Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Kostnader för munskydd kan i beskattningen inte längre dras av som resekostnader fr.o.m. den 15 april

Nyhet, 20.4.2022

Eftersom THL:s rekommendation att använda munskydd inte längre gäller kan de som använder kollektivtrafik för resor mellan hemmet och arbetsplatsen inte i beskattningen längre dra av kostnaderna munskydd från och med den 15 april 2022.

Den nationella rekommendationen av Institutet för hälsa och välfärd slutade 14 april. Den nationella rekommendationen att använda munskydd var i kraft från den 13 augusti 2020 till den 14 april 2022.

För giltighetstiden för den nationella rekommendationen att använda munskydd kan en arbetstagare dra av två euro per varje sådan dag då hen åkt resan mellan hemmet och arbetsplatsen med kollektivtrafik och använt munskydd som hen själv köpt. Ingen separat redogörelse har behövts för avdragen på två euro.

– Om du nu håller på att komplettera uppgifterna på din skattedeklaration för 2021 kan du alltså ännu dra av kostnaderna för munskydd för alla de dagar då du åkt resan mellan hemmet och arbetsplatsen med kollektivtrafik, säger överinspektör Minna Palomäki.

Det lönar sig att deklarera kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen i MinSkatt först när självrisken på 750 euro överskrids. De utsatta dagarna för att komplettera skattedeklarationen för 2021 för löntagare är den 10 maj, 17 maj och 24 maj. Den egna utsatta dagen visas på den förhandsifyllda skattedeklarationen.

I fråga om 2022 kan kostnader för munskydd som använts under resor mellan hemmet och arbetsplatsen dras av för tiden mellan den 1 januari och 14 april. Resekostnaderna kan beaktas redan på skattekortet för 2022. Kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen för 2022 ska deklareras i beskattningen senast på våren 2023.

Läs mer:

Resekostnader

Sidan har senast uppdaterats 20.4.2022