Tietojen ilmoittaminen positiiviseen luottotietorekisteriin 1.12.2025 alkaen
- Antopäivä
- 26.11.2024
- Diaarinumero
- VH/7774/06.00.00/2024
- Voimassaolo
- 26.11.2024 - Toistaiseksi
Tässä ohjeessa käsitellään tietojen ilmoittamista positiiviseen luottotietorekisteriin.
Positiivisesta luottotietorekisteristä annettu laki (739/2022) tuli voimaan 1.8.2022.
Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa 1.2.2024 lähtien rekisteriin on ilmoitettu kuluttajaluottojen ja näihin rinnastuvien luottojen tietoja. Toisessa vaiheessa 1.12.2025 lähtien luotonantajat alkavat ilmoittaa myös muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja.
Tässä ohjeessa kuvataan ilmoitusvelvollisuus, ilmoitettavat luotot, ilmoittamisen määräajat, ilmoitusten tietosisältö sekä ilmoittamisen menettelyt sellaisina kuin ne ovat voimassa 1.12.2025 alkaen. Ohjetta voidaan päivittää tarvittaessa.
Tutustu muihin positiivisen luottotietorekisterin ohjeisiin:
- Luoton tietojen ilmoittaminen – rajapintakuvaus
- Sovelluskehittäjän yleisohjeistus
- Ilmoittautuminen tietojen ilmoittajaksi positiiviseen luottotietorekisteriin
- Tietojen luovuttaminen positiivisesta luottotietorekisteristä
- Luotonantajien tietoluvan hakemisen ohje
- Ilmoittamisen aloittaminen rekisteriin
- Varmenne-ohje
1 Ohjeessa käytetyt termit
Ilmoitusvelvollinen
Ilmoitusvelvollisella viitataan tässä ohjeessa elinkeinonharjoittajiin, Kansaneläkelaitokseen (Kela) ja Finnveraan, joilla on positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain mukaan velvollisuus ilmoittaa myöntämiensä tai omistamiensa luottojen tiedot positiiviseen luottotietorekisteriin. Ilmoitusvelvollisuutta käsitellään tämän ohjeen luvussa 4.
Luotonantaja
Luotonantaja on toimija, joka myöntää luottoja. Luotonantajalla tarkoitetaan tässä ohjeessa kaikkia ilmoitusvelvollisia. Ilmoitusvelvollisten joukko sisältää joitakin toimijoita, jotka eivät ole luotonantajia. Tällaisia ovat esimerkiksi vertaislainanvälittäjät ja Kela sekä saatavia ostavat perintätoimistot ja muut elinkeinonharjoittajat, joille luottosopimukseen perustuvat luotonantajan oikeudet ovat siirtyneet (siirronsaajat). Tekstin luettavuuden vuoksi näitäkin toimijoita kutsutaan tässä ohjeessa luotonantajiksi.
Luotonsaaja
Luotonsaaja on henkilö, jolle on myönnetty luotto. Luotonsaaja on vastuussa velan takaisinmaksusta luotonantajalle. Samalla luotolla voi olla useita luotonsaajia eli yhteisvelallisia. Positiivisesta luottotietorekisteristä annetussa laissa käytetään luotonsaajasta termiä "velallinen".
Kuluttaja
Kuluttaja on luonnollinen henkilö, joka hankkii kulutushyödykkeen eli tässä tapauksessa luoton pääasiassa muuhun tarkoitukseen kuin harjoittamaansa elinkeinotoimintaa varten. Tämä tarkoittaa, että kuluttaja hankkii luoton yleensä henkilökohtaiseen tarpeeseen tai oman taloutensa käyttöön.
Muu luonnollinen henkilö
Positiivisessa luottotietorekisterissä muu luonnollinen henkilö on muu kuin kuluttaja, jolle on myönnetty luotto (ks. kuluttajan määritelmä yllä). Tällainen muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetty luotto voi olla esimerkiksi elinkeinotoimintaan myönnetty luotto. Luonnollinen henkilö on aina ihminen. Yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimiyrittäjä) on luonnollinen henkilö. Sen sijaan oikeushenkilöt, kuten osakeyhtiö, avoin yhtiö tai kuolinpesä, eivät ole luonnollisia henkilöitä.
Tulorekisteriyksikkö
Verohallinnon yksikkö, joka on positiivisen luottotietorekisterin rekisterinpitäjä yhdessä Verohallinnon kanssa.
Rajapinta
Rajapinta on tiettyjen määritysten mukainen liittymä, jota käytetään tiedon vaihtoon ulkopuolisen toimijan ja rekisterin välillä. Positiivisessa luottotietorekisterissä tietojen ilmoittamiseen käytetään rajapintoja. Rajapinnan määrittelyssä sovitaan tiedon siirtotapa (protokolla) sekä siirrettävän tiedon sisältö ja muoto. Rajapinnan käyttöä varten tarvitaan Verohallinnon myöntämä varmenne, jolla tunnistetaan tietoja ilmoittava organisaatio ja varmistetaan aineiston muuttumattomuus.
2 Tietojen ilmoittamisen yleiset periaatteet
Luotonantaja ilmoittaa tiedot rekisteriin teknisen rajapinnan avulla. Positiivinen luottotietorekisteri tarjoaa tätä varten rajapintapalvelut. Ilmoitusvelvolliset vastaavat oman rajapintansa rakentamisesta ja siitä aiheutuvista kustannuksista. Tietoja ei ole mahdollista ilmoittaa muilla tavoin. Tietojen ilmoittamisesta rekisteriin ei peritä maksua. Tiedot on ilmoitettava lain mukaisessa määräajassa. Ilmoittaja vastaa ilmoittamiensa tietojen oikeellisuudesta.
Tiedot ilmoitetaan rekisteriin määrämuotoisena aineistona. Tiedon siirtotapa (protokolla) sekä siirrettävän tiedon sisältö ja muoto määritellään rajapintakuvauksissa ja teknisissä ohjeissa, jotka on linkitetty tämän ohjeen alkuun.
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan luotot, jotka täyttävät seuraavat laissa säädetyt edellytykset:
- Luotonsaaja: Luotto myönnetään positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain 4 §:ssä tarkoitetulle henkilölle. Rekisterin piiriin kuuluvat luotonsaajat on kuvattu tarkemmin ohjeen luvussa 3.
- Luotonantaja: Luotonantajana toimii positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain 16 §:ssä tarkoitettu ilmoitusvelvollinen elinkeinonharjoittaja. Rekisterin ilmoitusvelvolliset on kuvattu tarkemmin ohjeen luvussa 4.
- Luotto: Luotto on positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain 6 § 1 momentissa mainittu kuluttajansuojalain (38/1978) 7 tai 7 a lukujen soveltamisalaan kuuluva kuluttajaluotto tai siihen rinnastuva luotto taikka positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain 6 § 2 momentissa tarkoitettu muulle luonnolliselle henkilölle myönnetty luotto, maksunlykkäys tai muu vastaava taloudellinen järjestely, jos siitä sopimuksen mukaan peritään korkoa tai kuluja. Rekisteriin ilmoitettavat luotot on kuvattu tarkemmin ohjeen luvussa 5.
Lisäksi Kela ilmoittaa rekisteriin opintotukilain (65/1994) 38 §:ssä tarkoitetut opintolainan takaussaatavat.
Luotonantaja ilmoittaa luoton tiedot positiivisesta luottotietorekisteristä annetussa laissa määritellyn tietosisällön mukaisesti. Tietosisältöä käsitellään ohjeen kohdassa 6.
Tietojen ilmoittamisen määräajat on kuvattu ohjeen kohdassa 8.
3 Henkilöt, joiden luotot ilmoitetaan positiiviseen luottotietorekisteriin
Luotonantajan on ilmoitettava positiiviseen luottotietorekisteriin tiedot sellaisten luonnollisten henkilöiden luotoista, joilla on
• suomalainen henkilötunnus
• vakituinen tai tilapäinen asuinpaikka Suomessa.
Henkilön iällä ei ole merkitystä, eli myös alaikäisille myönnetyt luotot ilmoitetaan rekisteriin.
Asuinpaikan käsitettä ei ole tarkemmin määritelty positiivista luottotietorekisteriä koskevassa lainsäädännössä.
3.1 Ohjeita erilaisiin tilanteisiin:
Luotto, jonka ainoana velallisena on kuolinpesä.
Luottoa ei ilmoiteta rekisteriin.
Henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta, vaan luotto on myönnetty esimerkiksi ulkomaiselle henkilötunnukselle tai keinohenkilötunnukselle.
Luottoa ei ilmoiteta rekisteriin.
Suomessa asuva ulkomaalainen henkilö saa suomalaisen henkilötunnuksen.
Ilmoitusvelvollisuus syntyy.
- Ilmoitusvelvollisella on velvollisuus ilmoittaa rekisteriin kaikki luotonsaajaa koskevat uudet ja jo aiemmin myönnetyt
- kuluttajansuojalain 7 tai 7a luvun soveltamisalaan kuuluvat kuluttajaluotot ja niihin rinnastuvat luotot
- ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetyt luotot.
Ulkomailla asuva henkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus, muuttaa Suomeen.
Ilmoitusvelvollisuus syntyy.
- Ilmoitusvelvollisella on velvollisuus ilmoittaa rekisteriin kaikki luotonsaajaa koskevat uudet ja jo aiemmin myönnetyt
- kuluttajansuojalain 7 tai 7a luvun soveltamisalaan kuuluvat kuluttajaluotot ja niihin rinnastuvat luotot
- ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetyt luotot.
Henkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus, muuttaa luoton myöntämisen jälkeen pois Suomesta.
Ilmoitusvelvollisuutta ei ole, mutta luotonantaja voi edelleen jatkaa luoton tietojen ilmoittamista, jos henkilöllä on luottoa myönnettäessä ollut tuloja Suomesta tai muu erityinen side Suomeen.
Muulla erityisellä siteellä Suomeen tarkoitetaan muunlaista asiakassuhteeseen perustuvaa sitoumusta, joka henkilöllä voi olla suhteessa ilmoitusvelvolliseen luotonantajaan. Erityisesti aiemmin myönnetty luotto voi olla muu erityinen side.
Henkilölle, jolla on suomalainen henkilötunnus mutta ei asuinpaikkaa Suomessa, myönnetään uusi luotto.
Ilmoitusvelvollisuutta ei ole, mutta luotonantaja voi ilmoittaa uuden luoton tiedot rekisteriin, jos henkilöllä on luottoa myönnettäessä ollut tuloja Suomesta tai muu erityinen side Suomeen.
Muulla erityisellä siteellä Suomeen tarkoitetaan muunlaista asiakassuhteeseen perustuvaa sitoumusta, joka henkilöllä voi olla suhteessa ilmoitusvelvolliseen luotonantajaan. Erityisesti aiemmin myönnetty luotto voi olla muu erityinen side.
Esimerkki: Luotonantaja on myöntänyt Suomessa asuvalle henkilölle asuntolainan vakituista asuntoa varten, mutta henkilö muuttaa luottosuhteen aikana ulkomaille. Luotonantaja myöntää samalle henkilölle luoton vapaa-ajan asunnon hankkimiseksi siten, että luottoa maksetaan takaisin ulkomailta saaduilla ansiotuloilla. Aiemmin myönnetyn luoton vuoksi henkilöllä on erityinen side Suomeen, joten luotonantaja voi ilmoittaa myös uuden luoton rekisteriin.
Henkilön asuinpaikka siirtyy ulkomaille, eikä luotonantaja sen vuoksi jatka luoton tietojen ilmoittamista rekisteriin.
Luotonantajan pitää ilmoittaa luotto päättyneeksi.
4 Ilmoitusvelvolliset
Positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain mukaan seuraavilla elinkeinonharjoittajilla on velvollisuus ilmoittaa kuluttajaluottojen ja niihin rinnastuvien luottojen tiedot positiiviseen luottotietorekisteriin:
1. Finanssivalvonnasta annetun lain (878/2008) mukaisesti Finanssivalvonnan valvonnassa olevat
a. valvottavat yhteisöt, laitokset ja elinkeinonharjoittajat (4 §:n 1 momentti)
b. ulkomaisten ETA-valvottavien Suomessa olevat sivuliikkeet (4 §:n 5 momentti)
c. ulkomaiset valvottavat, jotka tarjoavat palveluita Suomessa ilman sivuliikettä (4 §:n 5 momentti).
2. Eräiden luotonantajien ja luotonvälittäjien rekisteröinnistä annetun lain (186/2023) mukaisesti rekisteriin merkityt luotonantajat ja luotonvälittäjät.
3. Muut elinkeinonharjoittajat, joille rekisteriin ilmoitettavasta kuluttajan kanssa tehdystä luottosopimuksesta johtuvat luotonantajan oikeudet ovat siirtyneet (siirronsaajat).
Velvollisuus ilmoittaa tietoja rekisteriin on 1.12.2025 alkaen lisäksi seuraavilla:
4. Kohdissa 1 ja 2 tarkoitetut elinkeinonharjoittajat, jos ne myöntävät luottoja muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille.
5. Sellainen Suomeen tai toiseen ETA-valtioon sijoittautunut muu elinkeinonharjoittaja, joka tuloa tai muuta taloudellista hyötyä saadakseen ammattimaisesti myöntää luottoa muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille, paitsi jos elinkeinonharjoittaja myöntää luottoa Suomessa vain satunnaisesti tai vain tarjoamiensa tavaroiden tai palvelujen hankkimisen rahoittamiseksi.
6. Valtion erityisrahoitusyhtiöstä annetussa laissa (443/1998) tarkoitettu erityisrahoitusyhtiö.
7. Muut elinkeinonharjoittajat, joille rekisteriin ilmoitettavasta muulle kuin kuluttajalle tehdystä luottosopimuksesta johtuvat luotonantajan oikeudet ovat siirtyneet (siirronsaajat).
Lisäksi Kela ilmoittaa rekisteriin opintolainojen takaussaatavat. Valtiokonttori ei ilmoita takaussaatavakantaa, joka sillä on perittävänä.
Alakohdassa 1 tarkoitettu ilmoitusvelvollisuus koskee siis luotto- ja rahoituspalvelun tarjoajia, joiden toimintaa Finanssivalvonta valvoo. Ulkomaisen ETA-valvottavan sivuliike voi olla joko ETA-valtion luottolaitoksen tai kolmannen maan ETA-valtioon sijoittautuneen luottolaitoksen sivuliike. Palvelun tarjoaminen ilman sivuliikettä on mahdollista vain sellaisille ETA-valvottaville, joilla on toimilupa jossakin toisessa ETA-valtiossa.
Alakohdassa 2 tarkoitettu ilmoitusvelvollisuus koskee Finanssivalvonnan ylläpitämään luotonantaja- ja vertaislainanvälittäjärekisteriin rekisteröitäviä luotonantajia ja vertaislainanvälittäjiä, joiden toimintaa Finanssivalvonta valvoo. Kuluttajaluottoja myöntävät luotonantajat ja vertaislainanvälittäjät kuuluvat rekisteröitymisvelvoitteen ja valvonnan piiriin eräitä laissa säädettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Alakohdassa tarkoitetut ilmoitusvelvolliset luotonantajat ja vertaislainanvälittäjät voisivat olla myös toiseen ETA-valtioon sijoittautuneita luotonantajia, jotka tarjoavat palveluita Suomessa.
Ilmoitusvelvollisuus koskee myös sellaisia alakohdassa 3 tarkoitettuja elinkeinonharjoittajia, joille ilmoitettavasta luottosopimuksesta johtuvat luotonantajan oikeudet ovat siirtyneet. Tällaisia siirronsaajia ovat muun muassa perintätoimistot, joille luotto on siirretty toiselta ilmoitusvelvolliselta elinkeinonharjoittajalta. Jos perintätoimisto hoitaa perimistoimeksiantoa luotonantajan lukuun, säilyy ilmoitusvelvollisuus luotonantajalla.
Jos uusi luotonantaja on alakohdissa 1, 2, 4, 5, tai 6 tarkoitettu elinkeinonharjoittaja, siirretyn luoton ilmoitusvelvollisuus siirtyy aina uudelle luotonantajalle. Muiden elinkeinonharjoittajien osalta ilmoitusvelvollisuus siirtyy uudelle luotonantajalle, jos luotto on siirretty toiselta ilmoitusvelvolliselta elinkeinonharjoittajalta.
