Metsäyhtymä, maatalousyhtymä, kiinteistöyhtymä tai elinkeinoyhtymä: näin annat valtuuden veroasiointiin

Voit valtuuttaa itsesi, toisen henkilön tai yrityksen hoitamaan yhtymän veroasioita sähköisesti.

Yhtymän täytyy tehdä ensin valtuushakemus Suomi.fi-verkkopalvelussa ja sen jälkeen antaa asiointivaltuus Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.

Sähköistä asiointia varten tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.

Näin teet valtuushakemuksen ja valtuutat Suomi.fi:ssä

1

Valitse yksi tai useampi valtuus

Veroasioiden hoito -valtuuden avulla voi hoitaa kaikkia valtuuden antajan veroasioita. Muiden valtuuksien avulla voi hoitaa rajoitetusti vain nimettyjä asioita.

Lue valtuuksien kuvauksista, mikä valtuus sopii tarpeisiisi

Valitset valtuuden myöhemmin Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.

2

Hae valtuutusoikeutta

Sinun täytyy ensin tehdä valtuushakemus Suomi.fi-verkkopalvelussa. Hakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta. 

Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä

Ohje: Näin teet valtuushakemuksen Suomi.fi-verkkopalvelussa

Huomaa! Kun hakemus on käsitelty ja valtuutusoikeus rekisteröity, sinun täytyy kirjautua henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi Suomi.fi:n valtuudet-palveluun. Siellä pääset antamaan varsinaisen asiointivaltuuden (kuvaukset kohdassa 1), jonka avulla valtuutettu vasta pääsee hoitamaan veroasioita sähköisesti.

3

Anna asiointivaltuus Suomi.fi:ssä

Kun valtuushakemus on hyväksytty ja olet saanut valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden, kirjaudu Suomi.fi:n valtuudet-palveluun.

Anna tarvittavat asiointivaltuudet tai edustamisvaltuudet niille henkilöille, jotka asioivat yhteisön puolesta. Jos ryhdyt itse hoitamaan yhteisön asioita, anna valtuus itsellesi. Voit valtuuttaa myös esimerkiksi tilitoimiston.

Siirry Suomi.fi:n valtuudet-palveluun

Ohje: Näin teet valtuushakemuksen Suomi.fi-verkkopalvelussa 
Lue kohta 3: Anna valtuus ja huolehdi tunnistusvälineistä

Usein kysyttyä

Esimerkki: Minulla ja kolmella sisaruksellani on metsäyhtymä. Olen saanut aiemmin sisaruksiltasi Katso-valtuuden, jotta olen voinut antaa metsäyhtymän veroilmoituksen ja alv-ilmoituksen sähköisesti. Tähän asti olen käyttänyt Katso-tunnistetta, kun olen kirjautunut OmaVeroon täyttämään veroilmoitusta.

Mitä teen, kun Katso loppuu?

Voit asioida OmaVerossa sujuvasti myös Katso-kirjautumisen päättymisen jälkeen, kun toimit näin:

  1. Hae itsellesi ensin valtuutusoikeus.
    Aloita tekemällä valtuushakemus Suomi.fi-verkkopalvelussa. Hakemuksella pitää hakea valtuutusoikeutta kaikkia niitä asioita varten, joihin tarvitset valtuuden, esimerkiksi metsäyhtymän veroasioiden hoitamista varten.

    Tarvitset valtuushakemukseen sisarustesi allekirjoitukset. Tarvitset liitteeksi myös kopiot omasta ja sisarustesi suomalaisesta henkilökortista tai passista sekä asiakirjan, josta käy ilmi allekirjoittajien nimenkirjoitusoikeus (esimerkiksi kopio verotuspäätöksestä). Ohje: Näin teet valtuushakemuksen Suomi.fi-verkkopalvelussa

  2. Anna seuraavaksi asiointivaltuus
    Kun saat tiedon, että sinulle on rekisteröity valtuutusoikeus, kirjaudu henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla Suomi.fi:n valtuudet-palveluun. Valitse "Asioi yrityksen puolesta" ja saat yhtymän näkyviin. Anna itsellesi asiointivaltuus metsäyhtymän veroasiointia varten. Valitse valtuus, jonka nimi on veroasioiden hoito.

  3. Asiointivaltuuden tekemisen jälkeen kokeile, että valtuus toimii: Kirjaudu OmaVeroon henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Valitse "Asioi yrityksen puolesta". Sinun pitäisi nähdä metsäyhtymän tiedot OmaVerossa.