Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Arvonlisäveroprosentit

Arvonlisäverokannat eli alv-prosentit määrittävät, paljonko kunkin tavaran tai palvelun arvonlisävero on. Taulukossa on esimerkkejä erilaisten palvelujen ja tavaroiden verokannoista. Arvonlisäveron laskentaan voit käyttää apuna alv-laskuria.

 
Yleinen verokanta. Tämä on useimpien tavaroiden ja palveluiden verokanta. 24 %
Alennettu verokanta:
  • elintarvikkeet
  • rehut
  • ravintola- ja ateriapalvelut
Huomaa, että alempi 14 %:n verokanta ei koske alkoholijuomien ja tupakkatuotteiden myyntiä eikä tarjoilua.
14 %

Alennettu verokanta:

10 %
Nollaverokanta (näistä hankinnoista myös vähennysoikeus):
  • arvonlisäverottomien vesialusten myynti, vuokraus ja rahtaus sekä näihin aluksiin kohdistuvat työsuoritukset
  • jäsenlehtien painosten veroton myynti yleishyödyllisille yhteisöille
  • varastointimenettelyihin liittyvä veroton myynti (verovarasto alvissa)
  • vienti EU-alueen ulkopuolelle
  • tavaran myynti EU-maihin arvonlisäverovelvollisille ostajille (ohje alv EU-tavarakaupassa)
  • muut kansainväliseen kauppaan liittyvät tavaroiden ja palvelujen myynnit, esim. veroton myynti diplomaateille ja kansainvälisille järjestöille.
  • huom: kotimaassa tapahtuvan henkilökuljetuspalvelun myynti 1.1.-30.4.2023
0 %
Jotkin liiketoiminnat jäävät kokonaan arvonlisäverotuksen ulkopuolelle (esimerkiksi terveydenhoito- ja sairaanhoitopalvelut). Millainen toiminta on arvonlisäverotonta?  

Esimerkkejä verokannoista

Taksiyritys. Matti kuljettaa työkseen henkilöitä. Henkilökuljetusten lisäksi hän harjoittaa myös esimerkiksi ruoan kotiinkuljetuspalveluita. Henkilökuljetuksiin sovelletaan alennettua 10 % arvonlisäverokantaa. Sen sijaan ruoan kotiinkuljetuksiin sovelletaan yleistä arvonlisäverokantaa (24 %).

Hierontayritys. Pekka on urheiluhieroja eli terveydenhuollon ammattihenkilö. Hieronnan lisäksi hän tarjoaa asiakkailleen myös erilaisia rentoutushoitoja. Terveydenhuollon ammattihenkilön antama hieronta on arvonlisäverotonta (alv 0 %). Sen sijaan rentoutushoitoihin sovelletaan yleistä arvonlisäverokantaa (24 %). Pekka myy asiakkailleen myös erilaisia kuntoiluvälineitä. Niiden arvonlisävero on 24 %.

Hammaslääkäri. Hammaslääkärin palvelut ovat yleensä arvonlisäverottomia (alv 0 %). Hammaslääkärin suorittama esteettinen hammashoito (esimerkiksi hampaiden valkaisu) on kuitenkin arvonlisäverollista, ja siihen sovelletaan yleistä arvonlisäverokantaa (24 %).

Usein kysyttyä

Jos ruoan kotiinkuljetuksen hoitaa ravintola tai elintarvikemyymälä itse, varsinaisen tuotteen eli aterian tai elintarvikkeiden verokantaa (14 %) käytetään myös kotiinkuljetukseen.

Jos ruoan kotiinkuljetuksen hoitaa toinen yritys, kuljetuksen verokanta on 24 % eli yleinen arvonlisäverokanta. Tätä verokantaa käytetään myös silloin, jos ravintola tai elintarvikemyymälä ostaa kuljetuksen alihankintana toiselta yritykseltä.

Keräilypalvelulla tarkoitetaan sitä, että elintarvikemyymälän henkilökunta kerää ja pakkaa asiakkaan tilaamat elintarvikkeet valmiiksi laatikoihin tai kasseihin ja asiakas itse noutaa elintarvikkeet. Lisäksi myymälä voi kuljettaa elintarvikkeet asiakkaan kotiin. Sekä keräyspalveluun että kuljetuspalveluun sovelletaan elintarvikkeiden (14%) verokantaa. Jos elintarvikkeiden kotiinkuljetuksen hoitaa toinen yritys, kuljetuksen verokanta on 24 % eli yleinen arvonlisäverokanta.

Elintarvikemyymälät myyvät usein elintarvikkeiden lisäksi myös muita tavaroita, joilla on eri verokanta: esimerkiksi pesuaineita ja siivoustarvikkeita, joiden verokanta on 24 %. Jos asiakkaalle kerätyissä tavaroissa on myös tällaisia tuotteita, keräilypalvelun ja kotiinkuljetuksen verokanta lasketaan jakamalla se samassa suhteessa kuin eri verokantojen tavaroita on myyty asiakkaalle.

Esimerkki: Asiakkaalle myydään elintarvikkeita 60 eurolla ja pesuaineita 20 eurolla. Elintarvikkeiden verokanta on 14 % ja pesuaineiden 24%. Keräily- ja kuljetuspalvelu maksaa 12 euroa. Verokantaa laskettaessa tästä 12 euron summasta 9 euroa on elintarvikkeiden osuutta ja 3 euroa on pesuaineiden osuutta.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 24.4.2020