterin ensimmäisten käyttökuukausien ajalta. Saat tietoa ajankohtaisista asioista ja tilaisuuksistamme myös tilaamalla uutiskirjeemme.

Viestimme palvelukatkoista ja teknisistä häiriöistä tai katkoista verkkosivujemme lisäksi järjestelmätiedotteella. Voit tilata järjestelmätiedotteen esimerkiksi yhteiskäyttöiseen sähköpostiin tai omaan sähköpostiisi.

Sivu on viimeksi päivitetty 17.6.2024