Alakohdissa 4–7 on määritelty ne ilmoitusvelvolliset, joiden ilmoitusvelvollisuus alkaa 1.12.2025. Ilmoitusvelvollisuus laajenee niihin luotonantajiin, jotka myöntävät luottoja muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille.
Alakohdassa 5 tarkoitettuja luotonantajia ovat ammattimaisesti luottoja myöntävät elinkeinonharjoittajat, jotka myöntävät luottoja muille kuin kuluttajille tuloa tai taloudellista hyötyä saadakseen. Jos kuitenkin luottoja myönnetään Suomessa vain satunnaisesti, ei ilmoitusvelvollisuutta aiheudu.
Ilmoitusvelvollisuutta ei ole sellaisilla elinkeinonharjoittajilla, jotka myöntävät luottoja ainoastaan itse myymiensä tavaroiden tai palveluiden myynnin rahoittamiseksi. Jos palvelun tai tuotteen myyjä tarjoaa rahoitusyhtiön luottoja palvelun tai tuotteen hankkimiseen, rahoitusyhtiön on ilmoitettava luotto rekisteriin.
4.1 Ilmoittautuminen ja päätös yhteyksien avaamisesta
Luotonantajan pitää ilmoittautua Verohallinnon Tulorekisteriyksikölle tietojen ilmoittajaksi. Ilmoittautumisen voi tehdä joko positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa tai paperilomakkeella. Ilmoittautumisen yhteydessä luotonantaja antaa selvityksen toiminnastaan ja ilmoittaa rajapintojen käyttöönottoon tarvittavat tiedot. Kelan ei tarvitse ilmoittautua.
Tulorekisteriyksikkö käsittelee ilmoittautumisen ja varmistaa luotonantajan ilmoitusvelvollisuuden. Sen jälkeen se antaa luotonantajalle valituskelpoisen päätöksen yhteyksien avaamisesta. Jos päätös on myönteinen, luotonantajalle myönnetään varmenne, jolla organisaatio tunnistetaan tietojen ilmoittamisen rajapinnassa. Varmenteen noutamisesta ja käytöstä ohjeistetaan erillisessä ohjeessa.
Positiivisessa luottotietorekisterissä vain ilmoitusvelvollinen luotonantaja voi ilmoittautua tietojen ilmoittajaksi sekä hakea ja saada ilmoittamiseen tarvittavan varmenteen. Tiedot ilmoitetaan aina ilmoitusvelvollisen varmenteella, ja ilmoittajan tietoina rekisteriin tallennetaan ilmoitusvelvollisen Y-tunnus ja nimi. Ilmoitusvelvollinen vastaa varmenteesta ja varmenteella lähetetyistä tiedoista.
Jos ilmoitusvelvollinen käyttää itse varmennettaan tietojen ilmoittamiseen mutta lisäksi osan sen luottojen tiedoista ilmoittaa jokin lukuun toimija, pitää lukuun toimivalle tilata lisävarmenne. Lisävarmenteen voi tilata Verohallinnon varmennepalvelun kautta tai ottamalla yhteyttä positiiviseen luottotietorekisteriin joko yhteydenottolomakkeella tai soittamalla puhelinasiakaspalveluun.
Jos organisaatio tilaa lukuun toimijalle lisävarmenteita, pitää Tulorekisteriyksikölle ilmoittaa yhteydenottolomakkeella sen organisaation nimi ja liiketoimintatunnus, jonka käyttöön lisävarmenne annetaan. Ilmoitusvelvollinen vastaa myös lisävarmenteella tehdyistä toimista ja siitä, että varmenteen haltijalla on oikeus käyttää rajapintojen varmennetta. Valtuusasiakirjat on esitettävä pyydettäessä.
Positiivisen luottotietorekisterin verkkosivuilla on saatavissa tieto luotonantajista, jotka on hyväksytty ilmoittajiksi ja joille on tehty myönteinen päätös yhteyksien avaamisesta. Ilmoitusvelvollisista ilmoitetaan verkkosivuilla luotonantajan nimi ja Y-tunnus tai ulkomainen organisaatiotunniste.
Ilmoittajaksi ilmoittautumisesta ohjeistetaan tarkemmin erillisessä ohjeessa.
5 Rekisteriin ilmoitettavat luotot
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan tiedot luottosopimuksen mukaan myönnetyistä kuluttajaluotoista ja niihin rinnastuvista luotoista. Lisäksi rekisteriin ilmoitetaan 1.12.2025 alkaen tiedot muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetyistä luotoista. Lisäksi Kela ilmoittaa tiedot opintolainojen takaussaatavista. Tässä ohjeen kohdassa ohjeistetaan tarkemmin, mitkä luotot rekisteriin ilmoitetaan. Kohdassa 6 kuvataan luotoista ilmoitettavat tiedot.
5.1 Kuluttajaluotto
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitettavalla kuluttajaluotolla tarkoitetaan kuluttajansuojalain (38/1978) 7 tai 7 a luvun soveltamisalaan kuuluvia luottoja. Luotot, jotka luonnollinen henkilö on ottanut pääosin elinkeinotoimintaansa varten, eivät ole kuluttajaluottoja.
Kuluttajansuojalain mukaan kuluttajaluotolla tarkoitetaan luottoa, jonka elinkeinonharjoittaja sopimuksen mukaan myöntää tai lupaa myöntää kuluttajalle lainana, maksunlykkäyksenä tai muuna vastaavana taloudellisena järjestelynä. Lisäksi edellytyksenä on, että järjestelystä peritään korkoa tai muita maksuja.
Luotonantajan vastuulla on selvittää, onko kyseessä kuluttajaluotto, kun tämä myöntää tai välittää luoton luonnolliselle henkilölle.
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan ainoastaan myönnetyt luotot. Lainalupauksia ei ilmoiteta. Lainalupauksella tarkoitetaan luotonantajan yksipuolista sitoumusta luotonantoon. Rekisteriin ilmoitettavalla sopimuksen mukaan myönnetyllä luotolla tarkoitetaan luottoa, josta on tehty molempien osapuolten hyväksymä luottosopimus.
Maksunlykkäyksellä tarkoitetaan luotonsaajalle sopimuksen mukaan annettua oikeutta maksaa erääntynyt summa joko osittain tai kokonaan sen jälkeen, kun tavara on luovutettu tai palvelu suoritettu. Maksunlykkäys ei ole sama kuin tavanomainen maksunlykkäys. Tavanomainen maksunlykkäys eli maksuajan myöntäminen kuluttajalle hyödykekaupassa ei ole kuluttajansuojalain 7 luvussa tarkoitettu kuluttajaluotto, joten tietoja tällaisia maksunlykkäyksiä koskevista sopimuksista ei myöskään ilmoiteta rekisteriin.
Ostetusta hyödykkeestä voidaan tehdä myös rahoitussopimus, jolloin ostaja voi maksaa hyödykkeen hinnan joko kertamaksuna ilman korkoa ja kuluja tai vaihtoehtoisesti erissä, jolloin siitä maksetaan korkoa ja kuluja. Tällaisista rahoitussopimuksista ilmoitetaan tiedot rekisteriin vain siinä tapauksessa, että ostaja päättää käyttää rahoitussopimuksessa sovittua luottomahdollisuutta ja maksaa hyödykkeen hinnan useammassa kuin yhdessä erässä.
Rekisteriin ei ilmoiteta kuluttajaluottona sellaisia luottoja, joihin kuluttajansuojalain 7 tai 7 a luvun säännöksiä ei sovelleta. Tällaisia ovat esimerkiksi luotot, joista ei peritä korkoa tai muita kuluja, panttilainauslaitoksen myöntämät luotot ja sosiaaliset luotot.
Rekisteriin ei myöskään tallenneta tietoa sellaisesta luottosopimuksesta, jonka mukaan kuluttajalla on oikeus maksaa jatkuvasti toimitettavan hyödykkeen hinta maksuerissä sopimuksen voimassaoloaikana. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkö- ja vesilaskut.
5.2 Kuluttajaluottoon rinnastuva luotto
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan tiedot kuluttajaluottoon rinnastuvista luotoista. Luotto voi olla laina, maksunlykkäys tai muu taloudellinen järjestely, jos siitä peritään korkoa tai kuluja.
Kuluttajaluottoon rinnastetaan kuluttajansuojalain 7 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan vuokra- tai muu sellainen sopimus, jonka nojalla tavara luovutetaan kuluttajan hallintaan ja jonka ehtojen mukaan tavaran käteishinta ja luottokustannukset tulevat suoritetuiksi vuokrakaudella tai jonka ehtojen mukaan kuluttaja voi muutoin tulla tavaran omistajaksi sopimuksen päättyessä. Positiivisessa luottotietorekisterissä näistä käytetään termiä "leasingsopimus".
Kuluttajansuojalain 7 luvun 1 §:n 3 momentin mukaan kuluttajaluottoon rinnastetaan myös luotto, jonka joku muu kuin luotonantaja myöntää tai lupaa myöntää kuluttajalle lainana, maksunlykkäyksenä tai muuna vastaavana taloudellisena järjestelynä, jos elinkeinonharjoittaja välittää luoton kuluttajalle. Tällöin elinkeinonharjoittaja toimii vertaislainanvälittäjänä.
5.3 Muulle luonnolliselle henkilölle myönnetty luotto
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan 1.12.2025 alkaen tiedot myös muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle sopimuksen mukaan myönnetystä luotosta, maksunlykkäyksestä tai muusta vastaavasta taloudellisesta järjestelystä, jos siitä sopimuksen mukaan peritään korkoa tai muita kuluja.
Muulla luonnollisella henkilöllä tarkoitetaan esimerkiksi maa- tai metsätalouden harjoittajaa, kevytyrittäjää, toiminimiyrittäjää tai muuta sellaista henkilöä, joka ei ole kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla kuluttaja. Oikeushenkilöt, kuten esimerkiksi osakeyhtiöt tai avoimet yhtiöt, eivät ole luonnollisia henkilöitä, eikä niiden luottoja ilmoiteta rekisteriin. Rekisteriin ei myöskään ilmoiteta oikeushenkilöiden luottoihin liittyviä henkilötakauksia, koska kyseessä ei ole luonnolliselle henkilölle myönnetty luotto.
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan ainoastaan myönnetyt luotot. Lainalupauksia ei ilmoiteta. Lainalupauksella tarkoitetaan luotonantajan yksipuolista sitoumusta luotonantoon. Rekisteriin ilmoitettavalla sopimuksen mukaan myönnetyllä luotolla tarkoitetaan luottoa, josta on tehty molempien osapuolten hyväksymä luottosopimus.
Maksunlykkäyksellä tarkoitetaan luotonsaajalle sopimuksen mukaan annettua oikeutta maksaa erääntynyt summa joko osittain tai kokonaan sen jälkeen, kun tavara on luovutettu tai palvelu suoritettu. Ilmoitettavan maksunlykkäyksen edellytyksenä on, että lykkäyksestä peritään korkoa tai muita kuluja. Viivästyskorot tai sopimusrikkomuksesta johtuvat kulut eivät ole sellaisia kuluja, joiden perusteella luotto, maksunlykkäys tai muu taloudellinen järjestely tulisi ilmoittaa rekisteriin. Laskulla hankitut tuotteet tai palvelut eivät ole ilmoitettavia maksunlykkäyksiä, jos laskulla on alalle tavanomainen maksuaika. Laskun maksuajan tulee olla alalle vakiintunut, eikä se saa sisältää korkoa tai kuluja.
Rekisteriin ei tallenneta tietoa sellaisesta luottosopimuksesta, jonka mukaan luonnollisella henkilöllä on oikeus maksaa jatkuvasti toimitettavan hyödykkeen hinta maksuerissä sopimuksen voimassaoloaikana. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkö- ja vesilaskut.
Ostetusta hyödykkeestä voidaan tehdä myös rahoitussopimus, jolloin ostaja voi maksaa hyödykkeen hinnan joko kertamaksuna ilman korkoa ja kuluja tai vaihtoehtoisesti erissä, jolloin siitä maksetaan korkoa ja kuluja. Tällaisista rahoitussopimuksista ilmoitetaan tiedot rekisteriin vain siinä tapauksessa, että ostaja päättää käyttää rahoitussopimuksessa sovittua luottomahdollisuutta ja maksaa hyödykkeen hinnan useammassa kuin yhdessä erässä.
Rekisteriin ei ilmoiteta muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnettyä vuokra- tai muuta sellaista sopimusta, jonka nojalla tavara luovutetaan luonnollisen henkilön hallintaan ja jonka ehtojen mukaan tavaran käteishinta ja luottokustannukset tulevat suoritetuiksi vuokrakaudella tai jonka ehtojen mukaan luonnollinen henkilö voi muutoin tulla tavaran omistajaksi sopimuksen päättyessä (yritysleasing).
Laskurahoitus (factoring) on rekisteriin ilmoitettava luotto, jos kyseessä on taloudellinen järjestely, jonka perusteella peritään korkoa tai kuluja. Pelkkä laskusaatavien ostaminen ilman rahoitusta ei ole rekisteriin ilmoitettava luotto.
Esimerkki: Sellainen tilanne, jossa asiakkaalle myönnetään luottoa siten, että lasku toimii vakuutena luotolle (saatavarahoitus), on rekisteriin ilmoitettava luotto.
Remburssi ei ole rekisteriin ilmoitettava luotto. Jos kuitenkin remburssin yhteydessä perustetaan luotto, josta peritään korkoa tai kuluja, luotto on ilmoitettava rekisteriin.
Vekseli tulee ilmoittaa rekisteriin, jos siitä peritään korkoa tai kuluja.
Pankkitakaukset eivät ole luottoja. Jos pankin takausvastuu aktualisoituu ja sen maksamista varten perustetaan luotto, luotto on ilmoitettava rekisteriin.
6 Luotoista ilmoitettavat tiedot
- Uusi luotto
- Luoton tietojen muutos
- Maksutapahtuma
- Maksuviive
- Luoton päättyminen
- kertaluotto
- jatkuva luotto
- opintolainan takaussaatava
- leasing.
6.1 Aineiston tiedoissa ilmoitetaan ilmoittajan tiedot
Yksi aineisto voi sisältää yhden tai useamman ilmoituksen. Samassa aineistossa voi kuitenkin olla vain yhden rajapinnan kautta tehtäviä ilmoituksia, esimerkiksi pelkästään uusien luottojen tietoja tai pelkästään maksutapahtumien tietoja.
Kaikissa rajapintapalveluissa lähetettävän aineiston tiedoissa ilmoitetaan ilmoitusvelvollisen elinkeinonharjoittajan tunniste. Suomalaisilla elinkeinonharjoittajilla tunniste on aina Y-tunnus. Ulkomaiset elinkeinonharjoittajat, joilla ei ole suomalaista Y-tunnusta, ilmoittavat ulkomaisen organisaatiotunnisteen sekä maakoodin. Yrityksen virallista nimeä ei ilmoiteta, sillä rekisteri saa tiedon yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ) Y-tunnuksen perusteella. Ulkomaisen elinkeinonharjoittajan nimen rekisteri saa ilmoittajaksi ilmoittautumisen yhteydessä.
6.2 Uudesta luotosta ilmoitettavat tiedot
Uuden luoton tiedot ilmoitetaan käyttämällä Uusi luotto -rajapintaa. Myös toiselta luotonantajalta siirtyneet luotot ilmoitetaan rekisteriin Uusi luotto -rajapinnan kautta. Siirronsaaja ilmoittaa alkuperäiset luoton tiedot, jos ne ovat kohtuullisin toimenpitein ilmoitettavissa.
6.2.1 Luoton perustiedot
Kaikista uusista luotoista ilmoitetaan seuraavat tiedot:
Luoton numero ja numeron tyyppi
Luoton yksilöivä tunniste, jonka täytyy olla luotonantajakohtaisesti uniikki: kahdella saman luotonantajan luotolla ei voi olla samaa luoton numeroa. Luoton numero ei saa sisältää henkilötunnusta tai muita henkilötietoja, kuten puhelinnumeroa. Luotonantaja ei voi antaa uudelle luotolle aiemmin käyttämäänsä luoton numeroa, jos se on ilmoittanut kyseisen luoton päättyneeksi alle 30 kuukautta sitten. Luoton numeron tyypiksi voi ilmoittaa IBAN-tilinumeron, BBAN-tilinumeron tai muun luoton numeron. Lisäksi ilmoitetaan valitun tyypin mukainen luoton numero. Jos luoton numero muuttuu luoton elinkaaren aikana, muuttunut numero ilmoitetaan rekisteriin. Luoton tietojen muutosten ilmoittamista kuvataan ohjeen kohdassa 6.3.
