Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Småskaliga biogasproducenter och småanvändare av bränntorv ska registrera sig hos Skatteförvaltningen i juni

Nyhet, 8.6.2022

Småskaliga biogasproducenter och småanvändare av bränntorv ska registrera sig hos Skatteförvaltningen i juni. Registreringen är en förutsättning för skattefriheten för småskalig användning. Registreringen ska göras senast den 30 juni 2022 eller innan verksamheten inleds.

Med småskalig biogasproducent avses en aktör som producerar högst 1 GWh biogas per år. Med småanvändare av bränntorv avses sådana användare av bränntorv som använder högst 10 000 MWh bränntorv för värmeproduktion per år.Förpliktelsen att registrera sig gäller framför allt produktionen av biogas, också till exempel produktionen för egen användning på gårdsbruksenheter och produktionen av soptippsgas, om den används för annat än bränns i facklor.

Om bränntorv används för uppvärmning i privata hushåll behövs ingen registrering.

Registrera dig i MinSkatt som småskalig biogasproducent eller liten användare av bränntorv.

Efter den utsatta tiden kan Skatteförvaltningen påföra en påföljdsavgift. Genom att registrera dig på eget initiativ kan du undvika påföljdsavgiften även om du registrerar dig lite för sent.

Fram till ingången av juni fanns det sex registrerade småskaliga biogasproducenter medan antalet på förhand har uppskattats till över hundra. Det fanns 18 småanvändare av bränntorv som hade registrerat sig vid ingången av juni medan uppskattningen var åtminstone 50–100. En stor del av de småskaliga producenterna och små användarna ska alltså ännu registrera sig i sommar.

Läs mer:

Så här registrerar du dig för punktbeskattningen

 

 

Sidan har senast uppdaterats 8.6.2022