Veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä liikkuu tekstiviesteinä. Lue lisää huijausviesteistä

21. Varamenettely tuotteiden lähettämisessä

Kun Suomen EMCS-järjestelmä ei ole käytettävissä, voivat valtuutettu varastonpitäjä ja rekisteröity lähettäjä turvautua varamenettelyyn aloittaessaan valmisteveron alaisten tuotteiden siirron väliaikaisen verottomuuden järjestelmässä. Sähköisen hallinnollisen asiakirjan (e-AD) sijasta voidaan tällöin käyttää lomaketta Valmisteveron alaisten tuotteiden väliaikaisesti verottomien siirtojen saateasiakirjan korvaava asiakirja.

Lomakkeen käyttö ei ole pakollista, vaan tuotteiden siirtäjä voi myös itse laatia asiakirjan, jossa on samat tiedot kuin sähköisessä hallinnollisessa asiakirjassa. Tietokentät on merkittävä samoilla numeroilla ja kirjaimilla kuin lomakkeessa. Lomakkeen tai vastaavan asiakirjan on seurattava tuotteiden mukana. Valtuutetun varastonpitäjän ja rekisteröidyn lähettäjän on säilytettävä täyttämänsä lomakkeen tai vastaavan asiakirjan jäljennös kirjanpidossaan.

Ennen varamenettelyn aloittamista tuotteiden siirtäjä voi tarvittaessa varmistaa EMCS-ryhmältä, onko EMCS pois käytöstä ja varamenettely sallittu. Samalla voi myös tiedustella käyttökatkoksen arvioitua kestoa. Virka-ajan ulkopuolella asiassa voi olla yhteydessä sähköiseen palvelukeskukseen.

Ennen siirron aloittamista valtuutetun varastonpitäjän tai rekisteröidyn lähettäjän on ilmoitettava EMCS-ryhmälle varamenettelyn käyttöönotosta ja annettava selvitys siitä, miksi EMCS-järjestelmä ei ole käytössä, jos se johtuu lähettäjästä. Ilmoitus tehdään EMCS-ryhmälle sähköpostitse. EMCS-ryhmälle on myös sähköpostitse (emcs(a)vero.fi) toimitettava kopio varasaateasiakirjasta.

Huomioitavaa, kun kyse on viennistä unionin ulkopuolelle! Sen lisäksi, että EMCS-ryhmälle on lähetetty varasaateasiakirjan kopio sähköpostitse, toimitetaan varasaateasiakirja myös toimipaikalle paperiversiona. (Myös tavaran mukana kulkee paperinen varasaateasiakirja). Huom! Kun EMCS-järjestelmä on jälleen käytettävissä, on siirrosta tehtävä e-AD tallentamalla varasaateasiakirjan tiedot EMCS-järjestelmään.

EMCS-tuki

Puh. 029 497 154  (ma–pe, klo 9–16.15, heinäkuu 9–15)
Sähköposti: emcs(a)vero.fi

Tullin Sähköinen palvelukeskus (Verohallinnon virka-ajan ulkopuolella)
Puh. 029 552 07