Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijausviesteistä

Oleskelet Suomessa 6 kuukautta tai vähemmän – maksat palkastasi lähdeveroa

Kun oleskelet Suomessa enintään 6 kuukautta, olet rajoitetusti verovelvollinen. Rajoitetusti verovelvollisena sinun täytyy yleensä maksaa lähdeveroa tulosta, jonka saat Suomesta.

Kun sinulla on suomalainen työnantaja tai ulkomaisella työnantajallasi on kiinteä toimipaikka Suomessa, maksat lähdeveroa palkasta, jonka saat Suomessa tehdystä työstä. Lähdevero on yleensä 35 %. Jos asut EU-maassa, Norjassa, Islannissa, Liechtensteinissa tai valtiossa, jonka kanssa Suomella on verosopimus, voit vaatia myös progressiivista verotusta.

Katso tarkemmat ohjeet, jos tulet töihin rakennustyömaalle.

Näin huolehdit veroista

1

Hae lähdeverokorttia

Täytä lomake 5057

Verokorttiin voidaan merkitä myös lähdeverovähennys: 510 euroa kuukaudessa tai 17 euroa päivässä. Kun sinulla on lähdeverokortti, työnantajasi voi tehdä lähdeverovähennyksen tulostasi ennen veron perimistä. 

Toimita alkuperäinen verokortti työnantajallesi. Lähdevero on lopullinen vero. Sinun ei tarvitse antaa veroilmoitusta Suomeen.

Esimerkki: Jos saat palkkaa 2 000 euroa kuukaudessa, lähdevero ilman lähdeverokorttia on 35 % eli 700 euroa. Jos olet antanut työnantajallesi lähdeverokortin, jossa on merkintä lähdeverovähennyksestä, palkastasi peritään veroa 521,50 euroa ((2 000 euroa – 510 euroa) x 35 %). Huomioithan, että palkkaan lasketaan rahapalkan lisäksi myös mahdolliset luontoisedut, kuten ravintoetu ja asuntoetu.

2

Esitä A1-todistus

Jos tulet EU- tai ETA-maasta tai Sveitsistä, voit saada A1-todistuksen asuinvaltiostasi. A1-todistus kertoo, että kuulut asuinvaltiosi sosiaaliturvaan.

Kun sinulla on A1-todistus, sinulta ei peritä mitään vakuutusmaksuja.

Jos sinulla ei ole A1-todistusta:

  • Työnantaja perii palkastasi veron lisäksi eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, jotka menevät vakuutuslaitoksille.

  • Jos olet työskentelyn perusteella Suomessa sairausvakuutettu, työnantaja perii palkastasi myös sairausvakuutusmaksun (sairaanhoitomaksu ja päivärahamaksu). Lue lisää Suomeen töihin tulevan sairausvakuutusmaksusta.

Lisätietoa saat

3

Ilmoita tulot asuinvaltiosi verotuksessa

Asuinvaltiolla on yleensä oikeus verottaa sinua myös ulkomailta saadusta tulosta. Kun saat tuloja Suomesta, muista ilmoittaa ne myös asuinvaltiosi verotuksessa.

Saat työnantajalta todistuksen palkastasi ja siitä peritystä lähdeverosta. Voit tarvita todistusta asuinvaltiosi verotuksessa. Jos asuinvaltiosi verottaa ulkomailta saamiasi tuloja, se myös poistaa kaksinkertaisen verotuksen.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.8.2019