Luotonantaja toimii vertaislainanvälittäjänä
Vertaislainanvälittäjä on elinkeinonharjoittaja, joka välittää kuluttajille toisten kuluttajien myöntämiä luottoja. Jos kyseessä on vertaislainanvälittäjän välittämä kuluttajansuojalain mukainen vertaislaina, tässä tietokentässä ilmoitetaan "true", muutoin ilmoitetaan "false".
Muille kuin kuluttajille myönnettyjen luottojen osalta tietokentässä ilmoitetaan aina ”false”.
Luotonantajan markkinointinimi
Luotonantajan markkinointi- tai aputoiminimi, jolla luotonantaja on markkinoinut kyseisen luoton. Tämä nimi näkyy luotonantajan virallisen nimen lisäksi yksityishenkilöille positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Jos erillistä markkinointi- tai aputoiminimeä ei ole käytetty, luotonantaja ilmoittaa tässä kentässä virallisen nimensä.
Velallisten määrä
Luotonantaja ilmoittaa, kuinka monta velallista luotosta on tosiasiallisesti vastuussa. Määrän on oltava vähintään yksi. Velallisten määrään lasketaan mukaan myös sellaiset velalliset, joita ei muutoin ilmoiteta rekisteriin luotonsaajina. Tällaisia ovat esimerkiksi ulkomaiset henkilöt, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, osakeyhtiöt tai kuolinpesät.
Luottosopimuksen tekopäivä
Luotonantaja ilmoittaa luottosopimuksen tekopäiväksi sen päivän, jolloin on tehty luotonsaajaa ja luotonantajaa sitova sopimus.
Valuutta
Luotonantaja ilmoittaa luoton valuutan ISO 4217 -valuuttakoodiston kolmikirjaimisella koodilla. Esim. EUR, USD, SEK.
Luottosopimuksen tekemisen yhteydessä maksettavat kertakulut
Kuluttajaluotot:
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan maksamat kulut, jotka johtuvat luoton perustamisesta. Kulut ilmoitetaan yhteenlaskettuna summana luoton valuutassa, ja kulujen perusteita ei eritellä.
Sellaiset luoton perustamiseen liittyvät kertakulut ilmoitetaan rekisteriin, jotka otetaan huomioon kuluttajansuojalain 7 luvun 6 §:n mukaisen todellisen vuosikoron laskennassa. Tällaisia kertakuluina ilmoitettavia luottokustannuksia ovat luotonantajan tiedossa olevat kulut ja muut maksut, jotka kuluttajalta peritään luottosuhteen johdosta. Esimerkiksi:
- luoton hakemisesta ja luottosopimuksen tekemisestä perittävät kulut ja palkkiot
- maksuvälineen käytöstä perittävät maksut
- maksut luotonvälittäjälle luottosopimuksen tekemisen tai luoton avaamisen yhteydessä
- järjestelypalkkio
- toimitusmaksu
- luotonvarausprovisio
Kuluja ja luottokustannuksia voidaan periä luotonsaajalta myös luoton koko elinkaaren ajan. Jos luottokustannuksia jaetaan maksettavaksi esimerkiksi kuukausittaisen lyhennyksen yhteydessä tai muuten erissä, ne ilmoitetaan maksutapahtumana. Ks. ohjeen kohta 6.4.
Kaikki luotonsaajan maksamat kulut eivät ole positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitettavia luoton kuluja. Luotonantaja ei ilmoita luoton kuluina esimerkiksi seuraavia kuluja:
- Tilinhoitokulut luotonhoitotilistä, jos tilin avaaminen on vapaaehtoista ja kustannukset on eritelty luottosopimuksessa tai muussa kuluttajan kanssa tehdyssä sopimuksessa. Jos tilinhoitokulut kuitenkin liittyvät kuluttajansuojalain 7 a luvun mukaiseen asunto-omaisuuteen liittyvään kuluttajaluotoon, tilinhoitokulut pitää ilmoittaa rekisteriin.
- Sopimusrikkomuksesta aiheutuvat kulut.
Muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetyt luotot:
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan maksamat kulut, jotka johtuvat luottosuhteen perustamisesta. Kertakuluina ilmoitettavia luottokustannuksia ovat luoton perustamiseen liittyvät kulut, jotka on otettu huomioon luottosopimuksessa. Kulut ilmoitetaan yhteenlaskettuna summana luoton valuutassa, ja kulujen perusteita ei eritellä. Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi järjestelypalkkio tai tilin avausmaksu. Kulun täytyy perustua luottosopimukseen.
Kuluja ja luottokustannuksia voidaan periä luotonsaajalta myös luoton koko elinkaaren ajan. Jos luottokustannuksia jaetaan maksettavaksi esimerkiksi kuukausittaisen lyhennyksen yhteydessä tai muuten erissä, ne ilmoitetaan maksutapahtumana. Ks. ohjeen kohta 6.4.
Sopimusrikkomuksesta johtuvat kulut eivät ole positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitettavia luoton kuluja.
Luoton tyyppi
Luoton tyypiksi ilmoitetaan yksi seuraavista:
- jatkuva luotto
- kertaluotto
- opintolainan takaussaatava
- leasing.
Jatkuva luotto
Jatkuvalla luotolla tarkoitetaan luottoa, joka on ennalta sovittuun luottorajaan asti jatkuvasti luotonsaajan käytettävissä yhdellä luottopäätöksellä. Kun luotonsaaja lyhentää nostamaansa lainaa, vapautuu luottoa uudelleen käyttöön. Jatkuvia luottoja ovat esimerkiksi luottokortit sekä erilaiset luotolliset tilit.
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan voimassa olevan jatkuvan luoton tiedot, vaikka luotonsaaja ei aktiivisesti käyttäisi luottoa tai vaikka hän maksaisi käytetyn summan aina pois eräpäivään mennessä.
Kertaluotto
Kertaluotto on luotto, joka on muu kuin jatkuva luotto. Kertaluottoja ovat esimerkiksi asuntolaina ja opintolaina. Kertaluottoina ilmoitetaan kaikki luotot, jotka eivät ole jatkuvia luottoja, opintolainan takaussaatavia tai leasingsopimuksia.
Opintolainan takaussaatava
Vain Kela voi ilmoittaa luoton tyypiksi "opintolainan takaussaatava". Opintolainan takaussaatavan tietosisältö on sama kuin kertaluotolla, lukuun ottamatta muutamia erikseen määriteltyjä poikkeuksia.
Leasing
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan kuluttajansuojalain 7 luvun soveltamisalaan kuuluvat vuokra- ja muut sopimukset, joiden nojalla tavara luovutetaan kuluttajan hallintaan ja joiden ehtojen mukaan tavaran käteishinta ja luottokustannukset tulevat suoritetuiksi vuokrakaudella tai joiden ehtojen mukaan kuluttaja voi muutoin tulla tavaran omistajaksi sopimuksen päättyessä. Luotonantaja ilmoittaa tällaiset sopimukset positiiviseen luottotietorekisteriin leasingsopimuksina.
Sellaisia leasingsopimuksia ei ilmoiteta rekisteriin, joissa on kyse ainoastaan vuokrauksesta ja joiden sopimusehtojen mukaan tavaran omistus ei voi siirtyä kuluttajalle.
Muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetyt leasingsopimukset eivät kuulu rekisteriin ilmoitettaviin luottoihin.
Luottoon liittyy vakuus
Luotonantaja ilmoittaa, liittyykö luottoon vakuus ("true" tai "false"). Jos luoton tyypiksi on ilmoitettu leasing, tietoa ei ilmoiteta.
Vakuuden tyyppi
Jos luottoon liittyy vakuus, luotonantaja ilmoittaa vakuuden tyypiksi yhden seuraavista koodistoarvoista:
- asunto-omaisuus
- muu kiinteä omaisuus
- osamaksurahoituksen kohde
- muu irtain omaisuus
- muu vakuus
- henkilötakaus
- valtiontakaus
- muu takaus.
Jos luottoon liittyy useampia erityyppisiä vakuuksia, ilmoitetaan jokaisen vakuuden tyyppi erikseen. Esimerkiksi jos luotossa on vakuutena kaksi asuntoa ja irtainta omaisuutta, ilmoitetaan vakuuden tyyppi "asunto-omaisuus" ja "muu irtain omaisuus". Jos luotossa kuitenkin on useampi henkilötakaaja, ilmoitetaan vakuuden tyyppi "henkilötakaus" henkilömäärän mukaisesti ja lisäksi jokaisen takaajan suomalainen henkilötunnus.
Asunto-omaisuudella tarkoitetaan kuluttajansuojalain 7 a luvun 3 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettua asunto-omaisuutta. Luotonantaja ilmoittaa vakuuden tyypiksi "asunto-omaisuus", jos luoton vakuutena on asuinkiinteistö, asuinhuoneiston hallintaan oikeuttava yhteisöosuus tai asuinrakennus, joka sijaitsee kiinteistöä koskevan käyttöoikeuden kuten maanvuokraoikeuden nojalla hallitulla alueella. Sillä ei ole merkitystä, onko kiinteistö tai huoneisto tarkoitettu vakituiseen käyttöön tai vapaa-ajan asunnoksi. Vakuuden tyypiksi ilmoitetaan "asunto-omaisuus" myös silloin, jos vakuutena on sijoitusasunto, asumisoikeusasunto tai osaomistusasunto.
Vakuuden tyypiksi "muu kiinteä omaisuus" ilmoitetaan esimerkiksi pellot ja metsät sekä muut kuin asumiseen tarkoitetut kiinteistöt.
Vakuuden tyypiksi ilmoitetaan "osamaksurahoituksen kohde", jos luoton vakuutena on sopimuksen kohteena oleva hyödyke, kuten ajoneuvo.
Vakuuden tyypiksi ilmoitetaan "muu irtain omaisuus", jos luoton vakuutena on muuta irtainta omaisuutta kuin asunto-omaisuutta tai osamaksurahoituksen kohde. Tällaista omaisuutta voivat olla esimerkiksi erilaiset arvopaperit, kuten muut kuin asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet, sekä arvotaide tai jalometallit.
Vakuuden tyypiksi ilmoitetaan "muu vakuus", jos luoton vakuutena on jotain sellaista omaisuutta, joka ei sovi edellä kuvattuihin vakuuskategorioihin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi yrityskiinnitys tai luottovakuutus.
Jos vakuuden tyyppi on henkilötakaus, luotonantaja ilmoittaa lisäksi takaajan henkilötunnuksen. Jos takaajia on useampia, ilmoitetaan kaikkien henkilötunnukset. Jos takaajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, luotonantaja ilmoittaa vakuuden tyypiksi "muu takaus".
Vakuuden tyypiksi ilmoitetaan "valtiontakaus", jos luoton vakuutena on valtiontakaus.
Vakuuden tyypiksi ilmoitetaan "muu takaus", jos luotolla on ulkomainen henkilötakaaja tai muu takaus kuin henkilö- tai valtiontakaus. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kaupalliset takaukset sekä seurakunnan, kunnan tai muun yhteisön antamat takaukset. Myös Ahvenanmaan maakuntahallituksen takauksen tyypiksi ilmoitetaan "muu takaus".
Vakuuden euromääräistä arvoa, arvostuksen päivää tai erilaisten vakuuksien suhdetta vakuuskokonaisuudessa ei ilmoiteta.
Luotto on siirretty toiselta luotonantajalta
Luotonantaja ilmoittaa "true", jos luotto on siirtynyt tälle toiselta luotonantajalta. Luottojen siirtojen ilmoittamisesta ohjeistetaan ohjeen kohdassa 6.6.
Luotonsaajan tunniste
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan suomalaisen henkilötunnuksen. Muita henkilötunnuksia kuin suomalaisia henkilötunnuksia ei ilmoiteta. Jos luotossa on useita yhteisvelallisia, ilmoitetaan luotonsaajiksi kaikkien yhteisvelallisten henkilötunnukset. Jos luotonsaajan henkilötunnus muuttuu, ilmoittamista jatketaan normaalisti uudella henkilötunnuksella. Tieto muutoksesta tulee rekisteriin väestötietojärjestelmästä, joten luotonantajan ei tarvitse ilmoittaa siitä erikseen luoton tietojen muutoksena.
Luotonsaajan yritystunniste (Y-tunnus)
Jos luotto on myönnetty muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle, luotonsaajasta tulee ilmoittaa henkilötunnuksen lisäksi luotonsaajan henkilökohtainen suomalainen yritystunniste. Vain yksityisten elinkeinonharjoittajien (toiminimiyrittäjät) Y-tunnukset ilmoitetaan rekisteriin. Muita kuin henkilökohtaisia Y-tunnuksia ei ilmoiteta.
Luotonsaajan luotto on velkajärjestelyn maksuohjelmassa
Jos luotonsaaja on tuomioistuimen vahvistamassa velkajärjestelyssä ja ilmoitettava luotto kuuluu velkajärjestelyn maksuohjelman piiriin, luotonantaja ilmoittaa tässä kentässä "true". Vapaaehtoiset velkajärjestelyt tai muut mahdolliset yksityisten toimijoiden tarjoamat velkajärjestelyt, esimerkiksi yhdistelylainat, eivät ole tässä tarkoitettuja velkajärjestelyjä.
Kun velkajärjestelyn maksuohjelma päättyy, luotonantaja ilmoittaa tässä kentässä "false". Maksuohjelma päättyy, kun sen kesto päättyy. Jos maksuohjelmalle on tavallisten velkojen ja vakuusvelkojen osalta vahvistettu eri kesto ja luotto on osittain tavallista velkaa ja osittain vakuusvelkaa, velkajärjestelytieto poistetaan rekisteristä, kun viimeisen maksuohjelman kesto on päättynyt.
Jos velkajärjestely määrätään raukeamaan, luotonantaja ilmoittaa tässä kentässä "false".
Luotonantaja ilmoittaa velkajärjestelyn maksuohjelmaan kuuluvasta luotosta rekisteriin vain ohjeen kohdassa 6.2.1 luetellut tiedot (pois lukien luotonannossa selvitetyt tulotiedot), kyseisten tietojen muutokset sekä mahdollisen tiedon luoton päättymisestä. Nämä suppeammat tiedot ilmoitetaan luotosta, jos se on yhdenkin velallisen osalta velkajärjestelyn maksuohjelman piirissä. Eli jos luotossa on esimerkiksi kaksi velallista, joista vain toinen on velkajärjestelyssä, ilmoitetaan luotosta vain suppeammat tiedot myös sen velallisen osalta, joka ei ole velkajärjestelyssä. Jos velkajärjestely raukeaa tai maksuohjelman kesto päättyy ennen kuin maksuohjelman mukaiset velvoitteet on täytetty, luotonantajan pitää ilmoittaa luoton tiedot niin, että ne vastaavat nykytilannetta. Sen jälkeen kaikkien luoton tietojen ilmoittamista jatketaan normaalisti.
Konkurssitilanteisiin liittyvää ilmoittamista on käsitelty luvussa 6.3.2.
Luotonsaajan luotto on yrityssaneerausohjelmassa
Jos ilmoitettava luotto kuuluu tuomioistuimen vahvistaman yrityssaneerausohjelman piiriin, luotonantaja ilmoittaa tässä kentässä "true". Jos yrityssaneerausohjelma määrätään raukeamaan, luotonantaja ilmoittaa tässä kentässä "false".
Saneerausohjelma katsotaan päättyneeksi, kun tuomioistuimen vahvistama suunnitelma päättyy ja velkojille annetaan loppuselonteko. Kun saneerausohjelma päättyy, luotonantaja ilmoittaa tässä kentässä "false".
Luotonantaja ilmoittaa yrityssaneerausohjelmaan kuuluvasta luotosta rekisteriin vain ohjeen kohdassa 6.2.1 luetellut tiedot (pois lukien luotonannossa selvitetyt tulotiedot), kyseisten tietojen muutokset sekä mahdollisen tiedon luoton päättymisestä. Nämä suppeammat tiedot ilmoitetaan luotosta, jos se on yhdenkin velallisen osalta yrityssaneerausohjelman piirissä. Eli jos luotossa on esimerkiksi kaksi velallista, joista vain toinen on yrityssaneerausohjelmassa, ilmoitetaan luotosta vain suppeammat tiedot myös sen velallisen osalta, joka ei ole yrityssaneerauksessa. Jos yrityssaneerausohjelma raukeaa, luotonantajan pitää ilmoittaa luoton tiedot niin, että ne vastaavat nykytilannetta. Sen jälkeen kaikkien luoton tietojen ilmoittamista jatketaan normaalisti.
