Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Uppskattningsvis 965 000 personer har för liten skattesats för slutet av året

Skatteförvaltningens meddelande, 26.9.2022

Skatteförvaltningen uppskattar att för cirka 965 000 personer kommer inkomstgränsen på skattekortet att överskridas om de under slutet av året får löneinkomster i samma takt som under januari–augusti. Om inkomstgränsen överskrids beskattas lönen för december enligt den högre skattesatsen.

Skatteförvaltningen uppmanar löntagare att kontrollera inkomstgränsen på skattekortet nu, och att för slutet av året göra ett nytt skattekort enligt de verkliga inkomsterna, om inkomstgränsen ser ut att vara för låg eller hög. Det lönar sig att göra det nya skattekortet i MinSkatt.

Överinspektör Päivi Ylitalo från Skatteförvaltningen påminner att det genom att höja på inkomstgränsen går att undvika att inkomsterna för december beskattas enligt tilläggsprocenten, som är klart högre än grundskatteprocenten.

– När du ändrar inkomstgränsen på skattekortet nu beskattas inkomsterna för slutet av året eventuellt enligt en högre skattesats under en tidsperiod på flera månader och då påverkas inte inkomsterna för en enskild månad lika mycket. Om inkomstgränsen å andra sidan har varit för hög betalar du mindre i skatt under slutet av året, berättar Ylitalo.

Det lönar sig att kontrollera den egna inkomstgränsen även om du redan gjort ett ändringsskattekort i år

Päivi Ylitalo påminner att det lönar sig att kontrollera inkomstgränsen även om du redan har ändrat din skattesats i år.
– Cirka 44 procent av de kunder vars inkomstgräns håller på att överskrida har redan gjort åtminstone ett nytt skattekort i år. Särskilt om inkomsterna kommer från olika betalare eller varierar kraftigt lönar det sig att följa inkomstgränsen under året, säger Ylitalo.

Ett textmeddelande är ett effektivt sätt att påminna

Det är redan fjärde året som Skatteförvaltningen skickar ett textmeddelande till de kunder vars inkomstgräns på skattekortet enligt uppgifterna håller på att överskridas. I meddelandet uppmanas personen att granska inkomstgränsen och vid behov göra ett nytt skattekort i MinSkatt. Skatteförvaltningen skickar textmeddelanden till cirka 8 000 kunder i höst.

– Enligt vår erfarenhet är textmeddelanden ett bra sätt att påminna om att kontrollera inkomstgränsen. År 2021 fick nästan 7 000 kunder ett textmeddelande, och av dessa gjorde 49 procent ändringar på sitt skattekort efter att ha fått meddelandet, berättar Päivi Ylitalo.

Som sändare i Skatteförvaltningens textmeddelanden visas Vero Skatt. Meddelandena innehåller inga länkar någonstans och inga uppgifter begärs av kunden utan kunden handleds att vid behov använda MinSkatt.

Så här beräknas inkomstgränsen:

  • Skattekortet för 2022 baserar sig på beskattningsuppgifterna för 2020 eller uppgifterna på ett ändringsskattekort som gjorts 2021.
  • Inkomstgränsen på skattekortet som kommit i början av året är avsedd för februari–december, det vill säga för 11 månader. Även semesterpenningen har beaktats då inkomstgränsen beräknats.
  • När ett ändringsskattekort görs i MinSkatt ska inkomsterna för i år anges och också de skatter som betalats på dem. Det finns en knapp i MinSkatt som hämtar de egna inkomsterna automatiskt från inkomstregistret till blanketten.
  • Då kunden beställer ett ändringsskattekort ska hen uppskatta inkomsterna för slutet av året. Inkomstgränsen som finns på det nya skattekortet är avsedd för inkomsterna under slutet av året.

Mer information om temat:
Så här beställer du ett skattekort i MinSkatt
Hur kontrollerar jag att inkomstgränsen på skattekortet är tillräckligt hög?

Sidan har senast uppdaterats 26.9.2022