Yksityishenkilö: näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasiointiin

Voit valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen hoitamaan veroasioita puolestasi. Voit antaa Suomi.fi-valtuuden kaikkien tai vain yksittäisen veroasian hoitamista varten. Ulkomaalainen yksityishenkilö ei voi toistaiseksi antaa Suomi.fi-valtuutta.

Jos hoidat alaikäisen lapsesi veroasioita OmaVerossa, et tarvitse erillistä valtuutusta. Valtuudet-palvelu tarkistaa väestötietojärjestelmästä, onko sinulla huoltajan oikeus asioida alaikäisen lapsen puolesta.

Suomi.fi-valtuuttamista ja sähköistä asiointia varten tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Jos sinulla ei ole mitään näistä, toinen henkilö ei voi saada sinulta valtuutta, jonka avulla hoitaa veroasioitasi sähköisesti. Voit kuitenkin antaa paperilomakkeella toiselle valtakirjan, jonka avulla hän voi hoitaa veroasioitasi paperilomakkeilla, puhelimitse ja verotoimistossa.

Näin valtuutat Suomi.fi:ssä

1

Valitse yksi tai useampi valtuus

Veroasioiden hoito -valtuuden avulla voi nähdä, korjata ja ilmoittaa kaikkia verotustietojasi kaikissa Verohallinnon asiointikanavissa (OmaVero, verotoimisto, puhelinpalvelu). Valtuuden saanut voi muuttaa myös valtuuttajan tilinumeroa OmaVerossa. Muiden valtuuksien avulla voi hoitaa rajoitetusti vain nimettyjä asioita.

Lue valtuuksien kuvauksista, mikä valtuus sopii tarpeisiisi

Valitset valtuuden myöhemmin Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.

2

Anna valtuus Suomi.fi:ssä

Tunnistaudu Suomi.fi:n valtuudet-palveluun esimerkiksi henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi ja anna valtuus siellä.

Siirry Suomi.fi:n valtuudet-palveluun

Kun olet antanut valtuuden Suomi.fi:ssä, se on heti voimassa. Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan ja asioida valtuuttajan puolesta.

Usein kysyttyä

Edunvalvoja ei voi asioida OmaVerossa tai muissa Verohallinnon asiointipalveluissa, jos hänellä ei ole ollut aiemmin Katso-valtuuksia.

Jos olet hoitanut edunvalvonnassa olevan asioita Katso-valtuuden avulla, voit tehdä valtuushakemuksen, jotta saat käyttöösi Suomi.fi-valtuuden. Voimassa oleva Katso-tunnisteen käyttäjätunnus pitää liittää mukaan valtuushakemukseen.

Suomi.fi:stä saat lisätietoa siitä, milloin toisen puolesta voi ja ei voi asioida

Jos hoidat alaikäisen lapsesi veroasioita OmaVerossa, et yleensä tarvitse erillistä valtuutusta. Valtuudet-palvelu tarkistaa väestötietojärjestelmästä, onko sinulla huoltajan oikeus asioida alaikäisen lapsen puolesta.

Lapsen asioiden hoitaminen vaatii molempien vanhempien suostumusta, jos esimerkiksi olet eronnut lapsen toisesta vanhemmasta, etkä voi huollonjakosopimuksen takia hoitaa lapsen veroasioita automaattisesti OmaVerossa. Tällaisessa tapauksessa voitte antaa jommallekummalle vanhemmalle tai molemmille Suomi.fi-valtuuden, jonka avulla pääsee hoitamaan lapsen asioita sähköisesti.

Lisätietoa ja ohjeita Suomi.fi:ssä: Toisen henkilön puolesta asiointi