Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Ensiasunnon korkovähennys

Ensiasuntoa varten ottamasi lainan koroista voit saada tavallista suuremman vähennyksen verotuksessa.

Jos sinulla ei ole pääomatuloja, osa asuntolainan koroista vähennetään ansiotulojen veroista niin sanottuna alijäämähyvityksenä. Ensiasunnon lainan koroista alijäämähyvitys on 32 %.

Asuntolainan koron saa osittain vähentää verotuksessa

Jos olet ottanut lainan vakituisen asunnon hankintaa tai peruskorjausta varten, lainan korot voi osittain vähentää verotuksessa. Korot vähennetään sinä vuonna, jona ne on maksettu. Huomaa kuitenkin, että asuntolainan korkovähennys on pienentynyt asteittain vuodesta 2012 lähtien. Vuoden 2022 verotuksessa asuntolainan korkovähennys on 5 prosenttia. Vuodesta 2023 alkaen asuntolainan korkoja ei voi enää vähentää verotuksessa. Sama koskee ensiasunnon velan korkoja. 

Asuntolainan korkovähennyksen määrä prosentteina
Asuntolainan korkojen maksuvuosi Koroista saa vähentää
2023 0 %
2022 5 %
2021 10 %
2020 15 %
2019 25 %
2018 35 %

Jos pääomatuloja ei ole, koroista syntyy alijäämää

Korkojen vähennyskelpoinen osuus vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista. Jos pääomatuloja ei ole, koroista syntyy alijäämää. Osa siitä vähennetään ansiotulojen verosta niin sanottuna alijäämähyvityksenä, joka on yleensä 30 %.

Ensiasunnon lainan koroista alijäämähyvitys on kuitenkin 32 %. Saat tämän vähennyksen enintään ensiasunnon käyttöönottovuodelta ja yhdeksältä seuraavalta vuodelta.

Esimerkki: Puolisot maksavat vuodessa ensiasunnon lainan korkoja 1 000 euroa. Koroista voi vuonna 2022 vähentää 50 euroa (5 % 1 000 eurosta). Pääomatuloja ei ole, joten korot vähennetään alijäämähyvityksenä ansiotulojen verosta. Alijäämähyvitys ensiasuntoa varten otetun lainan koroista on 32 %. Alijäämähyvityksen määrä on 16 euroa (32 % 50 eurosta).

Alijäämähyvityksen enimmäismäärään voi saada lapsikorotuksen

Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1 400 euroa. Puolisoilla enimmäismäärä on yhteensä 2 800 euroa. Enimmäismäärään saa lapsikorotuksen, joka on 400 euroa yhdestä lapsesta ja yhteensä 800 euroa kahdesta tai useammasta lapsesta. Nelihenkisessä perheessä ansiotulojen verosta voi siis vähentää alijäämähyvityksenä enintään 3 600 euroa.

Milloin lainaa pidetään ensiasunnon lainana?

Ensiasunnon korkovähennys koskee vain ensiasunnon hankintaa varten otetun lainan korkoja. Ensiasunnon peruskorjaukseen otettu laina on tavanomaista asuntolainaa.

Laina on otettu ensiasuntoa varten, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Omistat asunnosta vähintään 50 %.
  • Asunto tulee asuinkäyttöösi.
  • Et ole aikaisemmin omistanut vähintään 50 %:a vakituisena asuntona käyttämästäsi asunnosta tai asuinrakennuksesta.

Lue lisää ensiasunnon määritelmästä verotuksessa

Korot voi ottaa huomioon jo verokortilla

Lainan korkokulut voidaan ottaa huomioon jo verokortin ennakonpidätysprosentissa. 
Lue lisää verokortin muuttamisesta

Pankki ilmoittaa lainan ja lainan korot Verohallintoon lopullista verotusta varten, ja ne näkyvät esitäytetyssä veroilmoituksessa. Tarkista korkojen määrä ja käyttötarkoitus. Jos velan käyttötarkoitus on erittelyosassa väärin, ilmoita lisätiedoissa oikea käyttötarkoitus (ensiasunnon velan korko) ja luoton tunnus.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.12.2022