Konkurssitilanteisiin liittyvää ilmoittamista on käsitelty luvussa 6.3.2.
Luotonannossa selvitetyt tulotiedot
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan luottokelpoisuuden arviointia varten selvitetyt tulotiedot, eli ne tiedot, jotka luotonantaja on luotonhakijasta selvittänyt kysymällä tältä itseltään tai muilla tavoin. Tulot ilmoitetaan kuukausituloina ja erotellaan brutto- ja nettotuloon. Jos kyseessä on yhteisvelallinen luotto, tulot ilmoitetaan jokaisesta luotonsaajasta erikseen. Tulotiedot ilmoitetaan aina euroissa. Jos luottokelpoisuutta arvioidessa selvitetään vain joko bruttotulo tai nettotulo, luotonantaja ilmoittaa vain ne tiedot, jotka se on selvittänyt.
Kuluttajansuojalain mukainen luotto
Luotonantaja ilmoittaa, onko luotto kuluttajansuojalain 7 luvun soveltamisalaan kuuluva kuluttajaluotto, 7 a luvun soveltamisalaan kuuluva asunto-omaisuuteen liittyvä kuluttajaluotto vai muu kuin kuluttajaluotto.
Kuluttajansuojalain 7 luvun soveltamisalaan kuuluvalla kuluttajaluotolla tarkoitetaan luottoa, jonka luotonantaja myöntää kuluttajalle ja josta peritään korkoa tai muita maksuja. Tällaisia luottoja ovat esimerkiksi opintolainat, sijoituslainat, luottokortit, osamaksukaupat sekä erilaiset kulutusluotot. Myös kuluttajaluottoihin rinnastuvat luotot, kuten vertaislainat ja vuokra- ja muut sopimukset (leasingsopimukset), ilmoitetaan 7 luvun soveltamisalaan kuuluviksi.
Kuluttajansuojalain 7 a luvun soveltamisalaan kuuluvalla asunto-omaisuuteen liittyvällä luotolla tarkoitetaan asunto-omaisuuden hankkimiseksi myönnettyä luottoa sekä luottoa, jonka vakuudeksi on annettu asunto-omaisuutta. Tällaisia luottoja voivat olla esimerkiksi asuntolainat, sijoitusasuntolainat ja peruskorjauslainat. Tieto ilmoitetaan rekisteriin vain luotoista, jotka on myönnetty kuluttajansuojalain 7 a luvun voimaantulon (1.1.2017) jälkeen.
Muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetty luotto ilmoitetaan koodistoarvolla muu kuin kuluttajaluotto. Myös opintolainan takaussaatava ilmoitetaan koodistoarvolla muu kuin kuluttajaluotto.
Hyödykesidonnainen luotto
Kuluttajaluotosta ilmoitetaan, onko kyse hyödykesidonnaisesta luotosta. Hyödykesidonnainen luotto on kulutushyödykkeen hankkimista varten myönnetty kuluttajaluotto, jonka myöntää myyjä, palveluksen suorittaja tai näiden puolesta toimiva elinkeinonharjoittaja. Muista kuin kuluttajaluotoista tietoa ei ilmoiteta.
Hyödykesidonnaisissa luotoissa luotonsaajalla ei yleensä ole oikeutta nostaa rahavaroja tai määrätä luoton käyttötavasta, vaan luotto käytetään kulutushyödykkeen hankintaan. Myös luottokortit ilmoitetaan hyödykesidonnaisina luottoina positiiviseen luottotietorekisteriin. Hyödykesidonnaisina luottoina ei ilmoiteta rahalainoja, asuntoluottoja tai opintolainoja.
6.2.2 Kertaluotoista ilmoitettavat tiedot
Kertaluotoista ilmoitetaan edellä kohdassa 6.2.1 lueteltujen perustietojen lisäksi seuraavat tiedot:
Luoton käyttötarkoitus
Kertaluotolle ilmoitetaan käyttötarkoitus sen mukaisesti, mihin tarkoitukseen luotto pääasiallisesti on myönnetty. Kertaluoton käyttötarkoitukseksi ilmoitetaan yksi seuraavista:
Kuluttajaluotot:
- asuntolaina
- asuntolaina ensiasuntoon
- asuntolaina vapaa-ajanasuntoon
- asuntolaina sijoitusasuntoon
- opintolaina
- kuluttajaluotto liikennevälineen hankkimiseksi
- muu kuluttajaluotto
- opintolainan takaussaatava.
Muut kuin kuluttajaluotot:
- luotto elinkeinotoimintaan
- muu luotto.
Asuntolaina
Asuntolainalla tarkoitetaan kuluttajaluottoa, jonka tarkoituksena on asunto-omaisuuden hankkiminen tai omistusoikeuden säilyttäminen. Asunto-omaisuudella tarkoitetaan asuinkiinteistöä, asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavia yhteisöosuuksia sekä asuinrakennusta, joka sijaitsee kiinteistöä koskevan käyttöoikeuden nojalla hallitulla alueella.
Omistusoikeuden säilyttämisestä voi olla kyse esimerkiksi ositustilanteessa, jossa asunnon omistava osapuoli ottaa luoton säilyttääkseen omistusoikeutensa asuntoon. Myös yhtiölainan maksamiseksi otettu luotto voi olla asuntolaina.
Jos asuntolaina on otettu ensiasunnon, vapaa-ajanasunnon tai sijoitusasunnon hankkimista varten, luotonantaja valitsee tilannetta kuvaavan luoton käyttötarkoituksen. Muutoin asuntolainan käyttötarkoitukseksi ilmoitetaan "asuntolaina".
Peruskorjauslaina, joka on otettava huomioon enimmäisluototussuhteen laskennassa, ilmoitetaan rekisteriin asuntolainana (luottolaitostoiminnasta annetun lain (610/2014) 15 luvun 11 §:n 1 momentti). Tällaisia ovat asuntovakuudelliset peruskorjauslainat. Muiden peruskorjauslainojen käyttötarkoitukseksi ilmoitetaan "muu kuluttajaluotto". Asuntovakuudellisen peruskorjauslainan käyttötarkoitukseksi ilmoitetaan "asuntolaina", "asuntolaina ensiasuntoon", "asuntolaina vapaa-ajanasuntoon" tai "asuntolaina sijoitusasuntoon" sen mukaan, minkä tyyppisen asunto-omaisuuden korjaukseen laina on otettu.
Opintolaina
Opintolainalla tarkoitetaan luottoa, joka myönnetään yksityishenkilöille opiskeluun tai esimerkiksi opintomatkojen rahoittamiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi opintolainat, joiden vakuutena on opintotukilain (65/1994) mukainen valtiontakaus tai Ahvenanmaan maakuntahallituksen myöntämä opintolainan takaus. Myös alaikäiselle myönnetty opintolaina ilmoitetaan positiiviseen luottotietorekisteriin.
Kuluttajaluotto liikennevälineen hankkimiseksi
Liikennevälineellä tarkoitetaan liikenteen palveluista annetussa laissa (320/2017) tarkoitettuun liikenneasioiden rekisteriin rekisteröitävää liikennevälinettä ja siihen mahdollisesti liittyviä lisävarusteita. Luotonantaja ilmoittaa tämän käyttötarkoituksen, jos se myöntää kuluttajalle esimerkiksi auto- tai venelainan. Jos liikennevälineen hankkimiseksi myönnetty luotto on myönnetty muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle, luottoa ei ilmoiteta kuluttajaluottona liikennevälineen hankkimiseksi.
Muu kuluttajaluotto
Tämä käyttötarkoitus kattaa kuluttajaluotot, jotka eivät ole asuntolainoja, opintolainoja, liikennevälineen hankkimiseksi myönnettyjä kuluttajaluottoja tai opintolainan takaussaatavia. Esimerkiksi kulutusluottojen käyttötarkoitukseksi ilmoitetaan "muu kuluttajaluotto".
Luotto elinkeinotoimintaan
Tämä käyttötarkoitus kattaa kaikki henkilöille elinkeinotoimintaa varten myönnetyt luotot. Elinkeinotoiminnan luonteella tai laajuudella ei ole käyttötarkoituksen ilmoittamisen kannalta merkitystä.
Muu luotto
Muulla luotolla tarkoitetaan kaikkia henkilölle myönnettyjä luottoja, jotka eivät ole kuluttajaluottoja ja joiden käyttötarkoitus on jokin muu kuin elinkeinotoiminta.
Opintolainan takaussaatava
Vain Kela ilmoittaa käyttötarkoitukseksi "opintolainan takaussaatava".
Maksuohjelman viimeinen eräpäivä
Luotonantaja ilmoittaa luottosopimuksessa sovitun maksuohjelman viimeisen eräpäivän, jos se on tiedossa. Jos maksuohjelmaan tulee luoton takaisinmaksuaikana muutoksia, koska esimerkiksi luotonsaaja tekee ylimääräisiä lyhennyksiä ja viimeinen eräpäivä muuttuu, luotonantaja päivittää tiedon rekisteriin käyttämällä Luoton tietojen muutos -rajapintaa. Jos luotto on eräännytetty, luoton perinnässä sovitun maksuohjelman viimeistä eräpäivää ei kuitenkaan ilmoiteta. Ilmoitettujen tietojen muutoksista ohjeistetaan lisää kohdassa 7.3.
Lyhennystapa
Luotonantaja ilmoittaa kertaluoton lyhennystavaksi yhden seuraavista:
- tasalyhennys
- kiinteä tasaerä
- annuiteetti
- balloon
- bullet
- muu lyhennystapa.
Tasalyhennyksellä tarkoitetaan lyhennystapaa, jossa luoton pääomaa lyhennetään aina samalla muuttumattomalla summalla ja lisäksi maksuerään lisätään korko.
Kiinteällä tasaerällä tarkoitetaan lyhennystapaa, jossa luotosta maksettava koron ja lyhennyksen summa pysyy samana koko laina-ajan. Aluksi maksuerä sisältää enemmän korkoa, mutta lainan lyhentyessä koron osuus pienenee. Koron nousu pidentää laina-aikaa.
Luotonantaja ilmoittaa lyhennystavaksi annuiteetin, jos koron muutokset huomioidaan takaisinmaksuerän suuruudessa sen sijaan, että lainan maksuaika muuttuisi. Koron nousu ei siis pidennä laina-aikaa.
Luotonantaja ilmoittaa lyhennystavaksi "balloon", jos luoton viimeinen maksuerä on huomattavasti muita maksueriä suurempi.
Luotonantaja ilmoittaa lyhennystavaksi "bullet", jos luoton pääoma maksetaan takaisin yhdessä erässä.
Jos luoton lyhennystapaa ei ole sovittu, koska luotto on esimerkiksi perinnässä, valitaan "muu lyhennystapa".
Lyhennysväli
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan kanssa sovitun lyhennysvälin kuukausina, jos lyhennystapa on jokin muu kuin "bullet" tai "muu lyhennystapa". Esimerkiksi jos luottoa lyhennetään joka kuukausi, ilmoitetaan 1, ja jos lyhennetään joka toinen kuukausi, ilmoitetaan 2.
Myönnetty määrä
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajalle luottosopimuksessa myönnetyn luoton kokonaispääoman luoton valuutassa. Jos myönnettyä määrää päivitetään, luotonantajan täytyy ilmoittaa päivitetty summa rekisteriin luoton tietojen muutoksena. Luotonantaja ilmoittaa aina kumulatiivisen summan.
Nostettu määrä
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan nostaman määrän luoton valuutassa. Jos luotto nostetaan osissa, luotonantaja päivittää tiedon, kun uusi nosto tehdään. Tällöin nostetuksi määräksi ilmoitetaan kumulatiivinen summa, eli luotosta nostettu summa kokonaisuudessaan. Päivitys tehdään ilmoittamalla luoton tietojen muutoksesta. Jos luottoa ei nosteta vielä luottosopimuksen tekemisen yhteydessä, luotonantaja ilmoittaa uuden luoton ilmoituksessa nostetuksi määräksi 0 ja päivittää luotosta nostettua määrää, kun luotonsaaja on nostanut luoton osittain tai kokonaan.
Luoton saldo
Luotonantaja ilmoittaa luoton pääomasta jäljellä olevan saldon. Luotonantaja päivittää tiedon luoton saldosta aina ilmoittaessaan luottoon maksutapahtumia. Maksutapahtuman ilmoittamisesta ohjeistetaan lisää ohjeen kohdassa 6.4.
6.2.3 Jatkuvasta luotosta ilmoitettavat tiedot
Jatkuvista luotoista ilmoitetaan edellä kohdassa 6.2.1 lueteltujen perustietojen lisäksi seuraavat tiedot:
Luottoraja
Luotonantaja ilmoittaa jatkuvalle luotolle sovitun luottorajan luoton valuutassa.
Luotosta käytetty määrä
Luotosta käytetyllä määrällä tarkoitetaan koko luotonsaajan nostamaa summaa riippumatta siitä, peritäänkö summasta korkoa tai kuluja. Luotosta käytetty määrä on jatkuvasta luotosta jäljellä oleva velka.
Luotonantaja ilmoittaa jatkuvasta luotosta käytetyn määrän sen mukaan, mikä tilanne on kuukausittaisen eräpäivän jälkeisenä kalenteripäivänä tai, jos kuukausittaista eräpäivää ei ole, kuukauden viimeisenä kalenteripäivänä. Jos jatkuvan luoton kuukausittainen eräpäivä on esimerkiksi kuun 15. päivä, luotosta käytetyksi määräksi ilmoitetaan kuun 16. päivän saldo.
Jos luotonsaaja käyttää jatkuvaa luottoa heti luottosopimuksen tekemisen yhteydessä, ilmoitetaan käytetty summa heti uuden luoton ilmoituksessa. Jos luotonsaaja käyttää jatkuvaa luottoaan vasta myöhemmin, ilmoitetaan määräksi rekisteriin aluksi 0.
Luotosta käytetyn määrän arvopäivä
Luotonantaja ilmoittaa päivämäärän, jolloin luotosta käytetty määrä on tarkistettu.
6.2.4 Korkotiedot
Edellä listattujen luoton perustietojen sekä kertaluoton ja jatkuvan luoton tietojen lisäksi kertaluotoista ja jatkuvista luotoista ilmoitetaan korkotiedot. Kela ei ilmoita opintolainojen takaussaatavista korkotietoja.
Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan vain kulut, jotka otetaan huomioon todellisen vuosikoron laskennassa. Sopimusrikkomuksista johtuvat kulut, kuten viivästyskorko, eivät sisälly ilmoitettaviin kuluihin.
Kokonaiskorko
Luotonantaja ilmoittaa luotosta luotonsaajalta tosiasiallisesti perittävän kokonaiskoron prosentteina. Esimerkiksi jos luotosta peritään 1 %:n marginaalikorko ja sen lisäksi pankin oma viitekorko, joka sopimushetkellä on 1 %, luotonantaja ilmoittaa kokonaiskoroksi 2 %. Jos luotto on koroton, luotonantaja ilmoittaa Kokonaiskorko-tiedon arvoksi 0.
Jos luotonsaajan on mahdollista valita erilaisia maksuvaihtoehtoja erilaisilla koroilla eli tieto sovitun koron määrästä ei ole yksiselitteinen, ilmoitetaan korkein mahdollinen koron määrä, joka luottosopimuksen perusteella voi tulla maksettavaksi.
Jos luotosta peritään eräännyttämisen jälkeen pelkästään viivästyskorkoa, luoton kokonaiskorkoa ei ilmoiteta. Tämä tehdään jättämällä Kokonaiskorko-tieto ilmoituksesta pois.
Marginaalikorko
Luotonantaja ilmoittaa luotolle sovitun marginaalikoron prosentteina. Marginaalikorko on se korkokannan osa, jonka luotonantaja määrittää asiakaskohtaisesti esimerkiksi luottosopimuksessa.
Koron tyyppi
Luotonantaja ilmoittaa koron tyypiksi yhden seuraavista:
- euriborkorko
- pankin oma viitekorko
- muu vaihtuva korko
- kiinteä korko
- koroton.
