Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Luontoisedut ovat osa palkkaa

Luontoisetu on työstä maksettua korvausta, jonka saat työnantajaltasi muuna kuin rahana. Tavallisimpia luontoisetuja ovat asuntoetu, ravintoetu, autoetu, puhelinetu, polkupyöräetu ja työsuhdematkalippu.

Työnantajasi ilmoittaa luontoisedun tulorekisteriin. Tulorekisteristä tieto siirtyy esitäytettyyn veroilmoitukseen, ja se on laskettu mukaan työnantajan ilmoittamaan palkkatuloon kohdassa Palkat ja luontoisedut.

Verohallinto antaa vuosittain päätöksen eri luontoisetujen arvoista. Luontoisetu on yleensä veronalaista tuloa. Luontoisetu ei ole kuitenkaan veronalainen, jos maksat työnantajalle palkastasi korvauksen, joka on vähintään edun luontoisetuarvon suuruinen. Muista luontoiseduista poiketen, polkupyöräetu ja työsuhdematkalippu voivat olla kokonaan verovapaita.

Jos luontoisedulle ei ole vahvistettu verotusarvoa Verohallinnon päätöksessä, verotuksessa käytetään edun käypää arvoa. Näin voi tehdä myös silloin, kun edun käypä arvo on pienempi kuin Verohallinnon vahvistama luontoisetuarvo.

Katso luontoisetujen arvot Verohallinnon päätöksestä:

Yleisimmät luontoisedut

Katso mitä eri luontoisedut tarkoittavat ja miten niiden arvo määräytyy.

Sinulla on asuntoetu, jos saat työ- tai virkasuhteen perusteella käyttöösi työnantajan omistaman tai vuokraaman asunnon. Asuntoedusta ei ole kyse esimerkiksi silloin, jos työnantaja maksaa vuokran asunnosta, jonka olet itse vuokrannut.

Asuntoedun arvo muodostuu kiinteästä perusarvosta ja neliömetriä kohti laskettavasta arvosta. Asuntoedun arvoon vaikuttavat asunnon sijaintipaikkakunta ja pinta-ala. Helsingissä sijaitsevien asuntojen luontoisetuarvoon vaikuttaa lisäksi se, millä postinumeroalueella asunto sijaitsee.

Asuntoedun luontoisetuarvo sisältää asumisesta saadun edun lisäksi asunnon vesimaksut sekä keskuslämmityksellä tai sähkölämmityksellä lämmitettävän asunnon lämmityskustannukset. Muut kuin lämmityksestä johtuvat sähkökulut eivät sisälly asuntoedun raha-arvoon. 

Katso asuntoedun arvot vuonna 2024

Sinulla on autotallietu, jos työnantajasi antaa käyttöösi autotallin tai autohallipaikan. Sen sijaan työaikana työpaikalla käytössä olevasta autotalli- tai autohallipaikasta ei synny verotettavaa etuutta. Autotalliedun määrä riippuu tallin tai hallipaikan sijainnista ja siitä, onko talli kylmä vai lämmitetty.

Katso autotalliedun arvot vuonna 2024 (9 §)

Sinulla on ravintoetu, jos työnantajasi tarjoaa sinulle aterian käypää hintaa alempaan hintaan tai maksutta.

Työnantaja voi järjestää ravintoedun eri tavoilla: työpaikkaruokailuna, sopimusruokailuna tai kohdennetuilla maksuvälineillä (esim. lounassetelit, sovellukset tai maksukortit).

Sairaalan, koulun, päiväkodin ja muun vastaavan laitoksen henkilökunnalle on vahvistettu omat ravintoetuarvonsa. Myös hotelli- ja ravintola-alan henkilökunnan sekä lentohenkilöstön saamalle ravintoedulle on vahvistettu omat arvonsa.

Katso ravintoedun arvot vuonna 2024 (10–14 §)

Jos sinä tai perheesi käytätte yksityisajoihin työnantajan henkilö- tai pakettiautoa, siitä syntyy autoetu. Yksityisajoja ovat myös asunnon ja työpaikan väliset matkat.

Autoetu voi olla vapaa autoetu tai auton käyttöetu.

