Verohallinto kannustaa ottamaan käyttöön Suomi.fi-viestit ennen kuin ensi vuoden paperiverokorttien postitus alkaa

Verohallinnon tiedote, 27.11.2019

Vuoden 2020 verokorttien muodostaminen alkaa porrastetusti joulukuun alussa, ja postissa verokortit ovat perillä joulu-tammikuussa. OmaVerossa kaikkien suomalaisten verokortit ovat kuitenkin jo joulukuun puolivälissä.

Kun sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit ottaa käyttöön marraskuun loppuun mennessä, ensi vuoden verokorttia ei lähetetä paperisena kotiin, vaan asiakas saa sähköpostiinsa tiedon heti, kun verokortti on OmaVerossa.  

Vuoden 2020 verokortti tulee voimaan helmikuun alussa.

Valtaosa hoitaa veroasiansa OmaVerossa

Valtaosa suomalaisista hoitaa veroasiansa OmaVerossa. Esimerkiksi muutosverokorteista tehdään siellä jo yli 70%.

– OmaVerosta verokortin saa näppärästi ja nopeasti sähköisessä muodossa. Paperista verokorttia ei moni nykyaikana tarvitse. Omat veroasiat myös arkistoituvat OmaVeroon, muistuttaa Verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki.

– Kannattaa kuitenkin huomata, että vaikka jo hoitaisi veroasiansa OmaVerossa, Verohallinto lähettää edelleen samat tiedot myös paperilla, ellei ota käyttöön Suomi.fi-viestejä. Niiden käyttöönotto kestää alle minuutin, jos verkkopankkitunnukset ovat valmiina esillä. Tämän jälkeen henkilö saa Suomi.fi-postilaatikkoon ja siihen kytkemäänsä sähköpostiosoitteeseen tiedon, kun OmaVerossa on uutta veroasiaa.

Suomi luopuu viranomaisten lähettämästä paperipostista Tanskaa ja Ruotsia hitaammin

– Yhteensä lähes 300 000 suomalaista on luopunut viranomaispaperipostista ja ottanut käyttöön Suomi.fi-viestit. Tämä on hieno luku, mutta tavoitteemme on saada lähivuosien aikana Viestit-palvelun käyttäjiksi miljoonia suomalaisia, kertoo kehityspäällikkö Maria Juka-Lahdenperä Väestörekisterikeskuksesta.

– Muissa Pohjoismaissa sähköisten kanavien käyttö viranomaisviestinnässä on jo pidemmällä. Naapurimaassamme Ruotsissa, jossa sähköinen viranomaisasiointi myös perustuu vapaaehtoisuuteen, jo kolme miljoonaa kansalaista käyttää sähköisiä kanavia. Tanskassa sähköinen asiointi viranomaisten kanssa on ensisijainen vaihtoehto, ja kansalainen saa paperipostia viranomaisilta vain esittämällä perustellun syyn. Tanskassa yli 90 % kansalaisista asioi viranomaisten kanssa pelkästään sähköisesti, Juka-Lahdenperä sanoo.

Paperipostista luopuminen säästää luontoa ja yhteiskunnan varoja

Verohallinto ja Väestörekisterikeskus kampanjoivat parhaillaan paperipostista luopumisen puolesta. Kansallinen ekoteko -kampanja näkyy esimerkiksi virastojen sosiaalisen median kanavissa. Myös Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa kampanjaa, sillä paperitulvan hillitseminen vähentää metsien hakkuita ja turhia kuljetuksia.

Tarpeettomasta paperipostista luopuminen säästää myös yhteiskunnan varoja. Jo yksin Verohallinnon vuotuisten postissa lähetettävien kirjeiden hintalappu on vähintään 10 miljoonaa euroa.

Suomi.fi-viestit-palvelun kautta viestejä lähettää Verohallinnon lisäksi koko joukko muita viranomaisia – esimerkiksi Traficom, monet kunnat ja TE-palvelut hyödyntävät sitä. Tähän mennessä Suomi.fi-viestit on ottanut käyttöönsä lähes 300 000 suomalaista. Palvelun kautta on tänä vuonna lähetetty jo noin 2,3 miljoonaa tietoturvallista viestiä.

Näin otat Suomi.fi-viestit käyttöön

  • Tarvitset Suomi.fi-viestien käyttöönottoon verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
  • Kirjaudu palveluun osoitteessa Suomi.fi/viestit ja valitse sähköinen viestintäkanava.
  • Ilmoita sähköpostiosoite, johon haluat ilmoituksen saapuvista viesteistä.
  • Voit myös ladata Suomi.fi-sovelluksen Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta.

kansallinenekoteko.fi

#kansallinenekoteko

Lisätietoa:

  • Viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki, 050 461 9898, nilla.hietamaki@vero.fi, Verohallinto
  • Kehityspäällikkö Maria Juka-Lahdenperä, 029 553 5334, maria.juka-lahdenpera@vrk.fi, Väestörekisterikeskus
  • Asiakaskokemuspäällikkö Pirjo Koivunen, 050 549 2463, pirjo.koivunen@vrk.fi, Väestörekisterikeskus

Aiheeseen liittyvää:

Postin lakko viivästyttää myös Verohallinnon lähettämiä kirjeitä – erityisesti nyt omia veroasioitaan kannattaa seurata OmaVerossa

Verohallinto ja Väestörekisterikeskus kannustavat suomalaisia: Tehdään kansallinen ekoteko ja luovutaan paperipostista