Euriborkorolla tarkoitetaan euroalueen rahamarkkinoiden viitekorkoa (Euro interbank offered rate), jota käytetään yleisesti lainojen ja talletusten viitekorkona.
Pankin omalla viitekorolla tarkoitetaan viitekorkoa, jonka muutoksesta pankki tai pankkiryhmä päättää. Pankin omaa viitekorkoa kutsutaan usein primekoroksi.
Luotonantaja ilmoittaa koron tyypiksi "muu vaihtuva korko", jos korko on jokin muu kuin euribor, pankin oma viitekorko tai kiinteä korko.
Kiinteällä korolla tarkoitetaan korkoa, joka pysyy samana koko sovitun jakson tai lainan keston ajan.
Koron tyypiksi ilmoitetaan "koroton" vain siinä tapauksessa, että luotosta ei luottosopimuksen mukaan peritä lainkaan korkoa.
Koronmääräytymisjakson pituus
Ilmoitetaan, jos koron tyyppi on euriborkorko. Tieto ilmoitetaan kuukausina.
Kiinteän koron jakson loppupäivä
Jos luottoon on sovittu aluksi kiinteän koron jakso, ilmoitetaan tässä sen päättymispäivä. Kun kiinteän koron jakso päättyy, luotonantajan pitää ilmoittaa luoton voimassa olevat korkotiedot. Jos kiinteän koron jakson loppupäivä ajoittuu menneisyyteen, sitä ei ilmoiteta.
Korkosidonnaisuuden tyyppi kiinteän koron jakson jälkeen
Jos luotossa on kiinteän koron jakson jälkeen vielä laina-aikaa jäljellä ja sille on jo sopimushetkellä sovittu jokin toinen koron tyyppi, se ilmoitetaan tässä kentässä. Koron tyypiksi voi valita euriborkoron, pankin oman viitekoron tai muun vaihtuvan koron.
Korkoputken alaraja
Jos luotolle on sovittu korkoputki, ilmoitetaan sen alaraja prosentteina. Luotonantaja ilmoittaa korkoputken ala- ja ylärajan, jos luotosta perittävälle korolle on sovittu sekä alaraja että yläraja.
Korkoputken yläraja
Jos luotolle on sovittu korkoputki, ilmoitetaan sen yläraja prosentteina.
Korkokatto
Jos luotolle on sovittu korkokatto, se ilmoitetaan prosentteina. Luotonantaja ilmoittaa korkokaton, jos luotosta perittävälle korolle on sovittu vain yläraja.
Korkosuojauksen loppupäivä
Jos luotolla on korkosuojaus, luotonantaja ilmoittaa päivän, jolloin korkoputki tai korkokatto päättyy. Jos korkosuojaus päättyy vasta luoton päättyessä, ilmoitetaan tässä maksuohjelman viimeinen eräpäivä.
Todellinen vuosikorko sopimushetkellä
Luotonantaja ilmoittaa kuluttajaluoton todellisen vuosikoron sopimushetkellä prosentteina. Todellisella vuosikorolla tarkoitetaan positiivisessa luottotietorekisterissä kuluttajansuojalain mukaisesti laskettua todellista vuosikorkoa, joka ilmoitetaan luotonsaajalle luottosopimuksessa. Muista kuin kuluttajaluotoista tietoa ei tarvitse ilmoittaa.
Jos luotonsaajan on mahdollista valita erilaisia maksuvaihtoehtoja erilaisilla koroilla eli tieto sovitun koron määrästä ei ole yksiselitteinen, ilmoitetaan korkein mahdollinen koron määrä, joka luottosopimuksen perusteella voi tulla maksettavaksi.
6.2.5 Lyhennysvapaa
Edellä listattujen luoton perustietojen sekä kertaluoton ja jatkuvan luoton tietojen lisäksi kertaluotoista ja jatkuvista luotoista ilmoitetaan mahdollisesti sovittujen lyhennysvapaiden tiedot.
Rekisteriin ei ilmoiteta sopimukseen perusominaisuutena kuuluvia, luotonsaajan omassa hallinnassa olevia lyhennysvapaita, joista ei tehdä erillistä sopimusta. Rekisteriin ilmoitetaan vain erikseen sovittavat lyhennysvapaat ja niistä lyhennysvapaan jakson alku- ja loppupäivä.
Lyhennysvapaita voi ilmoittaa luottoon useita. Kun luottoon sovitaan uusi lyhennysvapaa, luotonantaja ilmoittaa ilmoituksessa kaikki kyseisen luoton meneillään olevat ja tulevaisuuteen ajoittuvat lyhennysvapaat.
Rajapinnan teknisten rajoitteiden vuoksi luottoon voi ilmoittaa kerrallaan enintään 64 erillistä lyhennysvapaajaksoa. Jos luotonantajalla on tarve ilmoittaa kerralla enemmän lyhennysvapaita, pitää sen olla yhteydessä positiivisen luottotietorekisterin asiakaspalveluun.
Jos lyhennysvapaasta sovitaan heti luottosopimuksen tekemisen yhteydessä, voidaan sen tiedot ilmoittaa samalla kun ilmoitetaan muita uuden luoton sopimustietoja. Muutoin lyhennysvapaan tiedot ilmoitetaan luoton tietojen muutoksena viimeistään toisena arkipäivänä siitä päivästä, kun lyhennysvapaasta on sovittu. Luoton tietojen muutosten ilmoittamisesta ohjeistetaan kohdassa 6.3.
Esimerkki: Luotonantaja sopii 1.9.2024 luotonsaajan kanssa uudesta lyhennysvapaasta, joka alkaa 1.12. ja päättyy 31.12.2024. Luotonsaajalla on ollut jo sovittuna lyhennysvapaa jakso myös 1.3.–31.3.2025. Luotonantaja ilmoittaa uuden lyhennysvapaan rekisteriin viimeistään 3.9.2024, ja ilmoituksessa luotolle ilmoitetaan kaksi lyhennysvapaata jaksoa: 1.12.–31.12.2024 ja 1.–31.3.2025.
6.2.6 Leasingsopimuksista ilmoitettavat tiedot
Rekisteriin ilmoitettavat leasingsopimukset on kuvattu luvuissa 5 ja 6.2.1. Muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnettyjä leasingsopimuksia (yritysleasing) ei ilmoiteta rekisteriin. Leasingsopimuksista ilmoitetaan muut kohdassa 6.2.1 listatut luoton perustiedot paitsi vakuustiedot. Lisäksi ilmoitetaan seuraavat leasingsopimuksen tiedot:
Sopimuskauden alkupäivä
Luotonantaja ilmoittaa leasingsopimuksen alkupäivän, joka voi olla myös sama kuin luottosopimuksen tekopäivä. Sopimuskauden alkupäivänä pidetään sitä päivää, jonka luotonantaja ja luotonsaaja ovat sopineet sopimuskauden alkupäiväksi. Jos alkupäivää ei ole sovittu, sopimuskauden alkupäivänä pidetään sitä päivää, josta luotonantajan ja luotonsaajan oikeudet ja velvollisuudet alkavat.
Kuukausittainen maksuerä
Luotonantaja ilmoittaa leasingsopimuksen kuukausittaisen maksuerän luoton valuutassa. Luotonantaja ilmoittaa koko luotonsaajalta kuukausittain perittävän summan eli pääoman, korot ja kulut.
Maksuerään sisältyvä korko
Luotonantaja ilmoittaa kuukausittaiseen maksuerään sisältyvän koron määrän leasingsopimuksen valuutassa.
Maksuerään sisältyvät muut kustannukset
Luotonantaja ilmoittaa kuukausittaiseen maksuerään sisältyvät muut kustannukset. Muita kustannuksia ovat esimerkiksi leasingsopimukseen kuuluvista lisäpalveluista maksetut kustannukset. Korko ei sisälly määrään.
Loppukauppahinta
Jos leasingsopimuksessa edellytetään, että luotonsaaja lunastaa leasingin kohteen sopimuskauden päättyessä, luotonantaja ilmoittaa sovitun loppukauppahinnan sopimuksen valuutassa. Jos luotonsaajalla on mahdollisuus lunastaa leasingin kohde mutta siihen ei ole velvollisuutta, loppukauppahintaa ei ilmoiteta.
6.3 Luoton tietojen muutosten ilmoittaminen
Luoton tietojen muutos -rajapinnan kautta ilmoitetaan muutoksia, jotka tapahtuvat sen jälkeen, kun luotonantaja on ilmoittanut uuden luoton rekisteriin. Luoton tietojen muutos on eri asia kuin luoton tiedoissa olevan virheen korjaaminen. Virheellisten tietojen korjaamisesta ohjeistetaan ohjeen kohdassa 8.2.
Luotonantajan täytyy ilmoittaa rekisteriin, jos mihin tahansa kohdassa 6.2 listattuihin uuden luoton tietoihin tulee muutoksia. Poikkeuksena ovat muutokset luoton saldoon sekä kokonaiskorkoon, jotka voi ilmoittaa myös käyttämällä Maksutapahtuma-rajapintaa, ks. tarkempi ohjeistus kohdassa 6.4. Poikkeuksen muodostavat myös luottosopimuksen tekopäivä ja luotonsaajan henkilötunnuksen muutos: Luottosopimuksen tekopäivää ei ole tarkoitus muuttaa, vaan rekisteriin ilmoitetaan alkuperäinen luottosopimuksen tekopäivä. Myöskään luotonsaajan henkilötunnuksen muutosta ei tarvitse ilmoittaa rekisteriin erikseen, koska tieto päivittyy väestötietojärjestelmästä automaattisesti.
Kun luoton tiedot muuttuvat, ilmoituksella pitää muuttuneiden tietojen lisäksi ilmoittaa myös aiemmin ilmoitetut tiedot, jotka eivät muutu. Ilmoituksessa luoton muutoksista ei siis voi ilmoittaa pelkästään muuttuneita tietoja, vaan ilmoituksen pitää olla ehjä kokonaisuus. Poikkeuksena ovat tietyt luoton myöntämishetkeen liittyvät tiedot: luotonannossa selvitetyt tulotiedot, luottosopimuksen tekemisen yhteydessä maksettavat kertakulut ja todellinen vuosikorko sopimushetkellä. Luotonantaja voi ilmoittaa, että nämä tiedot eivät ole muuttuneet, jolloin niiden arvoja ei tarvitse antaa ilmoituksessa.
Jos luottoon lisätään uusia velallisia, täytyy kertaluotoista antaa Luoton tietojen muutos -ilmoituksessa aina myös luoton ajantasainen saldo.
Jos luoton numero muuttuu, ilmoitetaan uuden luottonumeron lisäksi vanha luottonumero.
Luotonantaja ilmoittaa kaikista yksittäiseen tietoon vuorokauden aikana tehdyistä muutoksista. Jos saman vuorokauden aikana tiettyyn luoton tietoon tehdään useita muutoksia, voi luotonantaja ilmoittaa rekisteriin tilanteen, joka jää voimaan päivän päättyessä. Esimerkiksi jos luotonsaajan jatkuvan luoton luottorajaa muutetaan useamman kerran vuorokauden aikana, voidaan rekisteriin ilmoittaa luoton muutos, joka kertoo päivän päätteeksi voimaan jäävän luottorajan.
Luoton tietojen muutosten ilmoittamiseen käytetään Luoton tietojen muutos -rajapintaa. Ilmoituksen tyypiksi ilmoitetaan "uusi ilmoitus".
Ilmoitettavia luoton tietojen muutoksia ovat esimerkiksi:
- maksuohjelman muutos, esimerkiksi maksuohjelman viimeinen eräpäivä muuttuu
- luottorajan muutos
- luotonannossa selvitetyt tulotiedot, jos luotonsaajan luottokelpoisuus arvioidaan uudestaan
- vakuuden muutos, esimerkiksi vakuus vapautetaan ja luotosta tulee vakuudeton
- uusi lyhennysvapaa, eli luotonantaja ja luotonsaaja sopivat luottosopimuksen tekemisen jälkeen lyhennysvapaasta jaksosta missä tahansa luoton elinkaaren vaiheessa
- velallisten määrän muutos, esimerkiksi luottoon jää vain yksi velallinen, jolloin luotonsaajan tietoihin ilmoitetaan vain tämän yhden henkilön henkilötunnus
- koron muutokset, esimerkiksi voimassa olevat luoton korkotiedot, kun kiinteän koron jakso päättyy.
6.3.1 Velkajärjestelyn maksuohjelma ja yrityssaneerausohjelma
Luotonantajan täytyy ilmoittaa rekisteriin, jos luotto siirretään tuomioistuimen vahvistamaan velkajärjestelyn maksuohjelmaan tai yrityssaneerausohjelmaan. Velkajärjestelyyn tai yrityssaneerausohjelmaan kuuluvista luotoista ei ilmoiteta maksutapahtumia, maksuviiveitä tai tietoa eräännyttämisestä. Jos luottoon on jo ilmoitettu maksuviiveitä tai tieto eräännyttämisestä, näitä tietoja ei tarvitse erikseen poistaa, kun luotto ilmoitetaan velkajärjestelyyn tai yrityssaneerausohjelmaan kuuluvaksi. Velkajärjestelyyn tai yrityssaneerausohjelmaan kuuluvista luotoista täytyy ilmoittaa vain ohjeen kohdassa 6.2.1 lueteltujen luoton perustietojen muutokset, muutokset vakuustietoihin sekä mahdollinen luoton päättyminen. Jos velkajärjestelyyn tai yrityssaneerausohjelmaan kuuluvan luoton tiedoissa havaitaan virhe, on ilmoittajalla velvollisuus korjata se.
Jos velkajärjestely tai yrityssaneerausohjelma raukeaa, luotonantaja ilmoittaa tästä rekisteriin. Tässä tilanteessa luotonantajan pitää tarkistaa, että kaikki luoton tiedot (perustiedot, maksuviiveet ja maksutapahtumat) ovat ajan tasalla, ja tarvittaessa päivittää ne vastaamaan nykytilannetta. Sen jälkeen kaikkien luoton tietojen ilmoittamista jatketaan normaalisti.
Kun velkajärjestelyn maksuohjelman kesto päättyy, luotonantaja ilmoittaa luotto kuuluu velkajärjestelyn maksuohjelman piiriin "false". Kun yrityssaneerausohjelma päättyy, luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan luotto on yrityssaneerausohjelmassa "false".
Jos velkajärjestelyn maksuohjelman keston jälkeen luottoa ei päätetä vaan siihen vielä odotetaan suorituksia, luotonantajan pitää päivittää kaikki luoton tiedot ajan tasalle. Tällöin luoton saldoksi ilmoitetaan ajantasainen saldo, jota luottoon odotetaan suoritukseksi.
Rekisterissä oleva luoton saldo on luottokohtainen – ei velalliskohtainen. Jos luotossa on yksi velallinen, joka on ollut velkajärjestelyssä, luoton ajantasainen saldo on maksuohjelman keston päättymisen jälkeen yleensä maksuohjelman mukainen maksamatta oleva kertymä, jota peritään velalliselta. Jos luotossa on useita kanssavelallisia, joista vain osa on ollut velkajärjestelyssä, luoton ajantasainen saldo on saldo, jota peritään sellaiselta velalliselta, joka ei ole ollut velkajärjestelyssä.
6.3.2 Konkurssitilanteet
Jos luonnollinen henkilö on asetettu konkurssiin, tietoa konkurssiin asettamisesta ei ilmoiteta positiiviseen luottotietorekisteriin. Velkoja ilmoittaa luoton lyhennyksenä konkurssipesästä saamansa saatavat kuten muutkin maksutapahtumat luvun 6.4 mukaisesti. Luoton erääntymisestä ilmoitetaan kohdan 6.5.2 mukaisesti. Konkurssitilanne ei vaikuta luoton tietojen päivittämiseen tai ilmoittamisen määräaikoihin.
6.4 Maksutapahtumasta ilmoitettavat tiedot
Rekisteriin ilmoitetaan maksutapahtumina kertaluottojen lyhennykset sekä kertaluottoihin ja jatkuviin luottoihin liittyvät muut maksutapahtumat. Muu maksutapahtuma voi olla luottoon liittyvien kulujen tai korkojen maksamista. Jatkuvista luotoista ilmoitetaan kuukausittain luotosta käytetty määrä. Leasingsopimuksista ei ilmoiteta maksutapahtumia. Maksutapahtumien ilmoittamiseen käytetään Maksutapahtuma-rajapintaa.
