Palkansaajien veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät lähestyvät - etätyövähennykset ja maskikulut herättävät kysymyksiä

Verohallinnon tiedote, 27.4.2021

Verohallinto odottaa esitäytettyihin veroilmoituksiin tänä vuonna enemmän korjauksia ja täydennyksiä kuin moneen vuoteen. Koronavuoden takia joukossa on monia ensimmäistä kertaa veroilmoitustaan täydentäviä. Erityisesti etätöihin liittyvät verovähennykset ja maskikulujen vähentäminen kiinnostavat ihmisiä.

Palkansaajien veroilmoituksen täydentämisen ensimmäinen määräpäivä on viikon päästä tiistaina 4. toukokuuta. Muut määräpäivät ovat 11. ja 18. toukokuuta. Henkilöasiakkaiden pitää tehdä kiinteistöverotuspäätöksiin mahdolliset korjaukset viimeistään 4. toukokuuta. Kiinteistöveron maksupäivät ovat 6. elokuuta ja 6. lokakuuta.

Verohallinto lähetti aiemmin tänä keväänä 4,9 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta. 2,1 miljoonaa palkansaajaa ja 1,2 miljoonaa eläkeläistä on saanut esitäytetyn veroilmoituksen maalis–huhtikuun vaihteessa.

Viime keväänä 1,3 miljoonaa täydensi tai korjasi esitäytettyä veroilmoitusta. Tänä vuonna määrän odotetaan kasvavan. Syynä on poikkeuksellinen koronavuosi. Koska monet siirtyivät viime vuoden maaliskuussa tekemään etätyötä osin tai kokonaan, kodin ja työpaikan väliset matkakustannukset vähenivät. Osa puolestaan voi vähentää etätyössä aiheutuneita kustannuksia. Myös kodin ja työpaikan välisiä maskikuluja voi vähentää, jos matkaa on tehnyt julkisilla.

– Koronapandemian seuraukset kohdistuvat ennen kaikkea palkansaajien verotukseen ja heistä jopa 95 % käyttää viisaasti OmaVero -verkkopalvelua ilmoittamiseen. Mitään ihmisjonoja veroilmoituksen jättämiseen ei siksi ole odotettavissa. Ihmiset ovat olleet veroilmoitusasioista nyt hyvin kiinnostuneita ja haluavat ilmoittaa vähennykset oikein, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta sanoo.

Etätyöhön liittyviä kuluja voi vähentää tulonhankkimismenoina

Keväällä 2020 arviolta miljoona palkansaajaa jäi etätöihin vähintään vähäksi aikaa, osa koko loppuvuodeksi. Etätyöhön liittyviä kuluja voi vähentää verotuksessa tulonhankkimismenoina.

Verohallinto tekee kaikille palkansaajille automaattisesti 750 euron suuruisen tulonhankkimisvähennyksen. Jos yhteenlasketut tulonhankkimismenot jäävät viime vuodelta 750 euron alle, menoja ei tarvitse ilmoittaa.

Aiheesta enemmän: Etätyöläinen: näin täydennät kustannukset esitäytetylle veroilmoitukselle - vero.fi

Joukkoliikennettä asunnon ja työpaikan välillä käyttävä voi vähentää maskikulut

Asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää vain sen mukaan, miten todellisuudessa on matkoja vuonna 2020 tehnyt. Monella nämä kulut ovat nyt tavanomaista pienemmät ja kulut pitää korjata myös veroilmoitukselle vastaamaan todellisuutta.

Asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 750 euron omavastuu. Matkakulut ilmoitetaan vain, jos ne ylittävät 750 euroa.

Jos on käyttänyt kasvomaskia joukkoliikenteessä kodin ja työpaikan välisillä matkoilla ja ostanut maskit itse, voi vähentää maskien kustannukset verotuksessa asunnon ja työpaikan välisinä matkakuluina. Jos on käyttänyt työnantajan tarjoamia maskeja, vähennystä ei saa tehdä.

Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa jokaiselta päivältä, jona on tehnyt vähennykseen oikeuttavan matkan. Asunnon ja työpaikan välisiä maskikuluja voi vähentää 13.8.2020 alkaen, jolloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi maskisuosituksen joukkoliikenteeseen.

Aiheesta enemmän: Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ovat olleet suosituin verovähennys – Verohallinto ennakoi ilmoittajien määrän laskevan - vero.fi

Veroilmoittaja: tutustu ohjeisiin ja kysy tarvittaessa apua

Vero.fistä löytyy kattavat ohjeet, miten esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa korjata tai täydentää: Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla - vero.fi

Apua saa myös Verohallinnon puhelinpalvelusta, chatistä ja Verohallinnon somekanavista. Koronatilanteen takia Verohallinto suosittelee välttämään toimistoissa asiointia.


Veroilmoituskeväästä aiemmin:
Muista ilmoittaa vuokratulot veroilmoitukselle - vero.fi
Muista ilmoittaa virtuaalivaluutoista saadut tulot veroilmoitukselle - vero.fi
Koronasulku: palkansaajat ja eläkeläiset voivat hoitaa kaikki kevään veroasiat OmaVerossa ja puhelimessa - vero.fi