Luotonantaja: hae tietolupaa mahdollisimman pian – tietolupahakemusten käsittelyajat pidentyneet

23.1.2024

Positiivisen luottotietorekisterin tietojen käyttö alkaa 1.4.2024. Jokainen luotonantaja tarvitsee rekisterinpitäjän eli Tulorekisteriyksikön myöntämän hyväksytyn tietoluvan, jotta rekisterin tietoja pystyy käyttämään. Vasta harvat luotonantajat ovat hakeneet tietolupia.

Hae tietolupaa mahdollisimman pian, jotta päätös luvasta saadaan tehtyä ajoissa ennen huhtikuun alkua. Tietolupahakemusten käsittelyajat ovat pidentyneet, ja tällä hetkellä hakemusten käsittelyssä voi kestää jopa kuusi viikkoa. Aiemmin kerrottu keskimääräinen käsittely 30 vuorokaudessa ei siis toteudu. Tämä johtuu siitä, että Tulorekisteriyksikkö on joutunut pyytämään odotettua enemmän lisäselvityksiä tietolupaa hakeneilta.

Jotta tietolupahakemusten käsittely olisi sujuvaa, täytä tietolupahakemus erittäin huolella ja vastaa kaikkiin lomakkeella esitettyihin kysymyksiin. Kun täytät esimerkiksi selvitystä organisaation elinkeinotoiminnasta sekä käyttötarkoituksista, joihin organisaatio käyttää positiivisen luottotietorekisterin tietoja, on syytä olla hyvin huolellinen ja kertoa seikkaperäisesti kaikki lain mukaiset käyttötarkoitukset, joihin tietoja aiotaan käyttää.

Huomaathan, että ennen kuin luottotietorekisteriotteiden kyselyn voi aloittaa, tarvitaan hyväksytyn tietoluvan lisäksi tietojen hyödyntämiseen käytettävä varmenne. Myös sen noutamiseen on hyvä varata aikaa.

Hae tietolupaa näin: Luotonantajien tietoluvan hakemisen ohje.

Jos tarvitset apua tietoluvan hakemisessa, ota yhteyttä positiivisen luottotietorekisterin puhelinasiakaspalveluun. Asiakaspalvelun yhteystiedot löydät yhteystiedot ja asiointi -sivulta.

Sivu on viimeksi päivitetty 23.1.2024