  • Vapaa autoetu on kyseessä, kun työnantaja maksaa kaikki autosta johtuvat kustannukset.
  • Käyttöedussa maksat itse ainakin käyttövoimakulut, eli esimerkiksi polttoainekulut.

Autoedun kuukausikohtainen arvo koostuu kahdesta osasta:

  • perusarvosta (prosenttiosuus auton uushankintahinnasta)
  • käyttökustannuksista (kuukausi- tai kilometrimetrikohtainen euromäärä). Jos käytät kilometrikohtaista arvoa, yksityisajoista on pidettävä ajopäiväkirjaa.

Autoedun arvoon vaikuttavat auton ostopäivän mukainen suositushinta, käyttöönottovuosi, lisävarusteet sekä käyttövoima (eli onko kyseessä esimerkiksi bensiinikäyttöinen auto vai sähköauto).

Joissakin tilanteissa kaavamaisesti laskettua autoedun arvoa voidaan alentaa tai korottaa. Alentamiselle voi olla perusteita esimerkiksi silloin, jos sinulla on ollut työajoja kalenterivuoden aikana yli 30 000 km tai ajopäiväkirjamerkintöihin perustuvat yksityisajosi ovat vähäisiä. Voit vaatia autoedun arvon alennusta esitäytetyssä veroilmoituksessa OmaVerossa tai lomakkeella 50A Ansiotulot ja niistä tehtävät vähennykset. Lue lisää autoedun arvon alentamisesta (linkki).

Autoedun arvoa voidaan myös korottaa, jos yksityisajoja on yli 18 000 km vuodessa.

Autoetulaskuri

Katso autoedun arvot vuonna 2024 (17–25 §)

Sinulla on puhelinetu, jos työnantajasi kustantaa sinulle puhelinliittymän. Pelkästä työnantajan hankkimasta puhelinlaitteesta ei sen sijaan synny veronalaista etua, jos se on hankittu pääasiassa työkäyttöä varten. Etua ei synny myöskään silloin, jos maksat itse yksityispuhelujen puhelumaksut.

Matkapuhelinedun arvo vuonna 2024 on 20 euroa ja se kattaa koti- ja ulkomaanpuheluiden, tekstiviestien ja multimediaviestien maksut sekä tietoliikenneyhteyden kustannukset. Etu ei siis kata matkapuhelimen käyttöä esimerkiksi maksuvälineenä tai osallistumista erilaisiin keräyksiin ja erikoishinnoiteltuihin äänestyksiin.

Työnantaja voi tukea asunnon ja työpaikan välisiä matkoja tarjoamalle sinulle joukkoliikenteen matkalipun (työsuhdematkalippu). Työsuhdematkalippu on veroton 3 400 euroon asti. Tämä määrä sisältää myös mahdollisen verovapaan polkupyöräedun määrän (1 200 euroa).

Huomaathan, että et voi verotuksessa vähentää asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia siltä osin kuin olet saanut verovapaan työsuhdematkalippuedun.

Sinulla on polkupyöräetu, jos työnantajasi antaa omistamansa tai leasingsopimuksella hankkimansa polkupyörän henkilökohtaiseen käyttöösi. Polkupyöräetu on verovapaa etu 1 200 euroon asti vuodessa.  

Lue lisää polkupyöräedusta (luku 11)

Usein kysyttyä

Ei vaikuta. Polkupyöräedun verovapaa määrä on edelleen 1 200 euroa vuodessa.

Esimerkki: Polkupyörän leasingmaksu on ollut tähän saakka 100 euroa kuukaudessa. Etu on ollut työntekijälle verovapaa, koska edun määrä vuodessa ei ole ylittänyt 1 200 euroa. Jos leasingmaksu nousee arvonlisäverokannan muutoksen myötä yli 100 euron, on 100 euron ylittävä osa työntekijälle veronalaista.

Työnantajasi ilmoittaa polkupyöräedun verovapaan ja veronalaisen osan tulorekisteriin. 

Työnantaja: lue ohje polkupyöräedun ilmoittamiseen

Lue lisää: yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen

Sivu on viimeksi päivitetty 1.11.2024