Ihmetyttääkö asuntolainan tai velkajärjestelyn tiedot rekisterissä – lue, miten luottosi tallennetaan rekisteriin

25.4.2024

Miksi positiivisessa luottotietorekisterissä näkyy puolisoni kanssa otettu yhteinen asuntolaina kokonaan nimissäni? Miten velkajärjestelyssä olevat luotot näkyvät rekisterissä?

Positiivinen luottotietorekisteri avautui huhtikuun alussa. Luotonantajat ilmoittavat rekisteriin esimerkiksi yksityishenkilöiden asunto- ja autolainat, kulutusluotot, luottokortit, opintolainat ja osamaksurahoitukset. Rekisteriin ilmoitetaan myös maksetut lyhennykset sekä tieto siitä, kun luotto on maksettu pois. Rekisteriin ei tallenneta niin sanottuja negatiivisia luottotietoja, eli esimerkiksi maksuhäiriömerkintöjä. Luottojen maksuerän viivästykset kuitenkin tallennetaan rekisteriin, jos maksu on viivästynyt yli 60 päivää.

Luottojesi tiedot tulevat rekisteriin luotonantajilta eli pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta, ja tulotietosi tulevat tulorekisteristä. Jos luottojesi tiedoissa on virheitä tai puutteita, sinun kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä luotonantajaasi, joka voi korjata rekisteriin ilmoitettavat tiedot. Voit olla yhteydessä myös asiakaspalveluumme.

Vastuu yhteisestä asuntolainasta on molemmilla puolisoilla

Luotonantajat ilmoittavat positiiviseen luottotietorekisteriin esimerkiksi sinulle myönnetyt kulutusluotot, opintolainat sekä asuntolainat. Niin sanotut yhteisvastuulliset lainat, esimerkiksi yhteiset asuntolainat ilmoitetaan rekisteriin kokonaisuudessaan: Jos sinulla on asuntolaina yhdessä puolisosi kanssa, näet omissa tiedoissasi yhteisen lainanne kokonaismäärän. Lisäksi lainan tiedoista näet, että laina on jaettu puolisosi kanssa.

Eli, jos sinulla on puolisosi kanssa asuntolainaa yhteensä 300 000 euroa, näkyy molemmilla rekisterissä 300 000 euroa. Tämän lisäksi näette, että laina on jaettu kahdelle vastuulliselle. Tämä johtuu siitä, että vaikka laina on otettu niin sanotusti yhdessä, niin kumpikin osapuoli vastaa lainasta kokonaisuudessaan: Jos toinen osapuoli jättää vaikkapa lainanlyhennyksiä maksamatta, vastaa toinen osapuoli niiden maksamisesta.

Luotonantajat näkevät vastaavasti luottotietorekisteriotteella lainanne kokonaissaldon, ja sen lisäksi he näkevät luoton velallisten määrän. Eli, jos sinulla on puolisosi kanssa asuntolaina, luotonantajat näkevät asuntolainan kokonaissaldon molempien luottotietorekisteriotteella. Sen lisäksi he näkevät, että luotosta vastaa kaksi velallista – sinä ja puolisosi.

Miksi päättynyt velkajärjestelyni näkyy rekisterissä?

Jos sinulla on velkajärjestelyn maksuohjelman piiriin kuuluva luotto, ilmoittaa luotonantaja kyseisestä luotosta rekisteriin vain suppeat tiedot. Lisäksi velkajärjestelystä on merkintä rekisterissä. Kun velkajärjestelyn maksuohjelma päättyy, tulee luotonantajan poistaa tieto luoton kuulumisesta velkajärjestelyn maksuohjelman piiriin. Jos velkajärjestelyssä ollut luottosi on
päättynyt, mutta se näkyy edelleen rekisterissä, voit olla yhteydessä luotonantajaasi ja selvittää, miksi merkintä ei ole poistunut tiedoistasi.

Jos et ole maksanut luottoa pois niin kuin maksuohjelmassa on määrätty, voi luotto edelleen näkyä rekisterissä, vaikka merkintä velkajärjestelystä olisi poistettu. Velkajärjestelyssä ollut luotto tulee lisäksi uudelleen näkyville rekisteriin, jos sinulle on vahvistettu velvollisuus maksaa lisäsuorituksia maksuohjelman päättymisen jälkeen.

Tutustu myös

Sivu on viimeksi päivitetty 25.4.2024