Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Etätyö Suomessa ulkomaiselle työnantajalle

Tämä ohje on tarkoitettu niille henkilöille, jotka asuvat Suomessa ja työskentelevät ulkomaisen työnantajan palveluksessa, mutta tekevät joko kokonaan tai osittain etätöitä Suomessa.

Teet etätöitä kokonaan Suomessa

Jos työskentelet etänä Suomessa ulkomaiselle työnantajalle, maksat palkastasi veroa Suomeen.

Ulkomainen työnantajasi ei peri palkastasi veroa Suomeen, joten sinun tulee maksaa itse verot ennakkoverona.

Toimi näin:

Hae ennakkoveroa OmaVerossa tai lomakkeella 5010. Näin haet ennakkoveroa OmaVerossa

Koska työskentelet vain Suomessa, verosopimuksen mukaan sinun ei tule maksaa palkasta veroa ulkomaisen työnantajasi kotivaltiossa. Selvitä verotuksesi toisessa valtiossa ulkomaisen työnantajasi ja paikallisen veroviranomaisen kanssa.Jos palkastasi on peritty toiseen valtioon veroa Suomessa tehdystä työstä, hae sinne maksettuja veroja takaisin tämän valtion veroviranomaiselta.

Veroilmoitus

Jos veroilmoitukseen ei ole täytetty valmiiksi tietoja tuloistasi tai tiedoissa on puutteita, korjaa ja ilmoita tiedot OmaVerossa tai paperilomakkeella 50A.

Työnantaja ilmoittaa

Ulkomaisen työnantajan pitää ilmoittaa maksamansa palkka ja muut suoritukset tulorekisteriin siinä tapauksessa, että Suomessa oleva työntekijä on yleisesti verovelvollinen tai vakuutettu Suomessa.

Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: kansainväliset tilanteet

Työskentelet osittain etänä Suomessa

Jos asut Suomessa, mutta työskentelet toisessa valtiossa siellä olevalle työnantajalle, maksat veroa palkastasi tähän valtioon. Jos kuitenkin työskentelet ulkomaiselle työnantajalle osittain Suomessa esimerkiksi etänä ja osittain työnantajan kotivaltiossa, voi toinen valtion verottaa palkkaasi vain siltä osin kuin työskentelet siinä valtiossa. Tarvittaessa palkka jaetaan työskentelyvaltioiden kesken työskentelypäivien suhteessa.

Koska asut pysyvästi Suomessa, maksat veroa koko palkasta Suomeen. Suomi poistaa kaksinkertaisen verotuksen huomioimalla toiseen valtioon maksetut verot siitä palkan osasta, joka kertyy toisessa valtiossa tehdystä työstä.

Toimi näin:

Hae ennakkoveroa OmaVerossa tai lomakkeella 5010. Ilmoita työnantajan kotivaltiossa tehdystä työstä saatu palkka ja ulkomaille maksettu vero OmaVerossa tai lomakkeella 16A kohdassa työskentely, johon ei sovelleta 6 kuukauden sääntöä.

Näin haet ennakkoveroa OmaVerossa

Veroilmoitus

Jos veroilmoitukseen ei ole täytetty valmiiksi tietoja tuloistasi tai tiedoissa on puutteita, korjaa ja ilmoita tiedot OmaVero-palvelussa tai paperilomakkeella 50A. . Ilmoita työnantajan kotivaltiossa tehdystä työstä saatu palkka ja ulkomaille maksettu vero OmaVerossa tai lomakkeella 16A kohdassa työskentely, johon ei sovelleta 6 kuukauden sääntöä.

Työnantaja ilmoittaa

Jos työntekijä työskentelee saman palkanmaksukauden aikana osittain Suomessa ja osittain ulkomailla, on ulkomaisen työnantajan annettava tieto koko tulosta eli myös ulkomailla tehdyn työn osuudesta.

Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: kansainväliset tilanteet

Esimerkki: Suomessa asuva henkilö työskentelee saksalaiselle yritykselle. Hän on sopinut työnantajansa kanssa, että työskentelee 10 päivää kuukaudessa Saksassa ja muuten etänä Suomessa. Hän maksaa palkastaan veroa Saksaan niiden 10 päivän osalta, jotka työskentelee Saksassa.  Suomessa verotetaan koko palkka, mutta huomioidaan 10 päivän osalta Saksaan maksetut verot. Suomen ja Saksan välisen verosopimuksen mukaan kaksinkertainen verotus poistetaan hyvitysmenetelmällä, joten Suomen verosta vähennetään Saksaan maksettu vero.

Työnantajasi on toisesta Pohjoismaasta ja työskentelet etänä Suomessa

Jos työnantajasi on toisesta Pohjoismaasta, lue lisää ohjeesta Työskentely Pohjoismaassa ja verojen siirto.

Lisätietoa vakuutusmaksuista

Jos teet työtä Suomessa, kuulut EU:n sosiaaliturvasääntöjen perusteella Suomen sosiaaliturvaan ja maksat vakuutusmaksuja Suomeen. Maksat vakuutusmaksuja Suomeen myös vaikka työskentelet osittain Suomessa, jos teet huomattavan osan työstä Suomessa.

Tietoa vakuutusmaksuista:

Lue lisää 

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2023