Gå direkt till innehållet Gå till hela webbplatsens sökning

Internationellt samarbete

Arbetarskyddsmyndigheternas nordisk-baltiska samarbete i bekämpningen av svart arbete

Källa: social- och hälsovårdsministeriet / Avdelningen för arbete och jämställdhet 24.9.2024 

Fenomenen grå ekonomi och ekonomisk brottslighet är allt mer internationella till sin karaktär och därför förutsätter en effektiv bekämpning av dem ett internationellt gränsöverskridande samarbete. En biföreteelse är svart arbete och utnyttjande av arbetskraft som är nära förknippat med det. Utmaningarna - och tyvärr ofta de som omger fenomenet - är gemensamma för myndigheterna i olika länder. Det är av största vikt att man granskar möjligheten till ett närmare samarbete inom det geografiskt gemensamma arbetsmarknadsområdet.

Samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna har framskridit i praktiken efter projekten 

De nordiska arbetarskyddsförvaltningarna samarbetade med ett projekt mot svart arbete som fick EU-finansiering 2017–2018. I och med projektet stärktes uppfattningen om vikten av närområdessamarbete ytterligare. De nordiska arbetarskyddsmyndigheterna möter likadana nya fenomen, utmaningar och till och med aktörer i sin tillsyn. Dessutom delade man inom projektet god praxis i anslutning till gränsöverskridande revisionsverksamhet i situationer där arbetskraft utstationeras från ett land till ett annat för att arbeta. Projektet i fråga fungerade också som grund för ett EU-projekt 2019–2021. I projektet deltog förutom de nordiska arbetarskyddsmyndigheterna även representanter för de baltiska länderna med undantag av Litauen. Detta var en viktig utvidgning med tanke på samarbetet, eftersom en stor mängd arbetskraft utstationeras från de baltiska länderna till de nordiska länderna och eftersom det med tanke på ett effektivt samarbete var viktigt att även få med representanter från länder som i första hand utstationerar arbetskraft. På så sätt kan ett gott och effektivt gränsöverskridande samarbete genomföras i praktiska utstationeringsfall. Inom EU-projektet 2019–2021 samarbetade man kring fyra huvudteman med anknytning till svart arbete: 1) gemensamma inspektioner, 2) information, 3) effektivitet och analys av information om svart arbete samt 4) samarbete mellan myndigheter och andra intressentgrupper.

Efter EU-projekten har samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna i bekämpningen av svart arbete fortsatt utan separat projektfinansiering. Samarbetet har fortsatt särskilt med stöd av Europeiska arbetsmyndigheten (ELA). Man har bland annat ordnat olika seminarier tillsammans med ELA om det gränsöverskridande samarbetet mot svart arbete. Det huvudsakliga målet med dessa seminarier har varit att dela god nationell praxis. Till exempel i juni 2024 ordnade man i Helsingfors ett seminarium om god nationell och internationell praxis i anslutning till samarbete mellan flera myndigheter. I seminariet deltog representanter från flera olika myndigheter från olika länder. Ämnet var mycket aktuellt, eftersom det särskilt i de nordiska länderna under de senaste åren har skett mycket strukturell utveckling i riktning mot ett mer bestående samarbete mellan flera myndigheter inom bekämpningen av svart arbete. Ett annat exempel är seminariet för representanter för de nordiska och baltiska ländernas arbetarskyddsförvaltningar som ordnades i Riga i Lettland våren 2023 med stöd av ELA. Temat för seminariet var det gränsöverskridande tillsynssamarbetet och det mervärde det medför.

En ny mer bestående verksamhetsmodell stärker samarbetet mellan länderna 

Samarbetet mellan länderna har länge styrts av svenskarna i form av EU-projekt och andra evenemang som fått separat finansiering. Utmaningen med tanke på samarbetets kontinuitet har varit att verksamheten har varit beroende av finansiering som söks separat eller separata projekt, och i praktiken har det varit svårt att fortsätta samarbetet utanför dessa. Därför tog Sverige 2023 initiativ till att koppla det nordiska samarbetet mot svart arbete till Nordiska ministerrådets samarbetsstrukturer. Initiativet fick stöd av representanter för arbetarskyddsförvaltningen i alla nordiska och baltiska länder, varefter det godkändes officiellt i proceduren för nordiskt samarbete.

Från och med 2025 lyder det nordiska-baltiska samarbetet mot svart arbete under Nordiska ministerrådet. I fortsättningen kommer det också att finnas en egen budget för samarbetet. Samarbetet koordineras årligen av det nordiska land som agerar ordförande i det nordiska samarbetet. År 2025 kommer Finland att ansvara för samordningen av det nordiska samarbetet mot svart arbete. Hösten 2025 planeras ett seminarium om bekämpning av arbetsrelaterat utnyttjande och svart arbete som en del av Finlands nordiska ordförandeskapsperiod.


Det krävs internationellt samarbete för att effektivt bekämpa svartjobb

Källa: RFV/Arbetarskydd 17.1.2022

Fenomenen grå ekonomi och ekonomisk brottslighet är allt mer internationella till sin karaktär och därför förutsätter en effektiv bekämpning av dem ett internationellt, gränsöverskridande samarbete.  En biföreteelse är svartjobb och utnyttjande av arbetskraft som är nära förknippat med det. Utmaningarna - och tyvärr ofta de som omger fenomenet - är gemensamma för myndigheterna i olika länder.  Därför är det av största vikt att man ser till samarbetet, särskilt i sådana geografiska områden som utgör en gemensam arbetsmarknad.


Internationellt samarbete — andra sidor

Sidan har senast uppdaterats 3.2.2025