Yhdistys: näin valtuutat

Jos olet yhdistysrekisteriin merkitty yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja tai nimenkirjoitusoikeudellinen, voit asioida yhdistyksen puolesta ilman erillistä valtuutta OmaVerossa, Lomake.fi:ssä ja Ilmoitin.fi:ssä.

Jos sinulla on oikeus edustaa yhdistystä yksin, voit antaa toiselle henkilölle tai yritykselle Suomi.fi-valtuuden yhdistyksen veroasioiden hoitoon. Henkilötunnuksesi ja toimielinrooli (nimenkirjoitusoikeudellinen) pitää olla kirjattu yhdistysrekisteriin. Voit tarkistaa tiedot Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä.

Huomaa! Valtuutettu asianhoitaja ei voi muuttaa yhdistyksen tilinumeroa OmaVerossa. Muutoksen voi tehdä ainoastaan yhdistysrekisteriin merkityillä toimielinrooleilla eli yhdistyksen puheenjohtaja tai yksin nimenkirjoitusoikeudellinen edustaja.

Anna valtuus Suomi.fi:ssä

Suomi.fi-valtuudet veroasioiden hoitoon

Ohje Suomi.fi:ssä: Näin annat valtuuden yrityksenä tai yhteisönä

Nimenkirjoitussääntö kaksi tai useampi yhdessä

Jos yhdistyksen nimenkirjoitussäännön mukaan yhdistystä edustaa kaksi tai useampi henkilö yhdessä, yhdistys voi valtuuttaa tekemällä valtuushakemuksen

Jos valtuuttaminen ei onnistu

Jos sinulle on merkitty PRH:n yhdistysrekisteriin oikeus edustaa yhdistystä yksin, mutta kirjautuminen Suomi.fi:n valtuudet-palveluun ei onnistu, lähetä tarkistuspyyntö yhdistysrekisteriin PRH:n palautelomakkeella.

Valitse lomakkeella kohta Yhdistykset. Kirjoita tekstikenttään seuraavat tiedot:

 • "Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu"
 • yhdistyksen Y-tunnus
 • henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu
 • sähköpostiosoite vastausta varten.

Asiointi Katso-tunnisteilla ja -valtuuksilla päättyy 30.4.2021

Katso-valtuudet eivät muutu automaattisesti Suomi.fi-valtuuksiksi. Jos hoidat veroasioita toisen puolesta vielä Katso-valtuuksilla, hae niiden tilalle tarvittavat Suomi.fi-valtuudet. Hakemuksen tekemiseen ja sen käsittelyyn kannattaa varata aikaa.

Kun käytät Suomi.fi-valtuuksia, kirjaudu asiointipalveluihin henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Käytätkö Katso-palvelua? Lue ohjeet ja toimi heti

Katsosta Suomi.fi-valtuuksiin -webinaarin tallenne (webinaari alkaa 18 minuutin kohdalta)

Webinaarin aineistot ja ohjeita DVV:n sivuilla

Usein kysyttyä

Esimerkki 1:

Jos olet hallituksen puheenjohtaja tai sinulla on yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus yksin, voit hoitaa yhdistyksen veroasioita OmaVerossa, Lomake.fi:ssä, Ilmoitin.fi:ssä ja tulorekisterissä. Et tarvitse erillistä valtuutta.

Kirjaudu sähköisiin asiointipalveluihin henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Valitse sen jälkeen "Asioi yrityksen puolesta". Saat yhdistyksen tiedot näkyviin.

Jos yhdistys on perustettu ennen vuotta 1994, varmista, että henkilötunnuksesi on merkitty Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin.

Esimerkki 2:

Jos sinulla ei ole yhdistyksen nimenkirjoitusoikeutta yksin (nimenkirjoitusoikeus voi olla esimerkiksi kahdella yhdessä) etkä toimi hallituksen puheenjohtajana, toimi näin:

 1. Hae itsellesi ensin valtuutusoikeus.
  Aloita tekemällä valtuushakemus Suomi.fi-verkkopalvelussa. Hakemuksella pitää hakea valtuutusoikeutta kaikkia niitä asioita varten, joihin tarvitset valtuuden, esimerkiksi yhdistyksen veroasioiden hoitamista varten.

