Vuosi pähkinänkuoressa

alt=" "

Pääjohtajan katsaus vuoteen 2020

Videolla Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura pohtii arvojamme, vuotta 2020 ja tulevaisuudenkin haasteita Sipoonkorven maisemissa.

Tahtotilamme on, että olemme siellä missä asiakkaammekin ja siksi myös video on kuvattu kansallispuistomaisemissa, joiden merkitys poikkeusvuotena on korostunut entisestään suomalaisten onnellisuuden ja hyvinvoinnin kannalta. Yksi eteläisen Suomen suosituimpiin kuuluva retkeilyalue yhdistää kaksi kuntaa Sipoonkorven sillalla, ja näissä maisemissa pääjohtaja pohtii arvoja, vuotta 2020 ja tulevaisuudenkin haasteita.

Video kestää noin 7 minuuttia.

Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura ulkona talvella.

Yhdessä asiakkaalle – Verohallinnon vuosi 2020 (Youtube)

Videolla Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura pohtii arvojamme, vuotta 2020 ja tulevaisuudenkin haasteita Sipoonkorven maisemissa.

Vuoden 2020 verokertymä edellisvuotta pienempi

Ensimmäiset luvut vuoden 2020 verokertymästä ovat valmistuneet. Verohallinto keräsi veroja yhteiskunnan käyttöön viime vuonna 69,2 miljardia euroa, mikä on 1,6 prosenttia vuotta 2019 vähemmän. Syynä verokertymän laskuun on koronatilanne.

– Verokertymän lasku on maltillinen. Näyttää siltä, että selvisimme koronavuodesta paremmin kuin pelkäsimme. Viime keväänä veroja kertyi selvästi vähemmän kuin 2019 keväällä, mutta syksy sujui huomattavasti paremmin, pääjohtaja Markku Heikura Verohallinnosta sanoo.

Verokertymälukujen perusteella ei vielä tiedetä tarkasti verovuoden 2020 henkilöasiakkaiden ja yhteisöjen tuloverojen määriä. Määrät tarkentuvat keväällä annettavien veroilmoitusten ja verotuksen toimittamisen myötä. Asiakkaat ilmoittavat veroilmoitukselle esimerkiksi viime vuoden verotukseen vaikuttavia vähennyksiä ja muita kuluja, joista Verohallinnolla ei ole tietoa aiemmin. Lopullisia tuloverotuksen luvut ovat, kun Verohallinto saa kaikkien asiakkaiden verotuksen päätökseen lokakuun 2021 loppuun mennessä.

Lue lisää: Koronatilanne: Vuoden 2020 verokertymä edellisvuotta pienempi

Vuonna 2020 eniten veroja kertyi henkilöiden tuloverotuksesta, josta kertyi veroja 31,8 miljardia euroa. Toiseksi eniten veroa kertyi arvonlisäverosta, jota kertyi 18,1 miljardia. Isoimmat verojen saajat olivat valtio (60 %) ja kunnat (34 %). Veroja käytettiin muun muassa sosiaaliturvaan, eläkkeisiin, terveydenhuoltoon ja hallintoon.

Tulevaisuuteen katsovan verotuksen puolesta

Verohallinto on jo vuosikymmenten ajan uurastanut sujuvan verotuksen puolesta. Kynän ja kuittipinojen ajoista on siirrytty digitaalisen Omaveron aikakauteen, samalla kun teknologia on yhä tiiviimmin valjastettu verovajeen tilkitsemiseen yhteiseksi hyväksi.

Ei se sattumaa ole, että suomalaiset ovat veromyönteisyydessään maailman kärkeä. Ei sattumaa ole sekään, että suomalainen vero-osaaminen herättää kiinnostusta ulkomaita myöten. Verohallinto on kiistatta digiajan malliviranomainen.

Verohallinnon järjestelmällinen työ tulevaisuuteen katsovan verotuksen puolesta halutaan nostaa esiin vuosikertomuksessa entistä kiinnostavammin. Kuluneen vuoden toimia peilataan erityisesti tulevaisuuden strategisia tavoitteita vasten.