Gå direkt till innehållet Gå till hela webbplatsens sökning

Projekt och övervakning

En enhetlig verksamhetsmodell har utarbetats för förundersökning av människohandelsbrott

26.6.2024 Polisyrkeshögskolan

Förundersökningen av människohandelsbrott förutsätter en tydlig verksamhetsmodell för att man ska kunna genomföra den på ett enhetligt och högklassigt sätt på olika håll i Finland. Detta som en del av samarbetet mellan flera myndigheter. En sådan modell har nu skapats i Polisyrkeshögskolans projekt Modellering av förundersökning av människohandelsbrott.

I projektet beskrev man nuläget för förundersökningen av människohandel och relaterade brott i Finland ur flera olika synvinklar, såsom myndighetspraxis och tredje sektorns synvinklar. Utifrån undersökningen skapade man en processbeskrivning som stöder den riksomfattande enhetligheten i människohandelsbrott. Processbeskrivningen indelas i tre delprocesser som överlappar varandra. I delprocesserna beskriver man förundersökningens faser, sektorsövergripande samarbete samt offer för människohandel som målsägande. 

I projektet sammanställde man också en handbok för förundersökning av människohandelsbrott tillsammans med centrala myndigheter och tredje sektorn. Som en del av projektet granskade Europeiska institutet för kriminalpolitik (HEUNI) offersensitivitet och stöd till offren under förundersökningen samt organisationernas synpunkter på hjälpen till offer för människohandel och dess utmaningar i förundersökningen. 

– I och med det omfattande läspaketet ger vi verktyg för att öka kunskaperna om förundersökning av människohandelsbrott och förenhetliga de åtgärder som man vidtar i förundersökningen, konstaterar projektchef, specialforskare Terhi Kankaanranta vid Polisyrkeshögskolan. 

Projektet Modellering av förundersökning av människohandelsbrott (Ihmemalli) som man genomförde vid Polisyrkeshögskolan, pågick från oktober 2022 till december 2023 och finansierades av programmet för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet. I projektet deltog Europeiska institutet för kriminalpolitik (HEUNI) och polisinrättningen i Östra Finland. 

Polisyrkeshögskolan pressmeddelande 26.6.2024: En enhetlig verksamhetsmodell har utarbetats för förundersökning av människohandelsbrott [.fi]›


Finland uppdaterade sin bedömning av riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism

Finansministeriet, inrikesministeriet 8.2.2024

Informell internationell penningöverföring innebär en mycket stor risk för penningtvätt och finansiering av terrorism. Dessutom är risken betydande för tillhandahållare av virtuella valutor, banker och betaltjänstleverantörer, bedömer nationella myndigheterna för förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism och andra centrala aktörer.


Tullen och Livsmedelsverket samarbetar för att förebygga och avslöja brottslighet i livsmedelskedjor

Källa: Livsmedelsverket, Tullen 21.11.2022

I strategin och åtgärdsprogrammet för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet för 2020–2023 har livsmedelsbedrägerier klassificerats som internationell bedrägeribrottslighet. Livsmedelsverket och Tullen har inlett ett samarbetsprojekt för att förebygga livsmedelsbedrägerier. Projektet fokuserar på att förebygga livsmedelsbedrägerier i gränsöverskridande godstrafik i enlighet med åtgärdsprogrammet.


Ny samarbetsmodell för bekämpning och övervakning av utnyttjande av utländsk arbetskraft

Källä: Polisyrkeshögskolan 10.6.2022

En effektiv övervakning av den arbetsrelaterade invandringen förutsätter ett nära samarbete mellan myndigheterna. För att myndigheterna ska kunna agera systematiskt tillsammans och gemensamt välja vart tillsynen ska riktas behövs tydlighet i ledningen och befogenheterna.


Ny utredning bedömer sätt att förbättra informationsutbytet i nationell verksamhet för förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism 

Källa: finansministeriet 1.4.2022

Finansministeriet har utarbetat en utredning om hur informationsutbytet kan förbättras i den nationella verksamheten för förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism. Syftet var att klarlägga hinder och potentiella utvecklingsbehov i samband med informationsutbytet. De tydligaste utvecklingsområdena bedömdes vara att förbättra rörligheten av information mellan olika myndigheter och att förbättra informationsutbytet mellan de rapporteringsskyldiga, särskilt när det gäller rapporter om tvivelaktiga transaktioner.


Myndighetsutredning om tillämpning och tolkning av lagstiftningen vid gränsdragningen mellan arbetsförhållande och företagande i fråga om nya arbetsformer 

Källa: ANM 14.2.2022 

Arbets- och näringsministeriets nätverk har utrett hurdana förfaranden myndigheterna tillämpar när de bedömer arbetandes rättsliga ställning, i synnerhet när det gäller nya arbetsformer. Utredningen ger en helhetsbild av de utmaningar och tolkningsproblem som myndigheterna stöter på i praktiken vid gränsdragningen. När det uppkommer nya affärsverksamhetsmodeller utvecklas det också nya arbetsformer och nya sätt att organisera arbetet. Digitaliseringen ger både de som står i ett arbetsförhållande och de som är företagare möjligheter att tillämpa nya arbetssätt.


