Asunto-osake ensiasuntona – näin teet varainsiirtoveroilmoituksen asunto-osakkeesta

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Katso ensiasunnon verovapauden ehdot.

Ensiasunnon ostajan verovapaus koskee vain vakituista asuntoa. Jos ostat asuntokaupan yhteydessä esimerkiksi autopaikan tai varaston (erilliset osakesarjat), muista maksaa siitä varainsiirtovero. 

Varainsiirtoveroilmoitus pitää antaa, vaikka et maksakaan ensiasunnosta varainsiirtoveroa.

1

tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Jos olet ostanut uudiskohteen, tee ilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Varainsiirtoveroilmoituksessa vakuutat, että kyseessä on ensiasunto.

Jos ostat asunnon kiinteistönvälittäjän kautta, välittäjä tekee varainsiirtoveroilmoituksen puolestasi (uudiskohteissa ilmoitus on kuitenkin tehtävä itse).

  • Jos ostajia on useita – esimerkiksi puolisot – jokaisen ostajan on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa.
  • Ilmoitusta varten tarvitset kauppakirjan tai muun sopimuksen. Saatat tarvita myös isännöitsijäntodistusta.
  • Asiakirjoja ei tarvitse kaikissa tilanteissa liittää ilmoitukseen. Ennen ilmoituksen lähettämistä OmaVerossa näet, tarvitaanko liitteitä vai riittääkö pelkkä ilmoitus.
    Ilmoita OmaVerossa

Ilmoita OmaVerossa

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Voit käyttää myös paperilomaketta. Paperilomakkeen liitteeksi tarvitaan kauppakirja.

2

Saat todistuksen varainsiirtoverosta

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon tai postitse. OmaVeroon todistus tulee yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa ilmoituksen antamisesta. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, todistus tulee näkyviin OmaVeroon myöhemmin.

Silloin kun asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. 

Jos taloyhtiön osakeluettelo on jo sähköisessä huoneistotietojärjestelmässä, tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy rekisteriin automaattisesti eikä todistusta tarvitse esittää isännöitsijälle. Kysy isännöitsijältä, kuuluuko taloyhtiö huoneistotietojärjestelmään.

Jos osakeluettelo ei ole vielä huoneistotietojärjestelmässä, esitä isännöitsijälle todistus varainsiirtoverosta. Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen ennen 1.11.2019, myös vanhanmallinen leimattu varainsiirtoveroilmoitus käy todistukseksi. Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Usein kysyttyä

Varainsiirtoverotus siirtyi OmaVeroon 8.11.2019. OmaVerossa näkyvät

  • OmaVeron kautta annetut ilmoitukset
  • 1.11.2019 julkaistulla uudella paperilomakkeella ilmoitetut kaupat. Paperilomakkeella annetut ilmoitukset tulevat näkyviin OmaVeroon viiveellä.

Näiden uusien ilmoitusten osalta saat todistuksen varainsiirtoverosta, kun sekä ilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos kyse on asunto-osakkeesta, anna todistus isännöitsijälle, jotta hän voi merkitä omistuksesi osakeluetteloon.

Jos asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. Jos kyse on uudiskohteesta, ostajan on itse annettava varainsiirtoveroilmoitus ja silloin todistuskin löytyy OmaVerosta.

Vanhat ilmoitukset

Jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen vanhalla paperilomakkeella ennen marraskuuta 2019, ilmoitus ei näy OmaVerossa. Älä tee ilmoitusta uudelleen. Jos tarvitset vanhaa leimattua varainsiirtoveroilmoitusta esimerkiksi isännöitsijää varten, ota yhteyttä palvelunumeroon 029 497 022 (Varainsiirtoverotus).

Lomake.fi:ssä annettu ilmoitus ei näy OmaVerossa, mutta se säilyy Tallennetut lomakkeet -palvelussa 2 vuotta ja sen voi tulostaa sieltä jälkikäteen. Jos lomakkeen lähettämisestä on kulunut yli 2 vuotta, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022.

Osa taloyhtiöistä on jo siirtänyt osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään uuteen huoneistotietojärjestelmään.

Uudistus ei vaikuta varainsiirtoveron ilmoittamiseen tai maksamiseen. Jos taloyhtiö on jo huoneistotietojärjestelmässä, tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy Maanmittauslaitokselle automaattisesti, eikä sinun tarvitse antaa todistusta erikseen isännöitsijälle. Tiedon huoneistotietojärjestelmään kuulumisesta saat isännöitsijältä.

Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä.