Näin ilmoitat asunnon, kiinteistön tai muun omaisuuden luovutuksen OmaVerossa

Oletko myynyt tai muuten luovuttanut omaisuuttasi? Jos olet esimerkiksi myynyt asunnon tai tehnyt sukupolvenvaihdoksen, ilmoita kertynyt voitto tai tappio OmaVerossa.

 1. Valitse Toiminnot-kohdasta linkki Verokortit ja ennakkovero.

 2. Vieritä sivua alaspäin ja valitse linkki Hae ennakkoveroa.

  Pääset samaan hakemukseen myös sivun alkupuolelta linkistä Tilaa uusi verokortti.

 3. Tarkista, että asiakastietosi ovat oikein. Siirry seuraavaan vaiheeseen, joka on Esitäytetyt tulot ja vähennykset.

 4. Tarkista esitäytetyt tiedot tuloista ja vähennyksistä. Jos et halua muuttaa verokorttia, sinun ei tarvitse muuttaa tietoja kohdassa Palkat ja luontoisedut. Siirry seuraavaan vaiheeseen, joka on Muut tulot.

 5. Ilmoita omaisuuden luovutus tässä vaiheessa. Vieritä kohtaan Pääomatulot. Valitse Kyllä kohdassa Luovutusvoitot tai -tappiot. Valitse sen jälkeen linkki Lisää uusi luovutus.

 6. Valitse ensin, mitä omaisuutta olet luovuttanut. Täytä sen jälkeen pyydetyt tiedot. Saat kaikki kohdat näkyviin, kun vierität oikean reunan palkkia alaspäin. Paina lopuksi OK.

 7. Valitse, maksatko verot ennakkoverona vai haluatko, että ne otetaan huomioon verokorttisi veroprosentissa. Jos ilmoitat tietoja edelliselle vuodelle, ohjelma laskee sinulle automaattisesti ennakkoveron, eikä tätä valintaa näy.

 8. Jos ilmoitat arvopaperien luovutuksia, valitse Kyllä kohdassa Arvopaperien myyntivoitot ja täytä pyydetyt tiedot. Arvopaperikauppoja ei voi eritellä verokortti- ja ennakkoverohakemuksessa.

  Valitse myös, maksatko verot ennakkoverona vai haluatko, että ne otetaan huomioon verokorttisi veroprosentissa. Jos ilmoitat tietoja edelliselle vuodelle, ohjelma laskee sinulle automaattisesti ennakkoveron, eikä tätä valintaa näy.

 9. Siirry vaiheeseen Toimitustapa.

 10. Jos olet ilmoittanut vain luovutuksen, siirry vaiheeseen Esikatsele ja lähetä.

  Jos olet ilmoittanut myös palkkatuloja, vastaa mahdollisiin lisäkysymyksiin tällä sivulla. Siirry sen jälkeen vaiheeseen Esikatsele ja lähetä.

 11. Tarkista tiedot. Voit tarvittaessa korjata tietoja Muokkaa-linkeistä. Kun kaikki tiedot ovat oikein, lähetä hakemus.

Tämän ohjeen avulla ilmoitat luovutuksen edelliseltä vuodelta, kun täydennät esitäytettyä veroilmoitustasi.

 1. Valitse Toiminnot-kohdasta Veroilmoitukset ja verotustiedot. Voit myös valita linkin Huomioitavaa-kohdasta.

 2. Valitse vuosi 2020.

 3. Valitse Esitäytetty veroilmoitus.

 4. Valitse Korjaa.

 5. Tarkista, että asiakastietosi ovat oikein. Siirry seuraavaan vaiheeseen, joka on Esitäytetyt tulot ja vähennykset.

 6. Jos olet aiemmin ilmoittanut tietoja luovutuksesta, ne näkyvät tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa voit korjata tietoja tai ilmoittaa uusia luovutuksia. Jos arvopaperikaupoista on esitäytettyjä tietoja, lisää mahdollisesti puuttuvat tiedot myös tässä vaiheessa.

  Jos vaiheessa Esitäytetyt tulot ja vähennykset ei ole tietoja luovutuksesta tai arvopaperikaupoista, siirry vaiheeseen Muut tulot.

 7. Ilmoita omaisuuden luovutus tässä vaiheessa. Vieritä kohtaan Pääomatulot. Valitse Kyllä kohdassa Luovutusvoitot tai -tappiot. Valitse sen jälkeen linkki Lisää uusi luovutus.

 8. Valitse ensin, mitä omaisuutta olet luovuttanut. Täytä sen jälkeen pyydetyt tiedot. Saat kaikki kohdat näkyviin, kun vierität oikean reunan palkkia alaspäin. Paina lopuksi OK.

 9. Jos ilmoitat arvopaperien myyntivoittoja, valitse Kyllä kohdassa Arvopaperien myyntivoitot. Valitse sen jälkeen Avaa erittely.

 10. Valitse ensin, ilmoitatko arvopaperien tiedot erittelyssä vai liitetiedostossa.

  1. Jos ilmoitat tiedot erittelyssä, valitse seuraavaksi Lisää uusi luovutus. Valitse, onko kyseessä arvopaperin luovutus vai pääoman palautus. Ilmoita tiedot ja valitse OK.
  2. Jos ilmoitat tiedot liitetiedostossa, valitse seuraavaksi Lisää tiedosto. Valitse valintalistasta tiedoston tyypiksi Arvopaperikauppojen liite. Kirjoita myös lyhyt tiedoston kuvaus ja täytä taulukkoon luovutushinnat yhteensä sekä voitto tai tappio. Kun olet ladannut liitteen, valitse Tallenna.
 11. Voit ilmoittaa muita luovutuksia linkistä Lisää uusi luovutus. Kun olet ilmoittanut kaikki tiedot, valitse OK.

 12. Siirry vaiheeseen Esikatsele ja lähetä.

 13. Tarkista tiedot. Pääset muokkaamaan tietoja linkistä Muokkaa.

  Jos haluat jatkaa ilmoituksen täyttämistä myöhemmin, voit valita Tallenna keskeneräisenä.

  Kun kaikki tiedot ovat oikein, lähetä veroilmoitus.