Yksityishenkilö: näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasiointiin

Voit valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen hoitamaan veroasioita puolestasi. Voit antaa Suomi.fi-valtuuden kaikkien tai vain yksittäisen veroasian hoitamista varten.

Jos hoidat alaikäisen lapsesi veroasioita OmaVerossa, et tarvitse erillistä valtuutusta. Valtuudet-palvelu tarkistaa väestötietojärjestelmästä, onko sinulla huoltajan oikeus asioida alaikäisen lapsen puolesta.

Valtuuttamista ja sähköistä asiointia varten tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Jos sinulla ei ole mitään näistä, mutta haluat antaa toiselle valtuuden hoitaa veroasioitasi, hän voi tehdä valtuuspyynnön.

Näin valtuutat Suomi.fi:ssä

1

Valitse yksi tai useampi valtuus

Veroasioiden hoito -valtuuden avulla voi nähdä, korjata ja ilmoittaa kaikkia verotustietojasi kaikissa Verohallinnon asiointikanavissa (OmaVero, verotoimisto, puhelinpalvelu). Valtuuden saanut voi muuttaa myös valtuuttajan tilinumeroa OmaVerossa. Muiden valtuuksien avulla voi hoitaa rajoitetusti vain nimettyjä asioita.

Lue valtuuksien kuvauksista, mikä valtuus sopii tarpeisiisi

Valitset valtuuden myöhemmin Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.

2

Anna valtuus Suomi.fi:ssä

Tunnistaudu Suomi.fi:n valtuudet-palveluun esimerkiksi henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi ja anna valtuus siellä.

Siirry Suomi.fi:n valtuudet-palveluun

Kun olet antanut valtuuden Suomi.fi:ssä, se on heti voimassa. Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan ja asioida valtuuttajan puolesta.

Jos sähköinen tunnistusväline puuttuu

Jos haluat antaa toiselle valtuuden veroasioiden hoitoon, mutta sinulla ei ole henkilökohtaisia pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta eikä varmennekorttia, toimikaa näin:

  1. Valtuuden saaja: Tunnistaudu Suomi.fi:n valtuudet-palveluun. Tee siellä valtuuspyyntö henkilölle, jonka asioita sinun on tarkoitus hoitaa. Ohje Suomi.fi:ssä: Pyydä asiointivaltuus henkilönä
  2. Valtuuden saaja: Kun olet tehnyt valtuuspyynnön, kerro siitä valtuuden antajalle, jotta hän voi käydä hyväksymässä pyynnön.
  3. Valtuuden antaja: Koska sinulla ei ole sähköistä tunnistusvälinettä, voit käydä hyväksymässä valtuuspyynnön verotoimistossa. Sinun täytyy käydä paikalla henkilökohtaisesti. Tarkista verotoimistojen aukioloajat

Huomaa! Jos valtuuttajalla on sähköinen tunnistusväline, hän voi hyväksyä valtuuspyynnön sähköisesti Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.

Usein kysyttyä

Jos olet yksityinen edunvalvoja, et voi toistaiseksi asioida OmaVerossa tai muissa Verohallinnon asiointipalveluissa toisen henkilön puolesta, jos edustamallasi henkilöllä ei ole mahdollisuutta tunnistautua sähköisesti ja myöntää valtuuksia. 

Jos olet hoitanut edunvalvonnassa olevan asioita Katso-valtuuden avulla, voit tehdä valtuushakemuksen, jotta saat käyttöösi Suomi.fi-valtuuden. Voimassa oleva Katso-tunnisteen käyttäjätunnus pitää liittää mukaan valtuushakemukseen.

Suomi.fi:stä saat lisätietoa siitä, milloin toisen puolesta voi ja ei voi asioida