Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Koronatilanne: Verohallinto pidentää maksujärjestelyissä olevien verovelkojen maksuaikoja

Uutinen, 14.1.2022

Verohallinto pidentää verojen maksuaikaa sellaisten yritysten ja henkilöasiakkaiden kohdalla, joilla on verovelkojen maksujärjestely Verohallinnon kanssa voimassa. Tavoitteena on helpottaa erityisesti yrittäjien ja toiminimiyrittäjien koronarajoituksista johtuvia maksuvaikeuksia.

Tällä hetkellä maksujärjestelyjä on voimassa 36 000. Voimassa olevista maksujärjestelyistä 10 000 on tehty yritysten kanssa ja 26 000 henkilöasiakkaiden kanssa (henkilöasiakkaiden joukossa on myös toiminimiyrittäjiä). Maksujärjestely tarkoittaa, että asiakkaat ovat hakeneet lisäaikaa verojen maksuun ja maksavat suunnitelluissa kuukausierissä veroja Verohallinnolle.

– Haluamme antaa lyhennysvapaata aikaa koronarajoituksista kärsiville. Siksi maksujärjestelyssä olevien asiakkaiden ei tarvitse maksaa maksujärjestelyn kuukausieriä tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Aika maksaa verovelkoja siis pitenee, kun lyhennysvapaiden kuukausien määrä lisätään maksujärjestelyn loppuun, ylitarkastaja Netta Löyvä Verohallinnosta kertoo.

Tammikuussa erääntyvän maksujärjestelyn erän voi siis jättää maksamatta, eikä maksujärjestely raukea. Muita maksujärjestelyn ehtoja pitää kuitenkin noudattaa.

Lisäkuukaudet verojen maksuun myönnetään automaattisesti

Maksujärjestelyssä olevien yritysten ja henkilöasiakkaiden ei tarvitse erikseen hakea lisäkuukausia verojen maksuun. Verohallinto myöntää lisäkuukaudet automaattisesti.

– Maksujärjestelyssä oleva asiakas voi hyödyntää lisäkuukaudet, jos haluaa, mutta niitä ei kuitenkaan tarvitse käyttää. Jos asiakas ei tarvitse lisäaikaa, hänen kannattaa jatkaa maksujärjestelyn noudattamista alun perin sovitun mukaisesti, Löyvä sanoo.

Verovelasta peritään aina viivästyskorko. Jos maksuaika pitenee, syntyy myös enemmän maksettavaa viivästyskorkoa.

Verohallinto tiedottaa ja ohjeistaa aiheesta, kun yksityiskohdat ovat selvillä. Kaikkiin asiakkaisiin, joita asia koskee, ollaan yhteydessä.

Maksujärjestelyt pitävät verovelan hallinnassa

Koronavirusepidemian takia helpotuksia verojen maksuun saa nyt kolmannen kerran. Vuoden 2020 maalis-elokuussa ja vuoden 2021 huhti-elokuussa yritysten ja henkilöasiakkaiden oli mahdollista hakea lisäaikaa verojen maksuun helpotetusti.

Verovelkaa on tällä hetkellä yhteensä 3,3 miljardia euroa. Velasta 16 % on maksujärjestelyssä.

– On hyvä asia, että asiakkaat hakevat maksuvaikeuksissa maksujärjestelyjä. Verovelka on hallinnassa, kun sille on olemassa maksusuunnitelma, Löyvä sanoo.

Lisätietoa maksujärjestelyjen lisäkuukausista ja ohjeita asiakkaille päivitetään näille sivuille:

Tutustu myös:

Korona-ajan päivittyvä tilastokatsaus

Sivu on viimeksi päivitetty 14.1.2022