Lahja vai ennakkoperintö?

Lahja tarkoittaa omaisuutta, jonka annat elinaikanasi toiselle henkilölle ilman korvausta. Jos annat lahjan rintaperilliselle – esimerkiksi lapselle tai lapsenlapselle – lahja on yleensä ennakkoperintöä (ennakkoperintöolettama). Ennakkoperintökin on siis lahja, josta lahjansaajan täytyy maksaa lahjavero.

Lahja ei kuitenkaan yleensä ole ennakkoperintöä, jos

  • kaikki rintaperilliset ovat saaneet samansuuruiset lahjat 
  • ainoa rintaperillinen on saanut lahjan
  • lahjanantaja on erikseen määrännyt esimerkiksi lahjakirjassa, että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä (lahjanantaja on voinut määrätä myös testamentissa, että lahja on ennakkoperintöä).

Lahjansaaja maksaa lahjaveroa saamastaan lahjasta, oli se sitten tavallinen lahja tai ennakkoperintö. Jos lahja on määritetty ennakkoperinnöksi, se otetaan huomioon perinnönjaossa ja siten myös perintöverotuksessa. Tavallinen lahja otetaan huomioon perintöverotuksessa vain, jos se on saatu enintään 3 vuotta ennen lahjanantajan kuolemaa.

Omaisuuden myynti alihintaan voi olla ennakkoperintöä

Jos myyt omaisuuttasi alihintaan lapsellesi, kyseessä voi olla myös ennakkoperintönä huomioitava lahja. Kauppa ei ole alihintainen, jos kauppahinta on yli 75 % omaisuuden käyvästä arvosta. Jos kauppahinta vastaa omaisuuden arvoa, kyse ei ole ennakkoperinnöstä.

Lue lisää lahjanluonteisesta kaupasta