Huijausviestejä liikkeellä Verohallinnon nimissä. Lue lisää.

Yli 400 000 henkilöllä kiinteistövero maksamatta – Verohallinto kehottaa välttämään alkuperäisiä maksulappuja

Verohallinnon tiedote, 15.8.2022

Noin 410 000 henkilöä jätti kiinteistöveron ensimmäisen erän maksamatta elokuussa. Kaikkiaan kiinteistöveroa on maksamatta yhteensä 71 miljoonaa euroa. Verohallinto muistuttaa myöhässä maksavia tarkistamaan maksutiedot OmaVerosta, jotta myös kiinteistöveron viivästyskorko tulee maksettua.

Valtaosalla kiinteistönomistajista oli kiinteistöveron ensimmäisen erän maksupäivä maanantaina 8. elokuuta, mutta kiinteistövero jäi silti maksamatta monelta.

– Kiinteistöveron maksaminen unohtuu monilta – ehkä siksi, että osalla maksupäivä osuu kesälomalle, osittain siksi, että kiinteistöveropäätökset tilisiirtoineen lähetetään jo keväällä. Rästiin jäänyt vero kannattaa maksaa saman tien, sanoo ylitarkastaja Irene Laine.

Maksamatta jääneelle verolle alkaa kertyä viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavasta päivästä. Viivästyskorko on 7 prosenttia.

Kiinteistöveroa erääntyi elokuussa 1,9 miljoonalle asiakkaalle kaikkiaan 352 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveroa ei kuitata automaattisesti veronpalautuksista

Osa asiakkaista kuvittelee, että Verohallinto käyttää veronpalautusta automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen. Näin ei kuitenkaan aina ole.

– Vaikka veronpalautuksia olisi tulossa, kiinteistövero pitää maksaa erikseen, jotta välttyy viivästyskorolta. Jos kuitenkin kiinteistönomistajan henkilökohtainen verotus on vielä kesken ja kiinteistöverot yhä maksamatta, rästiin jäänyt kiinteistövero ja viivästyskorko vähennetään veronpalautuksesta ennen sen maksamista, Laine selittää.

Myöhässä maksaja: tarkista maksutiedot OmaVerosta

Jos kiinteistöveron maksaa myöhässä, alkuperäisen tilisiirron  tietoja ei kannata käyttää maksaessa. Ajantasaiset maksutiedot voi tarkistaa OmaVerosta.

– Alkuperäisellä tilisiirrolla maksettu vero tulee kyllä perille, mutta keväällä tulleessa tilisiirrossa ei ole mukana myöhästymisestä johtuvaa viivästyskorkoa. Kun tiedot tarkistaa OmaVerosta, koko summa korkoineen tulee maksettua kerralla, Laine sanoo.

E-lasku helpottaa muistamista

Kiinteistöveron maksupäivät ovat eri ihmisillä eri aikaan. Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista kiinteistöveron eräpäivät ovat joko elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi silloin, jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän.

Tulevia eräpäiviä silmällä pitäen kannattaa tilata e-lasku omassa verkkopankissa.

− Verkkopankissa kannattaa tilata e-lasku viimeistään kolme viikkoa ennen kiinteistöveron eräpäivää. Silloin e-lasku tulee verkkopankkiin noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Ne, joilla kiinteistöveron ensimmäisen erän maksupäivä on syyskuussa tai myöhemmin, ehtivät vielä tehdä e-laskutilauksen, Laine sanoo.

Jos rahatilanne on vaikea, hae maksujärjestelyä

Jos kiinteistöveron maksaminen tuottaa vaikeuksia, Verohallinnon kanssa voi sopia maksujärjestelystä.

Maksujärjestelyä voi hakea OmaVerossa, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt Verohallinnon kanssa on hoidettu eikä henkilöllä ole velkoja ulosotossa.

Kiinteistöveroa maksaa tänä vuonna noin 2,2 miljoonaa kiinteistönomistajaa. Viime vuonna kiinteistöveroa kertyi kaikkiaan 2 miljardia euroa, mikä oli yhteensä 2,6 prosenttia kaikista Verohallinnon keräämistä veroista.

Lisätietoja aiheesta:

Tiedotetta korjattu 15.8. klo 8.54. Tiedotteessa todettiin alun perin virheellisesti, että viivästyskorkoa alkaa kertyä heti maksupäivää seuraavasta päivästä. Todellisuudessa viivästyskorkoa alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta päivästä. 

Sivu on viimeksi päivitetty 15.8.2022