Resursuppföljningsverktyg stärker proaktiviteten i den brottsförebyggande kedjan

Ett resursuppföljningsverktyg som lanseras på sidan för Grå ekonomi & Ekonomisk brottslighet ökar betydligt insynen i de viktigaste operativa resurserna mot grå ekonomi och förebyggande av ekonomisk brottslighet samt de resultat som uppnås med dem.

Resursuppföljningsverktyget kan användas för att snabbt bilda sig en helhetsbild av vissa närstående myndigheters tillgängliga resurser, deras utveckling och eventuella brister. Presentationen bygger på kedjetänkande om de ömsesidiga sambanden mellan myndigheternas resurser. Verktyget kan användas för att göra upp databaserade prognoser om hur ökning eller minskning av resurserna sannolikt skulle påverka andra myndigheters arbetssituation.

På verktygets ingångssida visas relevanta uppgifter om övervakningen och brottsprocessen som uppföljningsdata över tre år från sju olika myndigheter.

På ingångssidan visas antalet årsverken som olika myndigheter anvisat för bekämpning av grå ekonomi och ekobrott samt utfallet för dem. Dessutom visas antalet ärenden inom övervakningen och brottsprocessen samt det ackumulerade beståndet av ogjort arbete. För Skatteförvaltningen och arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket redovisas också antalet realtidsärenden som genomförts i samarbete med förundersökningsmyndigheten, det vill säga Polisen eller Tullen. Resursuppföljningen ger en övergripande bild av genomströmningen av ärenden och om eventuella flaskhalsar i processen.

Det är möjligt att gå djupare in i uppgifterna från olika myndigheter. På undersidorna redogörs bland annat för förhållandet mellan en myndighets resurser och arbetsmängd. Om Polisen och Utsökningsverket anges också antalet personer med mindre än två års arbetserfarenhet i årsverken. Erfarenhet och kompetens spelar som känt en stor roll i arbetet mot grå ekonomi och ekobrott.

Resursuppföljningsverktyget hjälper att åskådliggöra myndigheternas övervakningsinsatser. Övervakning har en betydande preventiv effekt på missbruk och den ger också data för bekämpningen av ekonomisk brottslighet. Verktyget kan också användas för att jämföra enheter gentemot varandra och att ta fram en regional lägesbild.

Uppgifterna om resursuppföljningen uppdateras tre gånger per år, i januari, maj och september. För tidigare år redovisas historiska data.

 

Sidan har senast uppdaterats 22.5.2024