Jos luotonsaaja on maksanut virheellisesti suorituksen, joka ei lyhennä velan pääomaa tai kohdistu korkoihin tai kuluihin, ei tällaista virheellistä suoritusta tai suorituksen palautusta luotonsaajalle ilmoiteta rekisteriin. Jos virheellinen maksutapahtuma on kuitenkin ilmoitettu rekisteriin, tiedot korjataan. Maksutapahtuman tietojen korjaamisesta ohjeistetaan ohjeen kohdassa 8.2.2.
Jos luottoon tehdään saman vuorokauden aikana useita maksutapahtumia, luotonantaja voi laskea ne yhteen ja antaa yhden ilmoituksen, joka sisältää summatiedon kaikista kyseisen päivän maksutapahtumista. Esimerkiksi jos luotonsaaja maksaa aamupäivällä 100 euroa ja myöhemmin samana päivänä uudelleen 100 euroa lyhennystä, voidaan näistä tehdä vuorokauden päätteeksi yksi ilmoitus, jossa lyhennyksen määrä on 200 euroa.
Sekä kertaluoton että jatkuvan luoton maksutapahtumista ilmoitetaan seuraavat tiedot:
Luoton numero ja numeron tyyppi
Luotolle luotonantajan järjestelmässä annettu yksilöivä tunniste. Luoton numeron tyypiksi voi ilmoittaa IBAN-tilinumeron, BBAN-tilinumeron tai muun luoton numeron. Valitun tyypin mukaisesti ilmoitetaan luoton numero.
Luoton tyyppi
Luotonantaja ilmoittaa, onko kyseessä kertaluotto, jatkuva luotto vai opintolainan takaussaatava. Jos luoton tyyppi on leasing, maksutapahtumia ei ilmoiteta.
6.4.1 Kertaluoton maksutapahtuma
Kertaluottojen maksutapahtumista ilmoitetaan lisäksi seuraavat tiedot:
Kokonaiskorko
Luotonantaja ilmoittaa luotosta perittävän kokonaiskoron prosentteina. Kela ei ilmoita kokonaiskorkoa opintolainan takaussaataville. Jos luotonantaja ilmoittaa kokonaiskoron maksutapahtuman yhteydessä, kokonaiskorko ilmoitetaan sen mukaan, mikä se on maksutapahtuman maksupäivänä.
Maksettu lyhennys
Luotonantaja ilmoittaa luoton pääomaan kohdistuvan lyhennyksen määrän luoton valuutassa.
Maksettu korko
Luotonantaja ilmoittaa maksutapahtumaan sisältyneen koron luoton valuutassa. Maksettua viivästyskorkoa ei ilmoiteta.
Muut maksetut luottokustannukset
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan maksamat mahdolliset muut luottokustannukset. Myös korko on luottokustannus, mutta se ilmoitetaan erillään muista kuluista. Muista maksetuista luottokustannuksista ilmoitetaan yhteissumma luoton valuutassa. Kulujen perustetta ei siis ilmoituksessa eritellä.
Kuluttajaluotot:
Kuluttajaluotoista ilmoitetaan rekisteriin sellaiset luottokustannukset, jotka otetaan huomioon kuluttajansuojalain 7 luvun 6 §:n mukaisen todellisen vuosikoron laskennassa.
Kuluttajaluoton luottokustannuksia ovat luotonantajan tiedossa olevat kulut ja muut maksut, jotka kuluttajan pitää maksaa luottosuhteen johdosta. Tällaisia luottokustannuksia ovat myös luottosopimukseen liittyvän vakuutuksen tai muun lisäpalvelun kustannukset, jos lisäpalvelua koskevan sopimuksen tekeminen on edellytyksenä luoton saamiselle niillä ehdoilla, joilla luottoa on kuluttajalle markkinoitu. Kyse voi olla siitä, että luoton saisi vain epäedullisemmin ehdoin ilman lisäpalvelua, tai siitä, että luottoa ei saisi lainkaan ilman tarjottua lisäpalvelua.
Muita maksettuja luottokustannuksia voivat olla esimerkiksi seuraavat:
- luoton nostamisesta aiheutuvat kustannukset siitä riippumatta, millä tavalla tai miten usein kuluttaja luottoa nostaa
- luotonantajan takauspalvelusta ja siihen liittyvästä lisämaksullisesta tekstiviestipalvelusta aiheutuvat kustannukset, jos palvelun käyttö on edellytyksenä luoton saamiselle niillä ehdoilla, joilla luottoa on kuluttajalle markkinoitu.
Yleisesti luottokustannuksina voidaan pitää kaikkia luottosuhteeseen liittyviä palvelumaksuja, eikä merkitystä ole esimerkiksi sillä, jaetaanko osa kuluista luotonantajalta kolmansille osapuolille.
Kulut voivat syntyä missä tahansa luoton elinkaaren vaiheessa. Luotonantaja ilmoittaa luoton perustamisen yhteydessä perityt kertakulut uuden luoton ilmoituksessa (ks. ohjeen kohta 6.2.1). Muut kulut ilmoitetaan rekisteriin Maksutapahtuma-rajapinnassa silloin, kun luotonsaaja maksaa niitä.
Kaikki luotonsaajan maksamat kulut eivät ole positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitettavia luoton kuluja. Luotonantaja ei ilmoita luoton kuluina esimerkiksi seuraavia kuluja:
- Tilinhoitokulut luotonhoitotilistä, jos tilin avaaminen on vapaaehtoista ja kustannukset on eritelty luottosopimuksessa tai muussa kuluttajan kanssa tehdyssä sopimuksessa. Jos tilinhoitokulut liittyvät kuluttajansuojalain 7 a luvun mukaisesti asunto-omaisuuteen liittyvään kuluttajaluotoon, tilinhoitokulut kuitenkin pitää ilmoittaa luottotietorekisteriin.
- Sopimusrikkomuksesta aiheutuvat kulut.
Muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetyt luotot:
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan maksamat kulut ja palkkiot, joista on sovittu luottosopimuksessa.
Kulut voivat syntyä missä tahansa luoton elinkaaren vaiheessa. Luotonantaja ilmoittaa luoton perustamisen yhteydessä perityt kertakulut uuden luoton ilmoituksessa (ks. ohjeen kohta 6.2.1). Muut kulut ilmoitetaan rekisteriin Maksutapahtuma-rajapinnassa silloin, kun luotonsaaja maksaa niitä.
Muita maksettuja luottokustannuksia voivat olla muiden kuin kuluttajaluottojen osalta esimerkiksi seuraavat:
- luottosopimuksen perusteella maksutapahtumasta veloitettavat kulut
- luoton nostamisesta aiheutuvat kustannukset siitä riippumatta, millä tavalla tai miten usein velallinen luottoa nostaa.
Sopimusrikkomuksesta johtuvat kulut eivät ole positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitettavia luoton kuluja.
Maksupäivä
Luotonantaja ilmoittaa maksupäivän eli päivämäärän, jolloin luotonsaaja suoritti maksun.
Luoton saldo
Luotonantaja ilmoittaa luoton jäljellä olevan pääoman luoton valuutassa. Luoton saldo ilmoitetaan aina, vaikka maksutapahtuman yhteydessä ei olisi maksettu pääoman lyhennystä vaan esimerkiksi vain korkoja tai muita kuluja.
6.4.2 Jatkuvan luoton maksutapahtuma
Luotonantaja ilmoittaa jatkuvan luoton maksutapahtumana luotosta käytetyn määrän, maksetun koron ja muut maksetut luottokustannukset. Luotosta käytetty määrä ilmoitetaan kerran kuukaudessa, ja jos korko ja muut luottokustannukset on maksettu samana eräpäivänä, ne voi ilmoittaa samalla ilmoituksella. Jos kuukausittainen eräpäivä (luotosta käytetty määrä) ja toisaalta korkojen ja kulujen eräpäivä ajoittuvat eri aikoihin, luotonantaja ilmoittaa tiedot erikseen.
Jos luotonsaaja lyhentää jatkuvaa luottoa niin, että lyhennys kohdistuu kokonaan luoton pääomaan eikä sisällä lainkaan kuluja tai korkoja, luotonantaja ei anna rekisteriin ilmoitusta.
Kokonaiskorko
Luotonantaja ilmoittaa luotosta perittävän kokonaiskoron prosentteina.
Luotosta käytetty määrä
Luotonantaja ilmoittaa luotosta käytetyn määrän sen mukaan, mikä tilanne on kuukausittaisen eräpäivän jälkeisenä kalenteripäivänä. Käytetty määrä tarkoittaa luotonsaajan käyttämää luoton määrää, joka sisältää sekä korollisen että korottoman saldon. Jos kuukausittaista eräpäivää ei ole erikseen sovittu, ilmoitetaan käytetty määrä sen mukaan, mikä tilanne on kuukauden viimeisenä kalenteripäivänä.
Jos luotonsaaja ylittää luottorajan, tätä ei ilmoiteta rekisteriin erillisenä tietona, vaan luottorajan ylittävä määrä sisällytetään luotosta käytettyyn määrään. Jos luotonsaaja taas lyhentää jatkuvaa luottoa enemmän kuin hän on käyttänyt luottoa, ilmoitetaan luotosta käytettynä määränä 0.
Jos jatkuva luotto on eräännytetty ja siitä peritään enää jäljellä olevaa loppuvelkaa, luotonantaja ilmoittaa kuukausittain käytettynä määränä jäljellä olevan velan saldon.
Luotosta käytetyn määrän arvopäivä
Luotonantaja ilmoittaa päivämäärän, jolloin ilmoituksella annettu luotosta käytetty määrä on tarkistettu.
Maksettu korko
Luotonantaja ilmoittaa luotonsaajan maksaman koron määrän luoton valuutassa. Maksettua viivästyskorkoa ei ilmoiteta.
Muut maksetut luottokustannukset
Jatkuvasta luotosta ilmoitetaan muut maksetut luottokustannukset samoilla periaatteilla kuin kertaluoton maksutapahtumasta. Lue ohjeen kohdasta 6.4.1 kohta "Muut maksetut luottokustannukset".
Maksupäivä
Luotonantaja ilmoittaa maksutapahtuman maksupäivän.
6.5 Maksuviiveistä ja luoton eräännyttämisestä ilmoitettavat tiedot
Luotonantaja ilmoittaa positiiviseen luottotietorekisteriin tietyt maksuviiveet sekä tiedon siitä, että luotto on eräännytetty.
6.5.1 Maksuviiveet
Rekisteriin ilmoitetaan maksuviiveinä luottokohtaisesti 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä viivästyneet maksuerät. Jos luottoon tulee useampi 60 päivän maksuviive, ne kaikki ilmoitetaan samassa ilmoituksessa. Luotonantaja poistaa rekisteriin ilmoitetun tiedon maksuviiveestä, kun luotonsaaja on maksanut maksuerän kokonaan pois. Maksuviiveet ilmoitetaan myös leasingsopimuksiin.
Esimerkki: Luotonsaaja jättää maksamatta 200 euron maksuerän, jonka eräpäivä on 31.7.2024. Maksuerä on viivästynyt 60 päivää 29.9.2024. Luotonantaja ilmoittaa rekisteriin maksuviiveen tiedot viimeistään 1.10.2024. Luotonsaaja jättää maksamatta myös luoton seuraavan 200 euron maksuerän, jonka eräpäivä on 31.8.2024. Tämä erä on viivästynyt 60 päivää 30.10.2024. Luotonantaja ilmoittaa rekisteriin viimeistään 1.11.2024 molempien maksuviiveiden tiedot.
Esimerkin tilanteessa luotonantaja ilmoittaa rekisteriin viimeistään 1.10.2024 tiedot ensimmäisestä viiveestä:
- Maksuerästä maksamatta oleva määrä 200 euroa, viivästyneen maksuerän alkuperäinen eräpäivä 31.7.2024
Esimerkin tilanteessa luotonantaja ilmoittaa rekisteriin viimeistään 1.11.2024 tiedot molemmista maksuviiveistä:
- Maksuerästä maksamatta oleva määrä 200 euroa, viivästyneen maksuerän alkuperäinen eräpäivä 31.7.2024
- Maksuerästä maksamatta oleva määrä 200 euroa, viivästyneen maksuerän alkuperäinen eräpäivä 31.8.2024
Jos luotonsaaja maksaa osan rekisteriin ilmoitetusta maksuviiveestä, luotonantaja päivittää tiedot antamalla ilmoituksen maksuviiveestä. Luotonantajan täytyy myös ilmoittaa luottoon erillinen maksutapahtuma. Maksutapahtuman ilmoituksella luotonantaja ilmoittaa maksutapahtuman tiedot (ks. ohjeen kohta 7.4) ja päivittää esimerkiksi luoton saldon. Rekisteri ei muuta luoton saldoa maksuviiveeseen ilmoitetun muutoksen perusteella.
Esimerkiksi jos edellä kuvatun esimerkin tilanteessa luotonsaaja maksaa ensimmäisestä viivästyneestä maksuerästä 100 euroa, luotonantaja ilmoittaa rekisteriin viimeistään toisena arkipäivänä muutoksen jälkeen seuraavat tiedot:
- Maksuerästä maksamatta oleva määrä 100 euroa, viivästyneen maksuerän alkuperäinen eräpäivä 31.7.2024
- Maksuerästä maksamatta oleva määrä 200 euroa, viivästyneen maksuerän alkuperäinen eräpäivä 31.8.2024
Jos luotonantaja sopii luotonsaajan kanssa maksuviiveen hoitamiseksi uuden maksuohjelman, luotonantaja poistaa rekisteristä tiedon maksuviiveestä. Jos uuden maksuohjelman mukaiset maksuerät viivästyvät, ne ilmoitetaan rekisteriin samalla tavalla kuin alkuperäisen maksuohjelman viiveet.
6.5.2 Eräännytetyt luotot
Luotonantaja ilmoittaa rekisteriin tiedon siitä, että luotto on maksuviiveiden johdosta eräännytetty eli luotto on sopimuksen mukaan erääntynyt kokonaan maksettavaksi. Myös leasingsopimuksen eräännyttäminen ilmoitetaan, jos se johtuu maksuviiveistä. Kun luotonantaja ilmoittaa luoton eräännytetyksi, täytyy sen samalla poistaa rekisteriin mahdollisesti ilmoitetut maksuviiveet. Jos luotto on eräännytetty, rekisteriin ei enää ilmoiteta kyseisen luoton maksuviiveitä.
Eräännytetyn luoton maksutapahtumat ilmoitetaan normaalisti. Myös muut kuin maksutapahtuman johdosta tapahtuvat muutokset ilmoitetaan normaalisti.
Lisäksi luotonantaja ilmoittaa eräännytetyn luoton sen hetkistä tilannetta vastaavat tiedot. Tiedot ilmoitetaan Luoton tietojen muutos -rajapintaa käyttämällä. Esimerkiksi jos kertaluoton luottosopimuksen mukaista maksuohjelmaa ei enää noudateta, eräännytetyn kertaluoton lyhennystavaksi ilmoitetaan "muu lyhennystapa" ja lisäksi lyhennysväli sekä maksuohjelman viimeinen eräpäivä jätetään ilmoituksesta pois. Jos luotosta peritään eräännyttämisen jälkeen ainoastaan viivästyskorkoa, koron tyypiksi ilmoitetaan "muu vaihtuva korko". Tällöin on lisäksi ilmoitettava tieto marginaalikorosta, ja sen arvoksi voi antaa nollan.
Jos eräännytetty luotto on ilmoitettu siirtyneeksi toiselta luotonantajalta ja siitä peritään ainoastaan viivästyskorkoa, koron tyyppi voidaan jättää ilmoituksesta kokonaan pois.
Eräännytetystä luotosta perittävää viivästyskorkoa ei ilmoiteta rekisteriin. Jos luotosta peritään vain viivästyskorkoa, luotonantaja poistaa luoton tiedoista Kokonaiskorko-tiedon. Tieto poistetaan ilmoittamalla Luoton tietojen muutos -rajapinnassa kaikki muut luoton tiedot paitsi kokonaiskorko. Kokonaiskorkoa ei voi poistaa luoton tiedoista Maksutapahtuma-rajapinnan kautta.
Kun leasingsopimus ilmoitetaan eräännytetyksi, luotonantajan ei tarvitse muuttaa leasingsopimuksesta jo rekisteriin ilmoitettuja muita sopimustietoja, kuten kuukausittaisen maksuerän määrää. Leasingsopimuksen kuukausittaisen maksuerän tiedot ja mahdollisesti ilmoitettu loppukauppahinta jätetään rekisteriin, jotta rekisterin tiedot vastaavat eräännyttämistä edeltävää tilannetta.
