Veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä liikkuu tekstiviesteinä. Lue lisää huijausviesteistä

05. Huomautus tai ennakkoon kieltäytyminen

Huomautus

e-AD:n vastaanottajalla on mahdollisuus ilmoittaa EMCS-järjestelmän välityksellä tuotteiden lähettäjälle, ettei e-AD vastaa hänen tilaustaan. Vastaanottaja lähettää tällöin huomautuksen lähettäjälle. Tämä on mahdollista niin kauan kuin tuotteet eivät ole vielä saapuneet vastaanottajalle. Tuotteiden lähettäjällä on tällöin mahdollisuus tehdä määräpaikanmuutos. Jos tuotteiden siirto ei vielä ole alkanut, voi lähettäjä myös peruuttaa e-AD:n.

Ennakkoon kieltäytyminen

Ennen tuotteiden saapumista e-AD:n vastaanottajalla on myös mahdollisuus lähettää EMCS-järjestelmällä tuotteiden lähettäjälle viesti, jossa kieltäydytään ennakkoon vastaanottamasta lähetystä. Lähettäjän on tällöin normaalisti tehtävä tuotteille määräpaikanmuutos. Jos tuotteiden siirto ei vielä ole alkanut, voi lähettäjä myös peruuttaa e-AD:n.

Huomautus- ja ennakkoon kieltäytymistoimintoja voidaan käyttää tilanteissa, joissa e-AD:lla mainittuja tuotteita ei ole lainkaan tilattu tai kun e-AD ei vastaa tilausta. e-AD:lla saattaa olla esimerkiksi jotain tuotetta enemmän kuin on tilattu, tai vääriä tuotekoodeja. Jos vastaanottaja epäilee petosta, on e-AD:sta aina syytä kieltäytyä ennakkoon ja olla yhteydessä viranomaisiin.

Jos e-AD ei vastaa tilausta, mutta ei myöskään ole syytä epäillä petosta, on vastaanottajalla mahdollisuus huomautuksen tekemisen sijasta myös odottaa kuljetuksen perille saapumista ja ilmoittaa mahdollisista eroavaisuuksista vastaanottoraportissaan.

Jos vastaanottoraportti on tehty, ei huomautusta tai ilmoitusta ennakkoon kieltäytymisestä voi enää laatia EMCS-järjestelmässä. Näitä toimintoja on tarkoitus käyttää, kun tuotteet eivät ole vielä saapuneet vastaanottajalle. Huomautuksen tai ennakkoon kieltäytymisen lähettäminen on mahdollista vain EMCS-verkkopalvelussa.

EMCS-tuki

Puh. 029 497 154  (ma–pe, klo 9–16.15, heinäkuu 9–15)
Sähköposti: emcs(a)vero.fi

Tullin Sähköinen palvelukeskus (Verohallinnon virka-ajan ulkopuolella)
Puh. 029 552 07