Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Sähköyhtiö: asiakkaalle takautuvasti maksettava sähköhyvitys ei vaikuta yhtiön arvonlisäverotukseen

Uutinen, 22.3.2023

Sähköyhtiön ei tarvitse huomioida asiakkaille takautuvasti maksettavaa väliaikaista sähköhyvitystä arvonlisäveroilmoituksissaan. Sähköhyvitys ei ole esimerkiksi sellainen tuki tai alennus, joka vaikuttaisi sähkön myynnin arvonlisäveron perusteeseen. Sillä ei ole myöskään vaikutusta sähköyhtiön vähennysoikeuden laajuuteen.

Sähköyhtiöt maksavat asiakkailleen takautuvasti sähköhyvitystä neljän kuukauden ajalta (1.11.2022 - 28.2.2023) sähköenergian kulutuksen perusteella. Sähköyhtiö maksaa hyvityksen asiakkaille automaattisesti ottamalla sen takautuvasti huomioon myöhemmissä sähkölaskuissa. Sähköhyvitys perustuu väliaikaiseen lakiin (laki takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä).

Sähköhyvityksen tarkoituksena on tukea sähköyhtiön asiakkaita sähköenergian hinnan noususta johtuvien kohonneiden kustannusten vuoksi. Sähköyhtiöille korvataan niiden maksama sähköhyvitys valtion varoista. Korvauksen maksaa sähköyhtiön hakemuksesta Valtiokonttori.

Lisätietoa: Lait takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä ja sähkölaskujen maksuaikojen pidentämisestä voimaan (valtioneuvosto.fi)

Sivu on viimeksi päivitetty 22.3.2023