Varainsiirtovero liikeosakkeista eli muista kuin asunto-osake- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeista

Kun ostat liikeosakkeita (eli muita kuin asunto-osake- tai kiinteistöyhtiön osakkeita) (ns. liikeosakkeita), tee varainsiirtoveroilmoitus ja maksa varainsiirtovero. Liikeosakkeita ovat esimerkiksi yrityksen osakkeet tai puhelinosakkeet. Varainsiirtoveron määrä pitää laskea itse ja maksaa omatoimisesti. 

Yleensä varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa eikä ilmoitusta antaa osakkeista, jotka olet hankkinut arvopaperipörssistä. 

1

Laske vero

Vero on 1,6 % kauppahinnasta ja mahdollisista muista vastikkeista.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

2

Tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen.

Ilmoita OmaVerossa 

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Näin yritys tekee varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Henkilöasiakkaat, avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt voivat käyttää myös paperilomaketta.

Jos ilmoitat paperilla, lähetä allekirjoitetun lomakkeen mukana kopio allekirjoitetusta kauppakirjasta tai muusta sopimuksesta. Jos kauppaan liittyy muita asiakirjoja, jotka vaikuttavat varainsiirtoverotukseen, toimita kopiot myös niistä.

Kun ilmoitat OmaVerossa, näitä asiakirjoja ei tarvitse kaikissa tilanteissa liittää ilmoitukseen. Ennen ilmoituksen lähettämistä näet, tarvitaanko liitteitä vai riittääkö pelkkä ilmoitus.

Huomaa, että jokainen ostaja antaa oman varainsiirtoveroilmoituksensa. Samaan ilmoitukseen ei voi merkitä muiden ostajien, esim. puolison tietoja.

3

Maksa vero

Maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Maksamiseen tarvitset oman varainsiirtoveron viitenumerosi. Saat viitenumeron joko OmaVerosta tai puhelimitse. Jos maksat OmaVerossa, viite- ja tilinumero ovat maksussa valmiina.

Maksa OmaVerossa

Katso maksuohjeet

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon, kun sekä ilmoitus että maksu ovat kirjautuneet tietojärjestelmäämme. Todistusta ei saa siis saman tien, vaan se muodostuu OmaVeroon yleensä muutaman päivän kuluessa. Lähetämme todistuksen sinulle myös postitse.

Usein kysyttyä

Anna varainsiirtoveroilmoitus, vaikka veron määrä olisi alle 10 euroa.

Jos ostat julkisesti noteerattuja osakkeita pörssin ulkopuolelta, sinun pitää 2 kuukauden kuluessa

  • maksaa 1,6 % varainsiirtoveroa kauppahinnasta ja mahdollisista muista vastikkeista
  • antaa varainsiirtoveroilmoitus.

Sinun pitää ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero myös silloin, jos saat työnantajaltasi osakepalkkiota vastikkeeksi työpanoksesta.

Lue lisää syventävästä ohjeesta muista tilanteista, joissa pörssiosakkeiden hankinnasta täytyy maksaa varainsiirtoveroa.