Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Oikaisuvaatimus kiinteistöverotuksessa

Tämä ohje koskee sekä henkilöasiakkaita että yritys- ja yhteisöasiakkaita.

Voit tehdä oikaisuvaatimuksen sen jälkeen, kun kiinteistöverotuksesi on päättynyt. Esimerkiksi vuoden 2023 kiinteistöverotus päättyy kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana – yhteisöillä kiinteistöverotus voi päättyä jo toukokuussa.

Toimi näin ennen kuin teet oikaisuvaatimuksen

Jos ilmoitat vuonna 2022 tapahtuneista kiinteistötietojen muutoksista, odota että saat kiinteistöverotuspäätöksen maaliskuussa 2023. Ilmoita korjaukset viimeistään 9.5.2023 kiinteistöveroilmoituksella OmaVerossa tai paperilomakkeella. Yhteisöillä määräpäivä on 2.5.2023.

Jos huomaat verotuksessasi korjattavaa sen jälkeen, kun kiinteistöverotuksesi on päättynyt, voit tehdä oikaisuvaatimuksen tämän sivun ohjeiden mukaan. Näet päättymispäivän kiinteistöverotuspäätöksestäsi, joka tulee OmaVeroon (Yhteydenpito – Päätökset ja kirjeet). 

Oikaisuvaatimusten käsittelyajat ovat pidemmät kuin veroilmoitusten käsittelyajat. Siksi muutokset kannattaa ilmoittaa mieluummin ajoissa kiinteistöveroilmoituksella kuin hakea oikaisua jälkikäteen.

Esimerkki: Saat keväällä 2023 kiinteistöverotuspäätöksen vuodelta 2023. Päätöksen tiedot näyttävät olevan oikein, joten et tee korjauksia kiinteistöveroilmoituksella. Muistat kuitenkin jälkikäteen, että unohdit ilmoittaa viime vuonna kesämökillä teettämäsi sähköremontin. Kiinteistöverotuspäätökseen on merkitty verotuksesi päättymispäiväksi 17.6.2023.

Jos huomaat virheen ennen kiinteistöverotuksen päättymispäivää, korjaa tietoja antamalla uudet tiedot kiinteistöveroilmoituksella. Jos huomaat virheen vasta verotuksen päättymispäivän eli tässä tapauksessa 17.6. jälkeen, voit tehdä oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusohjeet

1

Milloin oikaisuvaatimuksen voi tehdä

Voit tehdä oikaisuvaatimuksen viimeistään 3 vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Verovuoden näet verotuspäätöksestä.

Jos vuoden viimeinen päivä on lauantai tai sunnuntai, määräpäivä on seuraava arkipäivä. Oikaisuvaatimuksen pitää olla perillä Verohallinnossa määräpäivänä viimeistään klo 16.15.

Oikaisuvaatimuksen viimeinen päivä verovuosien mukaan
Verovuosi Oikaisuvaatimuksen pitää olla perillä viimeistään
2020 2.1.2024
2021 31.12.2024
2022 31.12.2025
2

Näin teet oikaisuvaatimuksen

Voit tehdä kiinteistöverotuksen oikaisuvaatimuksen OmaVerossa.

Siirry OmaVeroon

  1. Kun olet kirjautunut OmaVeroon, valitse välilehti Toiminnot.
  2. Valitse kohdasta Oikaisuvaatimukset linkki Kaikki oikaisuasiat.
  3. Valitse linkki Oikaisuvaatimus kiinteistöverotukseen.
  4. Valitse oikean vuoden kohdalta linkki Tee oikaisuvaatimus.
  5. Täytä kohdat, jotka koskevat tilannettasi ja joihin haet muutosta. Lopuksi lähetä oikaisuvaatimus.

Jos et voi asioida OmaVerossa: voit hakea oikaisua paperilomakkeella tai vapaamuotoisella hakemuksella.

3

Kun olet tehnyt oikaisuvaatimuksen

Maksa kiinteistövero viimeistään eräpäivänä, vaikka olisit tehnyt oikaisuvaatimuksen. Tarvittaessa voit hakea maksujärjestelyä tai veron ulosoton kieltoa.

Kun oikaisuvaatimuksesi on käsitelty, saat päätöksen siitä OmaVeroon ja postitse kotiin. Päätöksessä on tiedot maksamista varten tai tiedot kiinteistöveron palautuksesta. Voit tarkistaa arvion hakemusten käsittelyajoista.

Lisätietoa ja ohjeita oikaisuista

Vero pitää maksaa viimeistään eräpäivänä, vaikka olisit hakenut oikaisua verotukseen. Maksamattomalle verolle kertyy viivästyskorkoa.

