Tietoa huijauksista
Verohallinnon nimissä yritetään huijata asiakkaita antamaan esimerkiksi pankkitunnukset tai maksukortin tiedot. Huijausviestissä saatetaan luvata veronpalautuksia tai vaatia maksua erääntyneitä veroja varten.
Verohallinto ei koskaan pyydä henkilökohtaisia tietojasi viestillä. Jos saat tällaisen viestin, älä klikkaa linkkejä tai avaa liitteitä.
Kun hoidat veroasioitasi, muista nämä:
- Tarkista veroasiasi aina OmaVerosta.
- Kirjaudu OmaVeroon vero.fi:n kautta.
Älä käytä hakukoneiden linkkejä, vaan kirjoita itse selaimen osoitekenttään www.vero.fi. Tarkista, että olet kirjoittanut osoitteen oikein. Vero.fi:stä pääset turvallisesti myös OmaVeroon.
Jos olet ottanut käyttöösi sähköisen viranomaispostin eli Suomi.fi-viestit, saat palvelun kautta viestin, kun sinulle on tullut päätös tai kirje OmaVeroon. Verohallinnon lähettämä Suomi.fi-viesti ei koskaan sisällä linkkejä.
Voit saada meiltä myös tekstiviestejä, joissa muistutetaan esimerkiksi määräpäivästä. Tekstiviestimme eivät koskaan sisällä linkkejä. Viesteissämme lähettäjänä on aina joko Vero, Skatt, VeroSkatt tai Vero Skatt. Lue lisää Verohallinnon lähettämistä tekstiviesteistä.
Ajankohtaista
Noin 200 000 Osuuspankin henkilöasiakasta saa syys-lokakuussa Verohallinnolta mobiili- ja verkkopankkiinsa e-laskuehdotuksen. Lue lisää e-laskuehdotuksesta.
Esimerkki veronpalautukseen liittyvästä huijausviestistä
Esimerkki huijaustekstiviestistä, joka vie OmaVero-huijaussivulle
Esimerkki suomi.fi-huijausviestistä
Esimerkki huijaussivustosta Googlessa
Tunnista huijausyritykset
Huijauksia on liikkeellä esimerkiksi sähköpostitse ja tekstiviesteinä. Viesteissä lähettäjän osoite tai nimi on usein muokattu näyttämään luotettavalta. Voi vaikuttaa siltä kuin lähettäjä olisi esimerkiksi puhelinoperaattori, postinjakeluyritys tai viranomainen. Huijausviesti saattaa näyttää tulleen samalta lähettäjältä kuin oikean lähettäjän viestit.
Ole erityisen tarkka pankkitunnustesi sekä maksukorttisi tietojen kanssa. Käytä mieluummin mobiilipankkia ja -avainta. Kun sinun tarvitsee tunnistautua muualle kuin pankkisi palveluun, hyvä ja turvallinen vaihtoehto tunnistautumiseen on puhelinliittymäsi mobiilivarmenne, jota varten luot itse salasanan. Voit myös tunnistautua OmaVeroon mobiilivarmenteen avulla. Lue lisää mobiilivarmenteesta (Mobiilivarmenne.fi).
Ole varovainen hakukonetulosten kanssa. Kirjaudu OmaVeroon aina vero.fi:n kautta, sillä huijaussivustoille on yritetty houkutella mainosten tai hakutulosten kautta. Huijaussivujen osoite päättyy usein johonkin muuhun kuin .fi-tunnukseen.
Huijauksia tehdään myös puhelimitse. Puhelinnumeroitakin on mahdollista väärentää, joten puhelu voi näyttää tulevan luotettavan oloisesta numerosta. Virkailijamme eivät koskaan kysy pankkitunnuksiasi tai maksukorttisi tietoja. Epäilyttävän puhelun voi aina lopettaa. Jos saat epäilyttävän puhelun Verohallinnon nimissä, ole yhteydessä asiakaspalveluumme ja selvitä, oliko kyse todellisesta soitosta.
Jos epäilet joutuneesi huijauksen kohteeksi, toimi näin
- Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä tai liitteitä. Viesti kannattaa tuhota. Voit halutessasi ottaa viestistä ensin kuvakaappauksen ja tehdä ilmoituksen Kyberturvallisuuskeskukselle (Liikenne- ja viestintävirasto Traficom).
- Jos olet erehtynyt antamaan maksukorttisi tiedot, sulje kortti välittömästi soittamalla omaan pankkiin tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään.
- Jos olet erehtynyt antamaan pankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.
- Jos olet erehtynyt maksamaan epäilyttävän maksun, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.
Tee tarvittaessa rikosilmoitus poliisille
Jos olet erehtynyt antamaan pankkitunnuksesi tai maksukorttisi tiedot, olet voinut joutua petoksen uhriksi. Kun olet ensin ollut yhteydessä pankkiisi, tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.