  Tarvitset valtuushakemukseen yhdistyksen nimenkirjoitussäännön mukaiset allekirjoitukset. Jos joku ei pysty allekirjoittamaan hakemusta, pyydä häneltä valtakirja hakemuksen liitteeksi. Tarvitset liitteeksi myös kopiot omasta ja muiden allekirjoittajien suomalaisesta henkilökortista tai passista. Ohje: Näin teet valtuushakemuksen Suomi.fi-verkkopalvelussa

 2. Anna seuraavaksi asiointivaltuus
  Kun saat tiedon, että sinulle on rekisteröity valtuutusoikeus, kirjaudu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla Suomi.fi:n valtuudet-palveluun. Valitse "Asioi yrityksen puolesta". Anna itsellesi asiointivaltuus yhdistyksen veroasiointia varten. Valitse valtuus, jonka nimi on veroasioiden hoito.

 3. Asiointivaltuuden tekemisen jälkeen kokeile, että valtuus toimii: Kirjaudu OmaVeroon henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Valitse "Asioi yrityksen puolesta". Sinun pitäisi nähdä yhdistyksen tiedot OmaVerossa.

Esimerkki 1:

Jos sinulla on yhdistyksen nimenkirjoitus yksin, voit antaa tilitoimistolle valtuuden Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa. Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Valitse valtuus, jonka nimi on veroasioiden hoito. Tulorekisteriä varten valitse valtuus, jonka nimi on palkkatietojen ilmoittaminen.

Kun tilitoimisto on saanut Suomi.fi-valtuudet veroasioiden ja tulorekisteriasioiden hoitoa varten, se voi hoitaa yhdistyksen veroasioita OmaVerossa, Lomake.fi:ssä, Ilmoitin.fi:ssä ja tulorekisterissä. Tilitoimisto voi myös lähettää valtuuspyynnön, jonka voit käydä hyväksymässä Suomi.fi-valtuudet-palvelussa.

Huomaa, että yhdistysrekisterissä pitää olla henkilötunnuksesi ja toimielinrooli (nimenkirjoitusoikeudellinen). Voit tarkistaa tiedot Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä.

Esimerkki 2:

Jos sinulla ei ole yhdistyksen nimenkirjoitusoikeutta yksin, et voi asioida omatoimisesti valtuuksissa. Voit antaa tilitoimistolle valtuuden näin:

 1. Hae itsellesi ensin valtuutusoikeus.
  Aloita tekemällä valtuushakemus Suomi.fi-verkkopalvelussa. Hakemuksella pitää hakea valtuutusoikeutta kaikkia niitä asioita varten, joihin aiot antaa valtuuden − esimerkiksi yhdistyksen veroasioiden hoitamista varten.

  Tarvitset valtuushakemukseen yhdistyksen nimenkirjoitussäännön mukaiset allekirjoitukset. Jos joku ei pysty allekirjoittamaan hakemusta, pyydä häneltä valtakirja hakemuksen liitteeksi. Tarvitset liitteeksi myös kopiot omasta ja muiden nimenkirjoittajien suomalaisesta henkilökortista tai passista. Ohje: Näin teet valtuushakemuksen Suomi.fi-verkkopalvelussa

 2. Anna seuraavaksi asiointivaltuus
  Kun saat tiedon, että sinulle on rekisteröity valtuutusoikeus, kirjaudu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla Suomi.fi:n valtuudet-palveluun. Valitse "Asioi yrityksen puolesta". Anna tilitoimistolle asiointivaltuus yhdistyksen veroasiointia varten. Valitse valtuus, jonka nimi on veroasioiden hoito. Tulorekisteriä varten valitse valtuus, jonka nimi on palkkatietojen ilmoittaminen. Valtuuden antamisen jälkeen tilitoimisto voi hoitaa yhdistyksen asioita sähköisesti.