Ota yhteyttä Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 026 (Maksuliikenne), niin saat tarvittavat maksuohjeet. Löydät maksutiedot myös OmaVerosta: Näin maksat veroja tai tarkistat maksutiedot OmaVerossa.

Jos veron maksaminen eräpäivänä aiheuttaa vaikeuksia, sinun kannattaa selvittää, voisitko saada maksujärjestelyn. Lue lisää maksujärjestelyn hakemisesta

Jos oikaisuvaatimuksesi hyväksytään eikä sinulla ole muita verovelkoja, liikaa maksamasi vero palautetaan automaattisesti korkoineen takaisin sinulle.

Täytäntöönpanon keskeyttäminen tarkoittaa sitä, että oikaisuvaatimuksen käsittelyn aikana vero ei mene ulosottoon tai jo käynnistynyt ulosotto keskeytetään. Voit hakea täytäntöönpanon keskeyttämistä samalla kun teet oikaisuvaatimuksen tai erikseen myöhemmin.

Jos aiot maksaa veron kokonaan oikaisuvaatimuksestasi huolimatta, täytäntöönpanon keskeytystä ei kannata hakea.

Huomaa, että jos haet täytäntöönpanon keskeytystä

  • verolle kertyy viivästyskorkoa myös keskeytyksen ajalta eli veron alkuperäisestä eräpäivästä maksupäivään asti
  • veronpalautuksiasi ei voida käyttää jäännösverojen maksuksi
  • et voi saada verovelkatodistusta eli todistusta verojen maksamisesta.

Ulosotto voidaan estää joko kokonaan tai rajoitetusti

Veron täytäntöönpano voidaan keskeyttää kahdella eri tavalla:

  • Kokonaan: Vero ei mene ulosottoon eikä veroon käytetä veronpalautuksiasi eikä Verohallinnolle tekemiäsi maksuja.
  • Rajoitetusti: Veronpalautuksiasi sekä muita maksuja voidaan käyttää veroon, vero voidaan lähettää ulosottoon, ja myös muuta omaisuutta voidaan ulosmitata. Ulosottoviranomainen ei kuitenkaan saa myydä ulosmitattua omaisuutta ennen kuin asiasi on lopullisesti ratkaistu.

Veron täytäntöönpano voidaan keskeyttää kokonaan vain silloin, jos veroa ei ole vielä ehditty lähettää ulosottoon.

Jos oikaisuvaatimuksesi hylätään, samalla hylätään myös pyyntösi täytäntöönpanon keskeyttämisestä. Tällaisessa tilanteessa maksamaton vero voidaan lähettää ulosottoon. Ulosottoviranomainen ei kuitenkaan saa myydä esimerkiksi kiinteistöjä, asunto-osakeyhtiön osakkeita eikä keskinäisen kiinteistöyhtiön osakkeita sinä aikana, jolloin oikaisuvaatimuksesi on käsittelyssä.

Lue lisää syventävästä vero-ohjeesta: Täytäntöönpanon keskeyttäminen

Voit perua tekemäsi oikaisuvaatimuksen joko osittain tai kokonaan. Valitse OmaVerossa välilehti Toiminnot. Valitse sen jälkeen kohdasta Oikaisuvaatimukset linkki Oikaisuvaatimuksen peruminen.

Myös Verohallinto voi oikaista verotustasi sen jälkeen, kun verotuksesi on päättynyt. Tämä johtuu siitä, että Verohallinto voi saada jälkikäteen verotukseesi vaikuttavaa tietoa. Tällaisen oikaisun seurauksena voit joko saada veronpalautusta tai joutua maksamaan lisää veroa. Verohallinto voi oikaista esimerkiksi tuloverotusta, kiinteistöverotusta arvonlisäverotusta tai työnantajasuorituksia omasta aloitteestaan.  

Verohallinto voi oikaista verotustasi vastaavassa määräajassa kuin jos itse tekisit oikaisuvaatimuksen − eli 3 vuoden kuluessa verovuotta seuraavan vuoden alusta.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä kuitenkin aina vähintään 60 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut päätöksen.

Joissakin tapauksissa Verohallinto voi pidentää oikaisuaikaa 1 vuodella ja erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa 6 vuodella.

Määräajat ovat erilaiset myös silloin, jos tarve muuttaa verotusta johtuu rikosprosessista.

Jos olet tyytymätön Verohallinnon aloitteesta tehtyyn oikaisuun, voit hakea siihen muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen.

Lue lisää syventävistä vero-ohjeista:

Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen voi hakea muutosta tekemällä valituksen hallinto-oikeuteen. Tarkista määräaika sekä ohjeet valituksen tekemiseen valitusosoituksesta, joka on saamasi päätöksen liitteenä.

Sivu on viimeksi päivitetty 15.3.2023