Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Nedsatt källskattesats tillämpades på över hälften av alla utbetalade dividender på förvaltarregistrerade aktier i fjol – också småplacerare vann på införandet av TRACE-förfarandet

Nyhet, 30.6.2022

Finland har som första land i världen tagit i bruk TRACE-förfarandet vid källbeskattningen av dividender. Under det första året har det visat sig fungera bra. I och med införandet av förfarandet beviljade över 70 procent av de registrerade förvararna källskatteförmåner redan vid utbetalningen av dividender.

TRACE-förfarandet (Treaty Relief and Compliance Enhancement) tillämpas på utländska placerare som placerar i finska börsbolag. Vid tillämpningen av förfarandet tar banken ut aktieägarens skatter enligt gällande skatteavtal, och kunden kan få skatteavtalsförmånerna redan vid utbetalningstidpunkten.

Årsanmälningarna om de dividender som utbetalades år 2021 lämnades i början av våren 2022. Dessa anmälningar inkluderade också de dividender på förvaltarregistrerade aktier som omfattas av det nya TRACE-förfarandet. Rapporteringen av dividenduppgifterna med det nya förfarandet gick bra: tekniskt var rapporteringen smidig och uppgifterna på anmälningarna var de rätta. Innehållet i anmälningarna visar nu bättre i hur stor omfattning de nedsatta skattesatserna har använts.

Skatteavtalsförmåner beviljades i stor omfattning under det första året

På basis av årsanmälningarna drog registrerade förvarare ofta nytta av möjligheten att bevilja skatteavtalsförmåner redan vid utbetalningstidpunkten. De nedsatta källskattesatserna enligt skatteavtalen tillämpades på över hälften av alla de dividender på förvaltarregistrerade aktier som betalades ut år 2021.

Dividender angivna i årsanmälan för registrerade förvarare enligt den tillämpade lägre källskattesatsen 2021.

Då de nedsatta skattesatserna användes var 15 procent den allmännaste skattesatsen för källskatten. Också 0-skattesatsen användes ofta. Räknat i antalet fall betalades merparten (81 %) av dividenderna enligt lägre skattesatser till privata placerare, och därmed utgjorde samfunden en mindre andel (19 %). Sett utifrån eurobeloppet betalades största andelen till samfund. Anmärkningsvärt är att också småplacerare fick källskatteförmåner med hjälp av TRACE-modellen redan under det första året.

I fråga om beloppet fick samfundskunderna merparten av de dividender som registrerade förvarare anmälde medan antalet dividendprestationer till fysiska personer var större .

Registrerade förvarare anmälde största delen (94 %) av alla de dividender som börsbolag betalade ut till utländska placerare 2021. År 2021 hade 76 förvarare registrerat sig i förvararregistret. Av dessa var 69 utländska och 7 finska. I år har fler förvarare registrerat sig, och för tillfället är antalet registrerade förvarare 87.

I och med införandet av TRACE-förfarandet syns en tillväxttopp i utvecklingen av skatteintaget, berättar riskansvarig Katja Pussila på Skatteförvaltningen.

– Tillväxten av källskatteintaget har pågått sedan 2018. Största delen av tillväxten är eftersträvad och en följd av vår effektiverade övervakning. År 2021 beror tillväxten av skatteintaget delvis på det nya systemet, som behöver några år för att bli etablerad. Vi förväntar oss att tillväxten av skatteintaget jämnar ut sig när användningen av TRACE etableras.

Hon konstaterar också att i och med ändringen kommer antalet ansökningar om återbäring på källskatt att öka tillfälligt.

– En måttlig ökning av antalet ansökningar om återbäring på källskatt kan ses framför allt bland privatpersoner och vi räknar med att ökningen också fortsätter under några år. Detta visste vi redan i lagändringsfasen, och ökningen beror på att det nya förfarandet togs i bruk. Skatteförvaltningen har berett sig på detta och behandlingen av ansökningarna, säger Pussila.

Källskatteintag och betalda skatter. Källskatteintaget håller på att öka.

Det nya förfarandet minskar på den administrativa bördan för placerare och hjälper i övervakningen

Katja Pussila berättar att fördelen med TRACE-förfarandet är att den administrativa bördan för placerarna minskar.

– Med hjälp av TRACE-förfarandet undviks den besvärliga källskatteåterbäringsprocessen. Eftersom TRACE-förfarandet grundar sig på en internationell standard är det också lättare för utländska banker och andra förvarare att börja använda förfarandet. Detta gör processerna smidigare och hjälper med att säkra att skatterna betalas rätt.

– TRACE-modellen förbättrar också Skatteförvaltningens möjlighet att få information om depåförvaringskedjor och om dem som får dividend på förvaltarregistrerade aktier. Vi kan med hjälp av TRACE bättre identifiera de mottagare vars uppgifter är ologiska och rikta övervakningsresurserna till fall med hög risk, säger Pussila.

Förfarandet utvecklas utifrån kundförståelse

När Skatteförvaltningen förverkligade förfarandet samlades det in kundförståelse i stor omfattning i de olika faserna av införandet av TRACE.

– Vi kartlade olika kundsituationer och utmaningar bland annat under möten med kunder och intressentgrupper, och detta hjälpte oss att förverkliga kundinriktade lösningar och anvisningar. På basis av diskussionerna med branschen avbildade vi exempelvis en servicestig som beskriver faserna vid skötseln av ärenden och ärendehanteringskanalerna för registrerade förvarare. Vi fortsätter fortfarande dialogen mellan oss och branschen och uppmuntrar att berätta om problem eller anvisningar som saknas, berättar kundansvarig Antti Santalahti på Skatteförvaltningen.

– Vi arbetar fortfarande med att allt fler placerare ska få källskatteförmånerna redan vid betalningen. Det kommer visserligen att ta flera år innan det nya systemet fungerar fullt ut och den praxis som det fört med sig har blivit etablerad, men det första året har påvisat att systemet fungerar enligt förväntningarna och att de fördelar vi räknat med kan nås, berättar Katja Pussila.

Vad handlar det hela om?

  • I Finland baserar sig TRACE-förfarandet på ett offentligt förvararregister. Förvarare införda i registret, alltså exempelvis kreditinstitut eller värdepappersföretag, har det primära skatteansvaret för dividender som betalas ut till deras kunder och för att bevilja skatteavtalsförmåner.
  • En registrerad förvarare ska säkerställa den skatterättsliga hemviststaten och rätten till källskatteförmånerna för dividendtagaren, till exempel med hjälp av en anmälan som dividendtagaren själv lämnat.
  • En registrerad förvarare lämnar också en årsanmälan med OECD:s TRACE-schema om de dividender som hen förmedlat. Skatteförvaltningens årsanmälningar som nämnts tidigare baserar sig också på detta schema. TRACE-schemat är en internationellt standardiserad rapporteringsmall i xml-format. Mallen har byggts upp i samarbete mellan myndigheter och finansbranschen.

Läs mer: Förvaltarregistrerade aktier

Sidan har senast uppdaterats 30.6.2022