Jos luotonantaja eräännyttää luoton jo ennen kuin yksittäinen maksuerä on viivästynyt 60 päivää, maksuviiveitä ei ilmoiteta rekisteriin. Tällöin luotonantaja ilmoittaa rekisteriin suoraan tiedon luoton eräännyttämisestä.
6.5.3 Rajapinnassa ilmoitettavat tiedot
Maksuviiveistä ja eräännyttämisestä ilmoitetaan seuraavat tiedot maksuviiveiden rajapintapalvelun kautta:
Luoton numero ja numeron tyyppi
Luotolle luotonantajan järjestelmässä annettu yksilöivä tunniste. Luoton numeron tyypiksi voi ilmoittaa IBAN-tilinumeron, BBAN-tilinumeron tai muun luoton numeron. Valitun tyypin mukaisesti ilmoitetaan luoton numero.
Maksuviive
Luotonantaja ilmoittaa "true", jos luottoon liittyy maksuviive.
Maksuerästä maksamatta oleva määrä
Tietokentässä ilmoitetaan alkuperäisenä eräpäivänä erääntynyt summa. Luotonantaja päivittää maksamatta olevaa määrää vain, jos luotonsaaja maksaa siitä osan. Päivitys tehdään antamalla uusi ilmoitus maksuviiveestä, jolloin uudet tiedot korvaavat aiemmin ilmoitetut tiedot.
Viivästyneen maksuerän alkuperäinen eräpäivä
Viivästyneen maksuerän alkuperäinen eräpäivä pysyy samana, vaikka luotonsaaja maksaisi maksuerästä osan.
Luotto eräännytetty
Luotonantaja ilmoittaa "true", jos luotto on eräännytetty eli jos luotonantaja perii luotonsaajalta koko luoton kerralla. Luottoa ei kuitenkaan ilmoiteta eräännytetyksi, jos se on eräännytetty muusta syystä kuin maksuviiveiden vuoksi. Tällöin ilmoittamista jatketaan normaalisti, kunnes luottosopimus päättyy.
Kun luotonantaja ilmoittaa luoton eräännytetyksi, täytyy sen samalla poistaa rekisteriin mahdollisesti ilmoitetut maksuviiveet. Maksuviiveet poistetaan ilmoittamalla "Maksuviive: false". Jos luotto on eräännytetty, rekisteriin ei enää ilmoiteta kyseisen luoton maksuviiveitä.
Eräännyttämispäivä
Luotonantaja ilmoittaa päivän, jolloin luotto erääntyy maksuviiveiden vuoksi kokonaan maksettavaksi.
6.6 Luoton päättymisen ja siirron ilmoittaminen
Luotonantaja ilmoittaa rekisteriin, kun luotto päättyy tai se siirretään toiselle elinkeinonharjoittajalle. Ilmoitukseen päättymisestä tai siirtymisestä käytetään luoton päättymisen rajapintaa. Luoton päättymiselle ei ilmoiteta syytä. Luotonantaja ilmoittaa luoton päättymisen ja siirtymisen rekisteriin samalla tietosisällöllä syystä riippumatta.
Luotto ilmoitetaan päättyneeksi, kun luotonantajan ja luotonsaajan välinen luottosuhde päättyy eikä osapuolilla ole enää mitään velvoitteita toisiaan kohtaan. Usein luotto päättyy, kun luotonsaaja maksaa sen kokonaisuudessaan takaisin, mutta luotto voi päättyä myös muista syistä. Jos luotonantaja esimerkiksi eräännyttää luoton ja irtisanoo sopimuksen, ilmoitetaan luotto päättyneeksi vasta sitten, kun luotonsaajalla ei ole enää mitään velvoitteita luotonantajaa kohtaan. Samoin jos esimerkiksi luoton pääoma on jo maksettu mutta perintäkuluja tai korkoja on vielä jäljellä, luottoa ei voi ilmoittaa päättyneeksi ennen kuin nämä velvoitteet ovat päättyneet. Myöskään jälkiperinnässä olevaa luottoa ei voi ilmoittaa päättyneeksi, jos luotonsaajalta edelleen odotetaan suorituksia luottoon.
Luottoa ei ilmoiteta päättyneeksi, jos siitä poistuu yhteisvelallinen, mutta luotto jää vielä jonkun yhteisvelallisen osalta voimaan. Luotonsaaja pitää poistaa yhteisvelallisisten määrästä ja lisäksi hänen henkilötunnuksensa tulee poistaa, jos luotonsaaja ei ole enää osallisena luottoon. Myös velkajärjestelyn piirissä olevien luottojen kohdalla tulee noudattaa edellä mainittua ohjeistusta.
Kuluttajan peruuttamisoikeuden käyttäminen
Luotto ilmoitetaan päättyneeksi myös silloin, jos luotonsaaja käyttää kuluttajansuojalain mukaista oikeuttaan peruuttaa sopimus 14 päivän kuluessa sopimuksen tekemisestä.
Kertaluoton päättäminen
Ennen kertaluotonluoton ilmoittamista päättyneeksi luotonantajan täytyy antaa ilmoitus luoton mahdollisesta viimeisestä maksutapahtumasta käyttämällä Maksutapahtuma-rajapintaa. Luotonantajan täytyy ilmoittaa luotto päättyneeksi ilmoituksella luoton päättymisestä, eli luotto ei muutu päättyneeksi rekisterissä esimerkiksi sen takia, että sen saldo on 0. Jos jostain syystä viimeinen maksutapahtuma on ilmoitettu virheellisesti tai sen kohdistuminen luottoon saadaan selville vasta sen jälkeen, kun luoton päättymisestä on jo ilmoitettu, luottoon on mahdollista ilmoittaa maksutapahtumia ja maksutapahtuman korjauksia kahden vuoden ajan siitä, kun luotto on ilmoitettu päättyneeksi.
Jatkuvan luoton päättäminen
Ennen jatkuvan luoton ilmoittamista päättyneeksi luotonantajan täytyy antaa ilmoitus mahdollisesta viimeisestä maksutapahtumasta, eli maksetuista koroista ja kuluista käyttämällä Maksutapahtuma-rajapintaa. Lisäksi luoton käytetty määrä tulisi ilmoittaa nollaan ennen luoton päättämistä, jos luotto on tosiasiassa maksettu eikä ilmoitusta tehdessä tarvitse odottaa kuukausittaisen eräpäivän jälkeistä kalenteripäivää. Jos jostain syystä viimeinen maksutapahtuma on ilmoitettu virheellisesti tai sen kohdistuminen luottoon saadaan selville vasta sen jälkeen, kun luoton päättymisestä on jo ilmoitettu, luottoon on mahdollista ilmoittaa maksutapahtumia ja maksutapahtuman korjauksia kahden vuoden ajan siitä, kun luotto on ilmoitettu päättyneeksi.
Luotto ilmoitetaan siirtyneeksi, jos luotto siirtyy toiselle velkojalle. Siirtymisellä tarkoitetaan tilanteita, joissa luottosopimukseen perustuvat luotonantajan oikeudet siirtyvät kokonaan uudelle taholle. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun luotonantaja myy luoton toiselle luotonantajalle tai luotto siirretään konsernissa sisäisesti siten, että luotonantajana toimiva oikeushenkilö vaihtuu (eri Y-tunnus). Sen sijaan jos luotto siirtyy toimeksiantona perintäyhtiölle, luoton siirtoa ei ilmoiteta, vaan ilmoitusvelvollisuus säilyy samalla luotonantajalla.
Siirronsaaja ilmoittaa siirretyn luoton tiedot rekisteriin uuden luoton tietosisällön mukaisesti (ks. ohjeen kohta 6.2).
Jos luotto siirtyy luotonsaajan aloitteesta, siirtoa ei ilmoiteta rekisteriin. Luotto voi siirtyä esimerkiksi silloin, jos luotonsaaja vaihtaa pankkia, siirtää ASP-lainan toiseen pankkiin tai ottaa yhdistelylainan. Tällaisissa tilanteissa edellinen luotonantaja ilmoittaa luoton päättyneeksi ja uuden luoton myöntänyt luotonantaja ilmoittaa uuden luoton tiedot rekisteriin.
Jos luotto päättyy siksi, että luotonsaaja ei pysty maksamaan velkaa, vaan se siirretään takaajan maksettavaksi, luotto ilmoitetaan päättyneeksi mutta ei siirretyksi. Näin toimitaan esimerkiksi silloin, kun opintolaina siirtyy Kelan perittäväksi valtion takausvastuun perusteella.
Luoton päättymisestä ilmoitetaan seuraavat tiedot:
Luoton numero ja numeron tyyppi
Luotolle luotonantajan järjestelmässä annettu yksilöivä tunniste. Luoton numeron tyypiksi voi ilmoittaa IBAN-tilinumeron, BBAN-tilinumeron tai muun luoton numeron. Valitun tyypin mukaisesti ilmoitetaan luoton numero.
Luotto päättynyt
Kun luotto on päättynyt, ilmoitetaan "true".
Päättymispäivä
Luotonantaja ilmoittaa päivän, jolloin luotto on päättynyt tai siirtynyt toiselle toimijalle.
Luotto siirretty toiselle luotonantajalle
Jos luotto on siirretty toiselle luotonantajalle, ilmoitetaan "true".
Luotonantaja ilmoittaa lisäksi seuraavat tiedot siirronsaajasta:
Siirronsaajan tunnisteen tyyppi ja tunniste
Luotonantaja ilmoittaa, onko kyseessä Y-tunnus vai ulkomainen organisaatiotunniste, sekä varsinaisen tunnisteen.
Siirronsaajan nimi
Luotonantaja ilmoittaa siirronsaajan nimen, jos tunnisteen tyyppi on ulkomainen organisaatiotunniste.
Siirronsaajan maakoodi
Luotonantaja ilmoittaa maakoodin, jos tunnisteen tyyppi on ulkomainen organisaatiotunniste. Maakoodiksi ilmoitetaan ISO 3166 -maakoodiston kaksikirjaiminen koodi.
6.6.1 Velkajärjestelyn maksuohjelman piirissä olevan tai yrityssaneerausohjelmassa olevan luoton päättyminen ja siihen liittyviä tilanteita
Velkajärjestelyn maksuohjelman keston päättyminen:
Kun velkajärjestelyn maksuohjelman kesto päättyy, luotonantaja ilmoittaa luoton rekisteriin päättyneeksi, jos luotto on velkajärjestelyn keston aikana maksuohjelman mukaisesti suoritettu. Jos maksuohjelmassa on realisointia koskevia määräyksiä, niiden tulee olla täytetty ennen kuin luotto ilmoitetaan rekisteriin päättyneeksi.
Jos maksuohjelman keston päättymisen jälkeen luotonsaaja ei ole suorittanut kaikkia velkajärjestelyn maksuohjelman mukaisia velvoitteita, jatketaan luoton tietojen ilmoittamista, kunnes velvoitteet on suoritettu. Merkintä luoton kuulumisesta velkajärjestelyn maksuohjelman piiriin tulee kuitenkin poistaa heti kun maksuohjelman kesto on päättynyt, vaikka velkajärjestelyssä olevan luoton tietoja muutoin vielä ilmoitettaisiin rekisteriin. Maksuohjelman keston päättymisen jälkeen luoton saldoksi ilmoitetaan ajantasainen saldo, jota luottoon odotetaan suoritukseksi. Rekisterissä oleva luoton saldo on luottokohtainen – ei velalliskohtainen.
Yrityssaneerausohjelmassa olevan luoton päättyminen:
Kun saneerausohjelman mukainen luotto on suoritettu kokonaisuudessaan, luotonantaja ilmoittaa luoton päättyneeksi, vaikka yrityssaneerausohjelma ei olisi päättynyt.
Luotossa on useampi velallinen tai luottoon kohdistuu lisäsuoritusvelvollisuus:
Jos luotossa on yksi velallinen, joka on ollut velkajärjestelyssä tai joka on yrityssaneerauksessa, luoton ajantasainen saldo on yleensä maksuohjelman tai yrityssaneerausohjelman mukainen kertymä, jota peritään velalliselta. Jos luotossa on useita kanssavelallisia, joista vain osa on ollut velkajärjestelyssä tai yrityssaneerausohjelmassa, luoton ajantasainen saldo on saldo, jota peritään sellaiselta velalliselta, joka ei ole ollut velkajärjestelyssä tai yrityssaneerausohjelmassa.
Jos luotto on velkajärjestelyn maksuohjelman keston aikana maksuohjelman mukaisesti suoritettu, luotto ilmoitetaan päättyneeksi myös lisäsuoritusvelvollisuuden selvittämisen ajaksi.
Jos maksuohjelman päättymisen tai yrityssaneerausohjelman loppuselonteon jälkeen tuomioistuin vahvistaa lisäsuoritusvelvollisuuden tai lisäsuorituksesta sovitaan luotonsaajan kanssa, luotonantaja ilmoittaa luoton uudelleen rekisteriin. Tämä tehdään kumoamalla luoton päättymisilmoitus virheen korjaus -ilmoituksella, ja se on mahdollista tehdä kahden vuoden ajan luoton päättymisilmoituksella ilmoitetusta päättymispäivästä. Jos luotto ilmoitetaan uudelleen rekisteriin yli kahden vuoden kuluttua, tulee se ilmoittaa samalla luoton numerolla uutena luottona. Luotonantaja ilmoittaa luoton niillä tiedoilla kuin luotonantajalla luotosta on. Luoton saldoksi ilmoitetaan vahvistetun tai maksettavaksi tulevan lisäsuoritusvelvoitteen määrä. Maksutapahtumat tällaiselle luotolle ilmoitetaan normaalisti ja luoton tietojen ilmoittamista jatketaan niin kauan, kunnes velka on suoritettu eikä luotonsaajalla ole siihen liittyviä velvoitteita luotonantajaa kohtaan.
Jos luotossa on useita yhteisvelallisia ja velallinen on suorittanut velkajärjestelyn maksuohjelman tai yrityssaneerausohjelman mukaiset velvollisuutensa, tulee velvollisuutensa suorittanut velallinen poistaa velallisten lukumäärästä ja samalla poistaa velallisen henkilötunnus. Tällöin luotto jää muiden yhteisvelallisten osalta edelleen voimaan. Jos luotto halutaan päättää kaikkien velallisten osalta, tulee luotto ilmoittaa normaalisti päättyneeksi. Jos luottoa ei peritä enää luoton velallisilta vaan pelkästään takaajalta tai pantinantajalta, luotto ilmoitetaan päättyneeksi.
6.6.2 Siirretty luotto
Siirronsaaja ilmoittaa siirretyn luoton tiedot rekisteriin käyttämällä Uusi luotto -rajapintaa. Siirronsaaja on ilmoitusvelvollinen, joten sen on ilmoitettava luotosta kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat tiedot (kohdissa 6.2–6.5 luetellut tiedot sen mukaan, mikä on luoton tyyppi).
Siirretyn luoton ilmoittamiseen liittyy joitakin poikkeuksellisia pakollisuussääntöjä, jotka on esitetty luoton tietojen ilmoittamisen rajapintakuvauksessa. Siirretyn luoton ilmoituksesta on siis mahdollista jättää tiettyjä uuden luoton tietoja pois ilman, että ilmoitusta hylätään. Tiedot voi jättää ilmoittamatta vain siinä tapauksessa, että niiden ilmoittaminen ei ole luotonantajalle kohtuullisin toimenpitein mahdollista. Tämä voi johtua esimerkiksi sitä, että luotto on myönnetty kauan sitten ja osa sen tiedoista puuttuu.
Jos siirretyn luoton tyyppi ei ole tiedossa, ilmoitetaan luoton tyypiksi kertaluotto.
7 Ilmoittamisen määräajat
Positiivisesta luottotietorekisteristä annetussa laissa säädetään ilmoittamisen määräajoista. Uusille luotoille ja luoton tietojen muutoksille on omat, toisistaan hieman poikkeavat määräajat.
7.1 Uudet luotot
Uusien luottosopimusten tiedot pitää ilmoittaa rekisteriin viimeistään luottosopimuksen tekemistä seuraavana kalenteripäivänä. Jos luottosopimus tehdään esimerkiksi perjantaina, täytyy sopimuksen tiedot ilmoittaa rekisteriin viimeistään lauantaina.
