Koronatilanne: Maksujärjestelyn ehtoja helpotetaan tilapäisesti - uutta järjestelyä voi hakea 31.8. saakka

Maksujärjestelyn ehtoja helpotetaan koronatilanteesta johtuen. Hallitus on esittänyt, että maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskorkoa alennetaan tilapäisesti. Samalla Verohallinto joustavoittaa maksujärjestelyn muita ehtoja.

Hallituksen esityksen mukaan maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskorko alenisi 7 prosentista 2,5 prosenttiin. Alennettua korkoa sovellettaisiin kaikkiin maksujärjestelyssä mukana oleviin veroihin 1.5. alkaen.

Helpotuksilla halutaan tukea erityisesti maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä.

Muutokset maksujärjestelyn myöntämiseen ja sen ehtoihin tulevat voimaan, kun viivästyskorkoa koskeva laki on vahvistettu. Tätä ohjetta päivitetään tilanteen mukaan.

Helpotettujen ehtojen mukaista maksujärjestelyä voi hakea 21.4.-31.8.2021 välisenä aikana OmaVerossa. Maksujärjestelypyyntö keskeyttää perintätoimenpiteet, kunnes asia on ratkaistu.

Maksujärjestelyn ehdot

Maksujärjestelyn avulla saat verojen maksuun lisää aikaa. Verohallinto ei ryhdy perintätoimenpiteisiin, jos olet tehnyt pyynnön maksujärjestelystä tai sinulla on maksujärjestely voimassa.

Voit hakea maksujärjestelyä, jos

  • sinulla ei ole veroja ulosotossa ja
  • olet antanut kaikki veroilmoitukset sekä tulorekisteriin annettavat palkkatietoilmoitukset ja työnantajan erillisilmoitukset määräajassa.

Voit hakea uutta helpotettua maksujärjestelyä, vaikka aiempi maksujärjestelysi olisi rauennut, jos verot eivät ole vielä ulosotossa. Normaalisti näissä tilanteissa ei myönnetä uutta maksujärjestelyä.

Uutta helpotettua maksujärjestelyä voit hakea myös, vaikka aiempi maksujärjestelysi olisi edelleen voimassa. Näin saat verojen maksamiseen vielä lisää aikaa. Näissä tilanteissa aiempi maksujärjestely korvataan uudella.

Mieti, kuinka pitkän maksuohjelman tarvitset, sillä maksujärjestelyä ei voi myöhemmin muuttaa. Maksuohjelmaa ei voi myöhemmin muokata pidemmäksi, mutta voit maksaa veroja suunniteltua nopeammassa aikataulussa.

Ensimmäinen erä tulee maksettavaksi yhden kuukauden kuluttua maksujärjestelyn hyväksymisestä. Maksujärjestely voi kestää enimmillään 24 kuukautta.

Maksujärjestelyyn tulevat mukaan kaikki maksujärjestelyn tallentamishetkellä erääntyneet verot sekä seuraavien 45 päivän sisällä erääntyvät verot, jos olet antanut niistä jo ilmoitukset.

Kuten normaalissa maksujärjestelyssä, myös helpotettu maksujärjestely raukeaa, mikäli et noudata ehtoja. Maksujärjestely raukeaa, jos et anna uusia vero- ja muita ilmoituksia, et maksa maksuohjelman eriä määräajassa tai sinulle syntyy uutta verovelkaa maksujärjestelyn aikana.

Jos saat maksujärjestelypyynnön hyväksymispäivästä alkaen veronpalautuksia loppuvuoden aikana, Verohallinto ei käytä näitä veronpalautuksia vuonna 2021 myönnettyyn uuteen helpotettuun maksujärjestelyyn sisältyvien verojen maksuksi. Veronpalautus maksetaan tilillesi, jos sinulla ei ole helpotetun maksujärjestelyn ulkopuolisia veroja maksamatta.

Näin haet helpotettua maksujärjestelyä

Helpotettua maksujärjestelyä voit hakea 21.4.-31.8.2021 välisenä aikana. Jos hait maksujärjestelyä jo aiemmin, käsitellään pyyntö normaalien ehtojen ja viivästyskoron mukaisesti. Tarvittaessa voit hakea sen tilalle uutta maksujärjestelyä helpotetuin ehdoin.

Maksujärjestelypyyntö kannattaa tehdä OmaVerossa, sillä nämä hakemukset voidaan käsitellä nopeammin kuin puhelimitse tulleet. Jos et voi asioida OmaVerossa, hae maksujärjestelyä puhelimitse numerosta 029 497 028.

Hae maksujärjestelyä OmaVerossa

Näin haet maksujärjestelyä OmaVerossa

Kun pyyntösi on käsittelyssä, maksujärjestelyyn liittyviä veroja ei lähetetä ulosottoon eikä yrityksen verovelkaa julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla.

Verohallinto voi hyväksyä maksujärjestelypyynnöt, kun lainmuutos alennetusta viivästyskorosta tulee voimaan. Käsittely saattaa ruuhkautua, jos pyyntöjä tulee paljon. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Kun pyydät maksujärjestelyä, sinun ei tarvitse esittää selvitystä maksuvaikeuksista. Hakemukseen täytät vain toivomasi maksuajan ja yhteystiedot, jotta Verohallinto voi tarvittaessa kysyä lisätietoja.

Maksujärjestely tehdään erääntyneille veroille. Siksi maksujärjestelyä ei kannata hakea "varmuuden vuoksi" etukäteen, jos sinulla ei ole maksamattomia veroja. Tee maksujärjestelypyyntö mahdollisimman pian eräpäivän jälkeen, jos et ole voinut maksaa veroja.

Lue lisää: Maksujärjestelyn hakeminen

 

Jos sinulla on voimassa oleva maksujärjestely, voit tehdä uuden maksujärjestelypyynnön OmaVerossa 21.4. alkaen. Tekemällä uuden maksujärjestelypyynnön voit saada helpotetun maksujärjestelyn, mikäli maksujärjestelylle ei ole esteitä. Käsittelyssä oleviin maksujärjestelypyyntöihin liittyviä veroja ei esimerkiksi lähetetä ulosottoon.

Saamaasi veronpalautusta ei käytetä vuoden 2021 aikana myönnetyn uuden helpotetun maksujärjestelyn verojen maksuksi. Veronpalautus maksetaan tilillesi, jos sinulla ei ole helpotetun maksujärjestelyn ulkopuolisia veroja maksamatta.

Veronpalautusta käytetään edelleen

  • maksujärjestelyn ulkopuolisten maksamattomien verojen maksuun
  • muihin kuin vuonna 2021 myönnettyyn uuteen helpotettuun maksujärjestelyyn sisältyvien verojen maksuksi
  • ulosotossa olevien velkojen maksuun.

Lisätietoa: