Katso-palvelu päättyy − näin ulkomaisen yrityksen edustaja asioi sähköisesti

Uutinen, 11.6.2020

Ulkomaalaisen yrityksen edustaja ei voi käyttää Katso-tunnistetta tai Katso-valtuuksia enää 1.1.2021 alkaen.

Katso-tunnistuksen tilalla käytössä on ulkomaalaisen uusi tunnistusväline eli mobiilisovellus Finnish Authenticator. Käyttäjä voi ladata mobiilisovelluksen sovelluskaupasta ja rekisteröityä sen kautta ulkomaalaisen henkilön tunnistuspalveluun.

Ota käyttöön Finnish Authenticator ja hae Suomi.fi-valtuutta

Ulkomaisen henkilön tunnistusvälinettä voi käyttää henkilö, joka edustaa ulkomaalaista yritystä eli asioi sähköisesti yrityksen puolesta. Finnish Authenticator -mobiilisovelluksen lisäksi ulkomaalaisen yrityksen edustaja tarvitsee aina myös Suomi.fi-valtuuden, jotta hän voi hoitaa edustamansa yrityksen veroasioita Suomessa sähköisesti. Suomi.fi-valtuus pitää hakea erikseen.

Uusi tunnistusväline ja Suomi.fi-valtuus kannattaa ottaa käyttöön heti, jotta sähköinen asiointi suomalaisissa asiointipalveluissa onnistuu sujuvasti jatkossakin. Uusi tunnistustapa on lisätty vaihtoehdoksi Suomi.fi-tunnistuspalveluun. Ulkomaalainen pääsee asioimaan uuden tunnistusvälineen ja Suomi.fi-valtuuden avulla Verohallinnon asiointipalveluissa syksyllä 2020.

Ohjeet ulkomaalaisen henkilön tunnisteen eli UID:n käyttöönottoon on sivulla Tietoa tunnistuksesta (suomi.fi).

Tee Suomi.fi-valtuushakemus

Ulkomaisen yrityksen edustaja pääsee asioimaan Suomessa sähköisesti, kun yritys huolehtii

1. valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden hakemisesta
2. asiointivaltuuden antamisesta.

Valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus täytyy hakea ensin.

Valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta voi hakea se, jolla on oikeus edustaa yritystä. Tällainen henkilö on esimerkiksi se, jolla on nimenkirjoitusoikeus, tai hänen nimeämänsä henkilö. Valtuushakemuksen allekirjoittaa aina nimenkirjoittaja.

Valtuutusoikeus haetaan niitä asioita varten, joissa yrityksen täytyy asioida sähköisesti. Valtuutusoikeus rekisteröidään yhdelle tai useammalle henkilölle. Valtuutusoikeuden saanut henkilö voi Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa antaa omatoimisesti asiointivaltuuden esimerkiksi veroasioiden hoitamista varten joko itselleen, yrityksen työntekijälle tai tilitoimistolle.

Edustajan valtuutusoikeuden voi hakea henkilölle, jonka edustama yritys tai yhteisö on saanut valtuuden toiselta henkilöltä, yritykseltä tai yhteisöltä. Kun henkilöllä on edustajan valtuutusoikeus, hän voi

  • antaa edustamisvaltuuksia toisille henkilöille − edustamisvaltuuden saanut voi hoitaa edustamansa yrityksen tai yhteisön nimissä sen asioita, joka on valtuuttanut yrityksen tai yhteisön
  • pyytää asiointivaltuuksia toisilta yrityksiltä, yhteisöiltä tai henkilöiltä edustamansa tahon nimissä.

Esimerkki: Ulkomainen yritys antaa tilitoimistolle asiointivaltuuden veroasioiden hoitoon. Tilitoimiston talouspäälliköllä on edustajan valtuutusoikeus. Talouspäällikkö antaa edustamisvaltuuden tilitoimiston kirjanpitäjille, jotta he voivat hoitaa veroasioita ulkomaisen yrityksen puolesta. Tilitoimiston talouspäällikkö voi myös pyytää tilitoimiston puolesta asiointivaltuuksia muilta yrityksiltä, yhteisöiltä tai henkilöiltä.

Yrityksen edustaja tarvitsee valtuushakemuksen tekemistä varten UID-tunnisteen, jos hänellä ei ole suomalaista henkilötunnusta. Valtuushakemus täytyy tulostaa ja lähettää postitse yhdessä vaadittujen liitteiden ja oikeaksi todistettujen asiakirjojen kanssa. Hakija saa tiedon, kun valtuushakemus on hyväksytty ja valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus rekisteröity.

Valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden saanut voi hallinnoida yrityksen valtuuksia. Hän voi kirjautua UID-tunnisteella Suomi.fi:n valtuudet-palveluun, jossa voi antaa Suomi.fi-valtuuksia yrityksen nimissä. Valtuudet-palvelussa voi antaa valtuuden yrityksen veroasioiden hoitamista varten esimerkiksi itselle, yrityksen työntekijälle tai tilitoimistolle. Asiointivaltuuden voi antaa yrityksen työntekijälle, jolla on suomalainen henkilötunnus tai UID.

Lisätietoa