7.1.1 Luottosopimuksen tekopäivä
Uusien luottojen ilmoittamisen määräaika alkaa luottosopimuksen tekopäivästä. Sopimuksentekopäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin luotonantajaa ja luotonsaajaa sitova sopimus luotosta on syntynyt.
7.2 Luoton tapahtumat ja muutokset
Luottosopimuksen tekemisen jälkeen luoton tapahtumat ja muutokset luoton tietoihin ilmoitetaan kahden arkipäivän kuluessa. Ilmoitettavia tapahtumia ja muutoksia ovat:
- muutokset luoton tietoihin (esim. maksuohjelman muutos, koron muutos, lyhennysvapaat, velallisten määrän muutos; ks. tarkemmin ohjeen kohdasta 6.3)
- luottoon liittyvät maksutapahtumat (esim. lyhennykset)
- maksuviiveet
- luoton eräännyttäminen
- luoton päättyminen ja siirtyminen siirronsaajalle.
Luotonantaja antaa ilmoituksen kahden arkipäivän sisällä siitä hetkestä, kun luotonantaja on saanut tiedon maksutapahtumasta tai muusta muutoksesta. Esimerkiksi kertaluoton lyhennystä koskevat tiedot ilmoitetaan rekisteriin viimeistään lyhennyksen maksamista seuraavana toisena arkipäivänä. Jos lyhennys on maksettu perjantaina, ilmoittamisen määräaika umpeutuu seuraavan viikon tiistaina kello 23.59. Arkipyhiä ei lasketa arkipäiviksi.
Jos luotto on ulosotossa, luotonantaja ilmoittaa velallisen suorittaman maksun viimeistään toisena arkipäivänä siitä, kun varat on tilitetty luotonantajalle ja luotonantaja on saanut tiedon siitä, mihin saatavaan tilitys liittyy. Siirronsaaja ilmoittaa siirtyneen luoton tiedot kahden arkipäivän sisällä siitä hetkestä, kun luottosopimuksesta johtuvat luotonantajan oikeudet ovat siirtyneet sille.
Poikkeuksena kahden arkipäivän ilmoitusaikaan on kokonaiskoron ilmoittaminen. Luotonantajan täytyy ilmoittaa, jos luotosta perittävä kokonaiskorko muuttuu esimerkiksi euriborkoron muuttumisen vuoksi. Tämä muutos täytyy ilmoittaa koron muuttumisen jälkeen viimeistään silloin, kun kyseiseen luottoon ilmoitetaan uusi maksutapahtuma tai lyhennysvapaa.
7.3 Jatkuvan luoton maksutapahtumat
Luotonantaja ilmoittaa jatkuvasta luotosta käytetyn määrän kerran kuukaudessa sen mukaan, mikä tilanne on kuukausittaisen eräpäivän jälkeisenä kalenteripäivänä. Ilmoitus pitää tehdä, vaikka luottoa ei olisi käytetty. Jos kuukausittaista eräpäivää ei ole tai jos kuukausittaisia eräpäiviä on useampi kuin yksi, käytetty määrä ilmoitetaan sen mukaan, mikä tilanne on kuukauden viimeisenä kalenteripäivänä.
Esimerkki: Jos jatkuvan luoton eräpäivä on kuun 15. päivä, luotosta käytetty määrä ilmoitetaan kuun 16. päivän tilanteen mukaan. Luotonantajan pitää antaa ilmoitus viimeistään kuun 18. päivän loppuun mennessä.
Jatkuvan luoton maksutapahtuman ilmoittamisesta ohjeistetaan tarkemmin ohjeen kohdassa 6.2.3.
Luotonantaja ilmoittaa jatkuvasta luotosta maksetut korot ja kulut viimeistään toisena arkipäivänä siitä hetkestä, kun luotonantaja on saanut tiedon maksutapahtumasta. Jos kuukausittainen eräpäivä (luotosta käytetty määrä) ja toisaalta korkojen ja kulujen eräpäivä ajoittuvat eri aikoihin, luotonantaja ilmoittaa tiedot erikseen.
7.4 Kuluttajan leasingsopimukset
Kuluttajan leasingsopimusten ilmoittamiselle ei ole erityisiä ilmoittamisen määräaikoja. Luotonantaja ilmoittaa uuden leasingsopimuksen tiedot rekisteriin viimeistään sopimuksen tekemistä seuraavana kalenteripäivänä ja tiedot luoton muutoksista viimeistään muutosta seuraavana toisena arkipäivänä. Maksuviiveet ilmoitetaan leasingsopimuksesta kuten muistakin luotoista. Leasingsopimuksista ei ilmoiteta rekisteriin maksutapahtumia.
7.5 Maksuviiveet ja eräännyttäminen
Luotonantaja ilmoittaa rekisteriin luottoon liittyvän maksuviiveen, jos maksu on viivästynyt 60 päivää eräpäivästä. Maksuviive ilmoitetaan kahden arkipäivän sisällä siitä, kun 60 päivää luoton maksuerän alkuperäisestä eräpäivästä on kulunut. Jos alkuperäinen eräpäivä on ollut 31.7.2024, maksu on viivästynyt 60 päivää eräpäivästä 29.9.2024. Viive pitää ilmoittaa rekisteriin viimeistään 1.10.2024 kello 23.59.
Luotonantaja ilmoittaa rekisteriin, jos luotto eräännytetään maksuviiveiden johdosta. Eräännyttäminen ilmoitetaan kahden arkipäivän sisällä eräännyttämispäivästä. Eräännyttämispäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin luotto tosiasiallisesti erääntyy maksettavaksi.
7.6 Virheellisten tietojen korjaaminen
Luotonantaja korjaa rekisteriin tiedoissa havaitut virheet viipymättä virheen havaitsemisen jälkeen. Ainoastaan viimeksi ilmoitettuja eli voimassa olevia tietoja voi korjata. Virheiden korjaamiselle ei ole erikseen säädettyä määräaikaa.
8 Ilmoitettujen tietojen tarkistaminen ja tietojen korjaaminen
Ilmoitusvelvollisilla on vastuu ilmoittamiensa tietojen oikeellisuudesta. Luotonantaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että tiedot on ilmoitettu täydellisinä, ja korjaamaan virheelliset tai puutteelliset tiedot rekisteriin viipymättä. Luotonantaja voi tarkistaa, ovatko ilmoitetut tiedot oikein eli vastaavatko ne tietoja, jotka ovat luotonantajan omassa järjestelmässä. Tällainen tarve voi syntyä esimerkiksi silloin, jos luotonsaaja pyytää korjaamaan rekisterissä olevan virheellisen tiedon tai luotonantaja havaitsee itse mahdollisen virheen.
8.1 Tietojen tarkistaminen
Luotonantaja voi tarkistaa ilmoitetut tiedot tekemällä luoton numerolla kyselyn tietojen tarkistamisen rajapintapalvelun kautta. Vastaussanomassa luetellaan kyseisen luoton tiedot.
Luoton tietojen tarkistamisen rajapinta on tarkoitettu pistokoemaisiin tarkastuksiin ja virhe-epäilyjen selvittelyyn, eikä sitä käytetä esimerkiksi yksittäisen luotonantajan jokaisen luoton tietojen tarkistamiseen.
8.2 Virheen korjaaminen
Tieto on virheellistä, jos esimerkiksi luoton käyttötarkoitus ilmoitetaan asuntolainaksi, vaikka kyseessä on opintolaina. Tieto on puutteellista silloin, kun jokin tieto jätetään ilmoittamatta, vaikka se olisi kuulunut ilmoittaa, esimerkiksi kaikkien luottoon liittyvien velallisten tiedot.
8.2.1 Luoton tietojen korjaaminen
Uusi luotto ja Luoton tietojen muutos -rajapintojen kautta ilmoitetut tiedot korjataan Luoton tietojen muutos -rajapinnan kautta. Tietosisältö on lähes sama kuin uuden luoton tietojen ilmoittamisessa. Kun luoton tietoja pitää korjata, on korjattavien tietojen lisäksi ilmoitettava myös aiemmin ilmoitetut tiedot, jotka eivät muutu. Luotonantaja ei siis voi korjata tietoja ilmoittamalla pelkästään muuttuneet tiedot, vaan ilmoituksen pitää olla ehjä kokonaisuus. Luotonantaja ilmoittaa rajapinnassa Ilmoituksen tyyppi -kentässä, jos kyseessä on virheen korjaus. Näin virheen korjaus erotetaan luoton tietojen muutoksesta.
8.2.2 Maksutapahtumien virheiden korjaaminen
Jos maksutapahtumassa on virhe, luotonantaja ilmoittaa maksutapahtuman, jossa annetaan viimeisimmän maksutapahtuman oikeat tiedot. Rajapinnassa voi korjata vain viimeisimmäksi rekisteriin ilmoitettua maksutapahtumaa. Korjattua maksutapahtumaa ei kohdenneta aiemmin ilmoitettuun maksutapahtumaan, vaan luotonantaja ilmoittaa Ilmoituksen tyyppi -kentässä, että kyseessä on virheen korjaus. Näin virheen korjaus erotetaan uuden maksutapahtuman ilmoittamisesta.
Kertaluoton maksutapahtuma on yksittäinen tapahtuma, joka kertoo kertaluoton saldon, maksetun lyhennyksen määrän sekä maksetut korot ja kulut. Vain viimeisintä maksutapahtumaa voi korjata. Viimeisin maksutapahtuma näkyy luottotietorekisteriotteella sekä luotonsaajan sähköisessä asiointipalvelussa. Kertaluoton saldossa havaitun virheen voi korjata joko Luoton muutos -rajapinnan tai Maksutapahtuma-rajapinnan kautta.
Jatkuvan luoton maksutapahtumista on mahdollista korjata erikseen jatkuvasta luotosta käytettyä määrää ja sen arvopäivää sekä luotosta maksettua korkoa ja kuluja ja niiden maksupäivää. Jos luotosta käytetyssä määrässä on virhe, se korjataan antamalla Maksutapahtuma-rajapinnan kautta uusi ilmoitus, joka sisältää jatkuvan luoton käytetyn määrän, käytetyn määrän arvopäivän sekä jatkuvan luoton kokonaiskoron. Jos taas on tarve korjata jatkuvasta luotosta maksettua korkoa, kuluja tai maksupäivää, luotonantaja ilmoittaa Maksutapahtuma-rajapinnan kautta korjattavan ilmoituksen tiedot. Molempia edellä lueteltuja tietoryhmiä on mahdollista korjata myös samalla ilmoituksella.
Jos luotolle on ilmoitettu virheellisesti ensimmäinen maksutapahtuma, vaikka tosiasiassa luotolle ei ole suoritettu vielä yhtään maksutapahtumaa, tehdään virheen korjaus antamalla Maksutapahtuma-rajapinnassa Virheen korjaus -ilmoitus. Ilmoituksessa annetaan oikea luoton saldo ja lisäksi kentässä "maksettu lyhennys" arvo 0. Maksupäiväksi annetaan virheen korjauksen päivä.
8.2.3 Maksuviiveiden virheiden korjaaminen
Uusi maksuviive ja luoton eräännyttäminen ilmoitetaan ja nämä tiedot päivitetään ja korjataan Maksuviive-rajapinnassa. Luotonantaja päivittää ja korjaa maksuviiveen tiedot antamalla uuden ilmoituksen. Uusi ilmoitus korvaa aiemmin ilmoitetut tiedot. Jos kyseessä on virheellisen tiedon korjaus, luotonantaja ilmoittaa tämän Ilmoituksen tyyppi -kentässä. Näin erotetaan virheen korjaus tietojen päivittämisestä.
8.2.4 Luoton päättymistä ja siirtämistä koskevien tietojen korjaaminen
Luotonantaja ilmoittaa luoton päättymisestä ja siirrosta toiselle luotonantajalle Luoton päättyminen -rajapintapalvelun kautta. Kun luotto ilmoitetaan päättyneeksi tai siirretyksi, luottoa ei enää näytetä luotonsaajan sähköisessä asiointipalvelussa eikä luottotietorekisteriotteella. Luotonantaja voi korjata luoton päättymistä ja siirtämistä koskevia tietoja Luoton päättyminen -rajapinnan kautta.
Jos luotonantaja on virheellisesti ilmoittanut luoton päättyneeksi, vaikka luotto on edelleen aktiivinen, tiedon voi korjata antamalla uuden ilmoituksen Luoton päättyminen -rajapinnassa. Ilmoituksen tyypiksi pitää valita Virheen korjaus. Sen jälkeen luottoon voi jälleen ilmoittaa muutoksia. Luotto myös näkyy jälleen luottotietorekisteriotteella ja sähköisessä asiointipalvelussa niillä tiedoilla, jotka olivat voimassa ennen virheellistä ilmoitusta luoton päättymisestä. Poikkeuksena ovat tiedot luoton kuulumisesta velkajärjestelyn maksuohjelman piiriin tai yrityssaneerausohjelmaan sekä tieto eräännyttämisestä ja maksuviiveet. Nämä tiedot poistetaan rekisteristä 30 vuorokautta sen jälkeen, kun luotto on ilmoitettu päättyneeksi. Eli jos luoton päättyminen korjataan yli 30 vuorokauden jälkeen, tiedot luoton kuulumisesta velkajärjestelyn maksuohjelman piiriin tai yrityssaneerausohjelmaan sekä tieto eräännyttämisestä ja maksuviiveet on ilmoitettava luotolle uudestaan.
8.2.5 Luoton mitätöinti
Jos luotonantaja on ilmoittanut virheellisen luoton, jonka tiedot pitää poistaa rekisteristä, luoton voi mitätöidä antamalla Ilmoituksen tyyppi -kentässä tiedon "luoton mitätöinti". Ilmoitus annetaan Luoton päättyminen -rajapinnassa. Luoton mitätöintiä käytetään, jos rekisteriin on ilmoitettu luotto, jota ei koskaan ole ollut olemassa. Näin toimitaan esimerkiksi silloin, kun luotto on ilmoitettu väärän asiakkaan henkilötunnukselle. Jos luottosopimus perutaan sen sopimisen ja luottotietorekisteriin ilmoittamisen jälkeen, peruttua luottoa ei poisteta rekisteristä mitätöimällä, vaan se ilmoitetaan päättyneeksi.
Luoton mitätöinti -ilmoitusta käytetään myös tilanteissa, joissa Uusi luotto -rajapinnassa on ilmoitettu luotolle väärä luoton tyyppi tai väärä valuutta. Luoton tyyppiä tai valuuttaa ei ole mahdollista korjata Luoton tietojen muutos -rajapinnassa, joten virheellisin tiedoin ilmoitettu luotto on mitätöitävä ja ilmoitettava rekisteriin uudelleen Uusi luotto -rajapintaa käyttämällä.
Ilmoitusta luoton mitätöinnistä ei ole mahdollista korjata tai perua.
Mitätöidyksi ilmoitetun luoton numeroa ei voi käyttää uudelleen luoton rekisteriin ilmoittamiseen, ennen kuin luoton mitätöinnin ilmoituksesta on kulunut 30 kuukautta.
Jos mitätöitävän luoton numero on tarpeen saada uudelleen käyttöön nopeammin kuin 30 kuukauden kuluttua, tulee ennen luoton mitätöintiä ilmoittaa mitätöitävälle luotolle Luoton muutos -rajapinnassa jokin toinen luoton numero; numero voi olla keksitty. Toisen numeron antaminen vapauttaa alkuperäisen luoton numeron uudelleen käyttöön, koska mitätöinnin hetkellä alkuperäinen numero ei enää kuulu millekään luotolle.
8.2.6 Luoton mitätöinti petos- ja identiteettivarkaustilanteissa
Jos luotonantaja epäilee, että luotonsaaja on joutunut identiteettivarkauden uhriksi ja luotto on tämän vuoksi mahdollisesti myönnetty väärälle henkilölle, luoton tietojen ilmoittamista jatketaan asian selvittämisen ajan. Jos luotto esimerkiksi vain jäädytetään mutta sitä ei päätetä luotonantajan järjestelmässä esitutkinnan ja tuomioistuinkäsittely ajaksi, luottoa ei tule ilmoittaa mitätöidyksi ennen kuin asia on lopullisesti ratkaistu. Kun tuomioistuin on vahvistanut tai muutoin on ilmeistä, että toinen henkilö on esiintynyt luotonsaajan henkilötiedoilla eikä rekisteriin merkitty luotonsaaja ole vastuussa luotosta, tulee luotto mitätöidä rekisteristä.