Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijausviesteistä

Suomalaisten verkkokauppojen kaupanteko EU:ssa helpottuu – 1.7. alkaen kuluttajamyyntien arvonlisäverot voi maksaa vain yhden maan kautta

Verohallinnon tiedote, 21.6.2021

Muuttuva EU:n arvonlisäverolainsäädäntö helpottaa kuluttajakauppaa tekeviä verkkokauppoja. Heinäkuun alusta alkaen yrityksen ei tarvitse rekisteröityä alv-verovelvolliseksi kaikkiin niihin EU-maihin, joihin yritys myy tavaroita tai sähköisiä palveluja kuluttajille.

Yritys voi rekisteröityä erityisjärjestelmään yhdessä EU-maassa. Järjestelmän kautta voi hoitaa keskitetysti arvonlisäveron ilmoittamisen ja maksamisen velvollisuudet. Erityisjärjestelmää voivat käyttää yritykset, jotka myyvät palveluita tai tavaraa EU:ssa asuville kuluttajille. Suomessa nämäkin veroasiat voi hoitaa OmaVerossa.

Liikevaihdoltaan yli 10 000 euron verkkokauppa: helpota hallinnollista taakkaa, rekisteröidy erityisjärjestelmään OmaVerossa

Jos verkkokaupan liikevaihto on vuosittain yli 10 000 euroa, yrityksen kannattaa käyttää uutta EU:n erityisjärjestelmää, nimeltään "One Stop Shop". Jos One Stop Shop ei ole käytössä, yrityksen pitää edelleen rekisteröityä alv-velvolliseksi kaikkiin niihin maihin, joihin se myy tavaraa tai palveluja kuluttajille.

– Kun ottaa erityisjärjestelmän käyttöön, tavaroiden ja palvelujen kuluttajamyyntien verot voi ilmoittaa ja maksaa yhden EU-maan kautta. Erityisjärjestelmää käyttävän yrityksen ei siis tarvitse ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveroa jokaisen ostajan maahan erikseen, ylitarkastaja Annaliisa Pöyhönen Verohallinnosta kertoo.

"One Stop Shop" -järjestelmään voi rekisteröityä ennakkoon OmaVerossa. Rekisteröinti tulee voimaan 1. heinäkuuta. Erityisjärjestelmä on vapaaehtoinen. Yritys voi edelleen halutessaan myös rekisteröityä alv-velvolliseksi kaikkiin maihin, jossa yrityksellä on kuluttaja-asiakkaita.

Tällä hetkellä osa suomalaisistakin yrityksistä käyttää “Mini One Stop Shop” -arvonlisäveron erityisjärjestelmää. Nykyinen järjestelmä kattaa vain tele-, lähetys- ja sähköisten palvelujen arvonlisäverot. Kaikki nykyistä järjestelmää käyttävät yritykset siirretään automaattisesti uuteen One Stop Shop -järjestelmään. Uusi järjestelmä kattaa kaikki palvelut ja tavaroiden myynnit EU-alueen kuluttajille.

Suomalaiset pienet verkkokaupat: kaikki alv-asiat voi hoitaa OmaVerossa

Jos verkkokaupan kuluttajamyynti muihin EU-maihin on kahtena peräkkäisenä vuotena enintään 10 000 euroa, yritykset voivat halutessaan ilmoittaa ja maksaa kuluttajakaupan arvonlisäveron heinäkuun alusta alkaen kotimaassaan. Aiemmin EU-maissa on ollut voimassa jäsenvaltiokohtaiset etämyynnin raja-arvot, joista nyt luovutaan.

– Pienen yrityksen ei siis tarvitse välttämättä selvittää muiden EU-maiden alv-kantoja, joihin se tavaraa tai sähköisiä palveluja kuluttajille myy. Riittää, että toimii Suomen arvonlisäverosäädösten mukaan. Näiden pienten yritysten ei tarvitse myöskään liittyä One Stop Shop -erityisjärjestelmään, Pöyhönen sanoo.

Suomessa y-tunnukselliset yritykset voivat tehdä alv-rekisteröinnin ja hoitaa ilmoittamisen OmaVerossa.

Verkkokauppaa tekevällä pienellä yrityksellä pitää olla kiinteä toimipaikka vain Suomessa, jotta arvonlisäverot voi maksaa vain Suomeen. Arvolisäverojen maksaminen Suomeen onnistuu vain yrityksiltä, jotka myyvät tavaroita kuluttajille tai tele- lähetys- ja sähköisiä palveluja. Näitä palveluja ovat esimerkiksi radiolähetyspalvelut, verkkosivujen isännöinti ja ohjelmistojen toimittaminen.

 

Lisätietoa:

Arvonlisäveron erityisjärjestelmät (One Stop Shop) - vero.fi

Verohallinnon ylitarkastajan Annaliisa Pöyhösen blogi: Verkkokaupan arvonlisäverotus uudistuu – tätä muutos tarkoittaa suomalaisyrityksille ja kuluttajille | LinkedIn

Sivu on viimeksi päivitetty 21.6.2021