Uuden yrityksen perustaja – tee perustamisilmoitus

Aloitatko yritystoiminnan? 

Tee perustamisilmoitus (YTJ)

Elinkeinoharjoittaja: jos teet perustamisilmoituksen sähköisesti, muista ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin erikseen joko OmaVerossa tai YTJ:n muutosilmoituksella.

Näin ilmoittaudut Verohallinnon rekistereihin OmaVerossa

Kun olet tehnyt perustamisilmoituksen, merkitsemme yrityksesi tiedot asiakasrekisteriimme. Kun yritys on merkitty Verohallinnon rekistereihin, postitamme sinulle ohjeet siihen, miten ilmoitat ja maksat verot. Tarkista, mihin rekistereihin yritys pitää ilmoittaa.

Milloin saan Y-tunnuksen?

Kun teet perustamisilmoituksen sähköisesti, saat Y-tunnuksen heti käyttöösi. Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, näet Y-tunnuksen 3 päivän kuluessa Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelun yrityshaussa.

Milloin voin aloittaa yritystoiminnan?

Jos yrityksesi toiminta ei ole luvanvaraista, voit aloittaa yritystoiminnan heti, kun olet tehnyt perustamisilmoituksen.

Kun olet antanut perustamisilmoituksen ja saanut yrityksesi Y-tunnuksen voit

  • avata erillisen pankkitilin elinkeinotoiminnan rahaliikennettä varten
  • järjestää kirjanpitoasiat
  • ottaa tarvittavat vakuutukset sekä huolehtia muista käytännön asioista.
    Yrittäjien eläkevakuutuksista (YEL) saat tietoa vakuutusyhtiöstäsi.

Milloin voin alkaa laskuttaa?

Kun olet saanut Y-tunnuksen, voit heti laskuttaa. Jos rekisteröidyt arvonlisäverovelvolliseksi, voit tehdä arvonlisäverollisia laskuja sen jälkeen, kun yrityksesi on merkitty alv-rekisteriin.

Jos olet hakeutunut ennakkoperintärekisteriin, sinun kannattaa odottaa, että saat päätöksen rekisteröinnistä. Siihen asti asiakkaasi eli suorituksen maksaja on vastuussa ennakonpidätyksestä.