Utsökningsverkets projekt RATKE och Harmaa utnyttjar ny teknik

Källa: Riksfogdens kansli 20.12.2021

Vid Utsökningsverket pågår två projekt som utnyttjar ny teknik, RATKE och Harmaa. Syftet med dem är att effektivisera inhämtandet av information som behövs vid utsökning, genomgången av uppgifter och beslutsfattande med hjälp av robotik och dataanalys.


Den nya EU-förordningen effektiverar kontroller av kontanta medel vid gränserna

Källa: Tullen 17.5.2021

I juni blir det ändringar till kontrollen av kontanta medel i gränstrafiken då den nya förordningen gällande kontanta medel som förs in eller ut ur Europeiska unionen börjar tillämpas den 3 juni 2021. Den nya förordningen utvidgar bland annat definitionen av kontanta medel och förenhetligar anmälningsrutinerna. I Finland är det Tullen som övervakar förflyttningar av kontanta medel vid gränsövergångsställena. Med övervakningen strävar man efter att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.


Penningtvätt är en drivkraft i internationell brottslighet 

Källa: Polisen 24.2.2020 

Vad avses med penningtvätt? 

Med penningtvätt avses åtgärder i syfte att maskera ursprunget för egendom eller pengar som förvärvats genom brott så att det blir skenbart lagligt. Det är fråga om en medveten kriminell verksamhet där det främst handlar om att dölja egendom som förvärvats genom brott och undvika utsökning eller andra myndighetsåtgärder. Penningtvätt är en väsentlig del av ekonomisk brottslighet, grå ekonomi och organiserad brottslighet och även en integrerad del av internationell kriminalitet. 


Sysselsättningsfonden bekämpar grå ekonomi proaktivt

Källa: Sysselsättningsfonden 17.12.2019

Att inte betala lagstadgade avgifter skadar alltid det samhälleliga syfte i vilket avgiften uppbärs. Sådana försummelser kallas grå ekonomi. När det gäller Sysselsättningsfonden orsakar obetalda arbetslöshetsförsäkringspremier bortfall i bland annat arbetslöshetsskyddet för arbetslösa och vuxenutbildningsstödet, genom vilket löntagares kompetens utvecklas.


Kontoregisterprojektet framskrider enligt planerna

Källa: Tullen 21.10.2019

Den nationella lagen om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton (571/2019) trädde i kraft 1.5.2019. Syftet med lagen är att främja myndigheternas elektroniska tillgång till information om bank- och betalkonton och effektivera myndigheternas förfrågningar så att de riktas till rätt mottagare. Lagen är en följd av EU-direktiv 2018/843 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Tullen fick i uppdrag att bygga upp ett register över bank- och betalkonton samt att utfärda en föreskrift om datasöksystemet. För detta ändamål grundade Tullen kontoregisterprojektet. Projektet startades hösten 2018. Övervakningssystemet för bank- och betalkonton består av ett register över bank- och betalkonton (Kontoregister) och av ett decentraliserat datasöksystem.


Satsningar på bekämpning av grå ekonomi i det nya regeringsprogrammet

Källa: Skatteförvaltningen, Enheten för utredning av grå ekonomi 10.6.2019

Det nya regeringsprogrammet innehåller ett omfattande och detaljerat program för bekämpning av grå ekonomi. Programmet innehåller även åtgärder för bekämpning av internationellt kringgående av skatt. De frågor som tagits upp i regeringsprogrammet kommer att utgöra stommen för följande åtgärdsprogram för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet. Det återstår att de om det finns tillräckligt med spelrum även för andra frågor som hänför sig till bekämpningen av grå ekonomi.


Inkomstregistret stödjer bekämpningen av grå ekonomi

Källa: Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister 20.5.2019

Inkomstregistret är en nationell elektronisk databas över inkomstuppgifterna. I första skedet fr.o.m. 2019 anmäls utbetalda löner, naturaförmåner, arvoden, arbetsersättningar och övriga förvärvsinkomster till inkomstregistret. Fr.o.m. 2020 ska även uppgifter om utbetalda pensioner och förmåner anmälas till inkomstregistret.


Företag inom byggnadsbranschen fortfarande de mest typiska kunderna hos PSC:s övervakning

Källa: Pensionsskyddscentralen 11.4.2019

Brister med arbetspensionsförsäkringen förekommer inom alla branscher Inom byggbranschen verkar det ändå vara vanligare än annanstans. Det framgår av en kundklassificering som Enheten för utredning av grå ekonomi gjort.


Genom samarbete kunskap om att bekämpa grå ekonomi i städerna

Källa: Skatteförvaltningen 7.12.2018

Erfarenheterna av förebyggande bekämpning av grå ekonomi i samarbete med städerna har varit lovande.


Penningtvätt – en utmaning för hela finansieringssystemet

Källa: Polisen 16.11.2018

Penningtvätt är en kraftkälla för internationell brottslighet, och det är därför viktigt att bekämpa den.

Sidan har senast uppdaterats 26.6.2024